Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Electromagnetica EM552

ALEKS
 Share

Recommended Posts

Sunt nou in domeniul radioreceptoarelor cu tuburi in sensul ca n-am reconditionat niciodata unul dar am dezmembrat mai multe de-a lungul timpului.

Momentan am pus mana pe un Electromagnetica EM552 intr-o stare deplorabila. M-am apucat vertiginos de reconditionare. Mentionez din start ca interiorul (electronica) va arata 100% cu originalul, nu ma tem de asta fiindca posed cunostinte zdravene de electronica (suficiente cat sa nu dau chix). Cat despre carcasa, fantezia mea e s-o fac neagra cu anumite repere crem, intocmai culoarea vintage a chitarei mele "Les Paul". Doresc sa ascult anumite melodii rock si/sau religioase (da, sunt fan melodii religioase ortodoxe vechi) printr-un modulator MW pe care mi l-am construit. La carcasa voi avea mult de lucru: lac, smirghel, bait, smirghel, strat vopsea neagra 1, smirghel, strat vopsea neagra 2, smirghel si tot asa, la final lac fara smirghel. Deci treaba e intr-o veselie si sper sa nu dau chix fiind primul lucru din lemn la care lucrez.

Problema e ca voi avea nevoie de ceva organe din acest tip de radioreceptor. Lampile sunt din seria "rimlock" si imi lipsesc AZ41, EAF42 si ECH42 si EL41. Vad ca am o modificare facuta de ceva electronist prin anii '70 cred: lampa finala audio e un EL84 acum si prima lampa e un ECH nu stiu cat. Modificarile sunt facute cu bun simt, lucrat cat de cat ingrijit. Ramane de vazut. M-ar interesa un ochi magic fiindca radioreceptorul meu n-are ochi. Si selectorul rotativ are o bobina sarita, cred ca se poate reconditiona. Ochiul este un EM4.

Am sa pun si ceva poze, deocamdata sasiul in stadiul actual, curatat in mare de praf:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Pasi de urmat:

1. reconditionarea condensatorilor electrolitici si schimbarea celor "ragalie" din "ceara";

2. schimbarea tuturor firelor din radioreceptor;

3. vopsirea pieselor metalice (difuzor, trafo. alimentare, iesire);

4. mai vad eu pe parcurs.

Am sa va tin la curent,

ALEKS

• Replies 47
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

...Pentru alexs: Vezi ca e o raritate. Sa nu distrugi nimic. Nu-i schimba culoarea. Se pare ca nu ai restaurat un aparat cu adevarat distrus. Asta e intr-o stare rezonabila. Daca vrei ajutor il ai de la mine. Nu trebuia sa deshizi un topic nou. Aici ai gresit. Stima.MiSa cu S de la Sarpe

Pasi de urmat:1. reconditionarea condensatorilor electrolitici si schimbarea celor "ragalie" din "ceara";2. schimbarea tuturor firelor din radioreceptor;3. vopsirea pieselor metalice (difuzor, trafo. alimentare, iesire);4. mai vad eu pe parcurs.

Timpul necesar???Sute de ore?! Ca sa obtii ce?! Un radio mono, care consuma cat un frigider, nu are decat UL, UM, US, deci "cucu" FM, pe medii poti asculta Radio Romania Actulitati,( babe care se plang de "tineretul din ziua de azi"), pericol de incendiu, electrocutare, EM552 arata ca "radioul lui mamaie de la tzara"...Un electronist serios, ar folosi sutele de ore pentru a meshteri o statie de amplificare pe tuburi, de ex. chiar Aritma :rade: , care poate smulge chiar o exclamatie de surpriza cui iti intra in casa...radioul ala EM552 n-o sa smulga decat un zambet ironic, si daca spui musafirului ca ai muncit sute de ore ca sa-l restaurezi, o sa zica "esti bolnav, omule..."

ALEKS s? nu umbli la condensatorii denumi?i de tine din ''cear?'', sînt de fapt cu mic? argintat?. V?zînd pozele am recunoscut unul din vechile aparate demontate pe vremea cînd nu prea aveam habar de electronic?, dar îmi pl?ceau piesele. Am p?strat ani buni, la colec?ie condensatori din ''cear?''. Cel mai elegant ar fi s? inlocuie?ti con?inutul condensatorilor electrolitici sau cu ''zmoal?'', p?strînd carcasele. :da

Salutari,

Am lipsit 2 zile de pe forum si s-au adunat postarile!

Am intuit ca Electromagnetica EM552 este un aparat rar (cel putin n-am vazut multe in stare de functionare sau nefunctionare). Cred ca voi apela la ajutorul domnului misa (fiindca am vazut ca a facut ceva similar si a prezentat pe RadioAntic) cel putin la reconditionarea mecanica a carcasei. Chiar nu stiu cum ar trebui sa procedez. Am sa pun o poza si cu carcasa care e sub orice critica (lemnul este ok dar furnirul lipseste aproape cu desavarsire). Cred ca trebuie sa cumpar furnir, sau ceva... nu am idee. Difuzorul am sa-l vopsesc negru cu magnetul rosu. Transformatoarele vor fi negre exact cum sunt ele acum. De asemenea n-am idee cum se pune ata de la scala. Condensatorul variabil l-am reparat dupa o metoda zisa pe forum (cea cu insertiile de plastic intre armaturi pana s-au indreptat).

Din punct de vedere electric, m-am apucat sa schimb cablaraia care vad ca e casanta. Condensatoarele cu "zmoala" le rezolv dupa metoda de pe forum care chiar mi-a placut. Cat despre cele ce ceara nu stiu ce sa cred despre ele dar daca zal zice ca-s bune... le pastrez. Alte piese de pe acolo (rezistente sau condensatori cu dielectric - aer) par ok.

Pentru cei care zic ca nu renteaza investitia timpului si a orelor de munca: eu tot ceea ce vreau este sa am un aparat care sa-mi reproduca banda de frecvente 50Hz-5kHz (dupa datele de catalog ale sculei) pentru a obtine sunetul vintage. Nu ma pasioneaza auditia emisiunilor de pe UM / UL deci aparatul va functiona doar pe 1MHz (frecventa pe care mi-am acordat modulatorul).

PS: Lucratura e tipic comunista parca ar fi fost facut in atelierele scoala.

---------------------------------------

Un electronist serios, ar folosi sutele de ore pentru a meshteri o statie de amplificare pe tuburi, de ex. chiar Aritma...

ARITMA e creatia mea deci n-am ce sa mai mesteresc la ea.

:nebunrau:

Sarbatori fericite,

ALEKS

Imi permit sa cer scuze pentru iesirea lui misa pentru ca il cunosc foarte bine... Atunci cand e calcat pe ... hobby atunci sasae cu S de la sarpe. Dar el vrea sa apere numai si numai ceea ce merita aparat: patrimoniul technic romanesc ! (Or cat de... comunist a fost acest patrimoniu).

In tara efectiv nu exista un muzeu dedicat Radioului (cu exceptia celui de la Iasi cu foarte putine-chiar de loc- repere din productia indigena).

Productia de la Radio Popular a fost la un moment dat gatuita de cererea partidului (radioul=propaganda) si o parte a productiei a fost transferata la Electromagnetica. Aparatul este rar si merita toata atentia...

Aparatul restaurat de misa este un model de cum trebuie trata subiectul: Restaurare! In expozitiile organizate de pana acum acest aparat a reprezentat o piesa de baza, de referinta.

Salutari,

Am lipsit 2 zile de pe forum si s-au adunat postarile!

Am intuit ca Electromagnetica EM552 este un aparat rar (cel putin n-am vazut multe in stare de functionare sau nefunctionare). Cred ca voi apela la ajutorul domnului misa (fiindca am vazut ca a facut ceva similar si a prezentat pe RadioAntic) cel putin la reconditionarea mecanica a carcasei. Chiar nu stiu cum ar trebui sa procedez. Am sa pun o poza si cu carcasa care e sub orice critica (lemnul este ok dar furnirul lipseste aproape cu desavarsire). Cred ca trebuie sa cumpar furnir, sau ceva... nu am idee. Difuzorul am sa-l vopsesc negru cu magnetul rosu. Transformatoarele vor fi negre exact cum sunt ele acum. De asemenea n-am idee cum se pune ata de la scala. Condensatorul variabil l-am reparat dupa o metoda zisa pe forum (cea cu insertiile de plastic intre armaturi pana s-au indreptat).

Din punct de vedere electric, m-am apucat sa schimb cablaraia care vad ca e casanta. Condensatoarele cu "zmoala" le rezolv dupa metoda de pe forum care chiar mi-a placut. Cat despre cele ce ceara nu stiu ce sa cred despre ele dar daca zal zice ca-s bune... le pastrez. Alte piese de pe acolo (rezistente sau condensatori cu dielectric - aer) par ok.

Pentru cei care zic ca nu renteaza investitia timpului si a orelor de munca: eu tot ceea ce vreau este sa am un aparat care sa-mi reproduca banda de frecvente 50Hz-5kHz (dupa datele de catalog ale sculei) pentru a obtine sunetul vintage. Nu ma pasioneaza auditia emisiunilor de pe UM / UL deci aparatul va functiona doar pe 1MHz (frecventa pe care mi-am acordat modulatorul).

PS: Lucratura e tipic comunista parca ar fi fost facut in atelierele scoala.

Sarbatori fericite,

ALEKS

salut

am si eu asa ceva si este in restaurare dar nu prea am timp de el

daca mai ai soclurile originale rimlok iti dau eu lampile care le am pt em552,GRATIS!

prima lampa este ech81pusa in loc de ech42

em4 poti sa tragi cu tunul si nu gasesti sau e prohibitiva la pret

trimite date de contact pe pm

Firtat Viorel http://www.proradioantic.ro

am noi

ECH81 varianta ruseasca 6I1P

EL84 varianta ruseasca 6P14P

EAF42 NOI TUNSGRAM

AZ41 nu am ,PUNE DOUA DIODE

daca la vrei contacteazama

mda lipseste omu 1-2zile de pe forum si gata se si vede.........am facut curat in topic si toti carcotasii care au ceva de zis pe langa subiect sa se duca la Bodega sau :secret !!!!!!!!!!! Clar?!e problema lui aleks daca vrea sau nu vrea sa-si restaureze radioul comunist sau mai stiu eu cum il vad unii...

Vad ca spiritul sarbatorilor tine cu mine!

Am sa trimit mesaje private cu adresa mea de expeditie si lui dj_dog si lui viobio.

Am investigat mai bine prin aparat si am inceput sa inlocuiesc sarmele de prin el (majoritatea vad ca sunt casante, cum le misc putin cum se rup si inainte de a se rupe sare izolatia de pe ele).

Carcasa e sub orice critica si am demontat toate reperele de pe ea pentru a le revopsi (ex. cadrul din lemn care sustine panza, scala din sticla, etc.). Ma mai gandesc oricum o reconditionare a culorii nu cred ca se poate! Am sa pun zilele urmatoare o fotografie a carcasei sa vedeti despre ce e vorba.

Cat despre panza ce protejeaza difuzorul, pot spune ca am aruncat-o fiindca era rupta in mai multe locuri. Am sa vad cum fac sa gasesc un inlocuitor pe la magazinele de textile.

Cum indrept, fara sa deteriorez, sigla pe care zice "Electromagnetica" ? Era suficient de indoita, am scos-o cu grija si urmeaza s-o indrept si s-o curat (daca se poate).

Sunt curios dupa ce pun lampile, daca va functiona aparatul.

Toate bune,

ALEKS

Teoretic, dup? ce verifici piesele mai sensibile la uzur? (condensatorii electrolitici, pe care mai bine îi înlocuie?ti ?i rezisten?ele de pe filtraje care se pot devaloriza de c?ldur?), ar trebui s? mearg?, cu unele deregl?ri la benzile radio. S? cure?i cu aten?ie ?i cond. variabil ?i s?-i îndrep?i lamelele, ca s? nu fac? scc între arm?turi.

Diseara ma apuc de el si am sa incerc sa mai curat si din sasiu. Vad ca merge operatia, desi e laborioasa, incetul cu incetul, sasiul capata luciu metalic.Ce pot sa-i fac sa ramana asa si sa nu oxideze / rugineasca din nou ? Sa-l dau cu lac din tub aerosol (lac din acela auto) ?ALEKS

Problema e ca daca vrei sa-l acoperi cu un strat protector care chiar sa-si faca treaba ar trebui complet eliberat de piese si facuta intii o pasivare. Un lac aplicat doar in unele zone si fara pasivare nu prea tine... Eu zic ca e prea complicat. O curatare e suficienta.