Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum sa conectam motoarele pas cu pas

Badman

Recommended Posts

• Replies 14
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Badman

4

• florin2901

4

• minitm

2

• SirRoger

1

Eu votez PENTRU. Buna propunerea si nu-i greu de respectat. Ajuta mult acolo unde se schimba des motoare si controlere. Poate n-am fost atent. Nu stiu daca e precizat in descriere care conector e mai potrivit sa fie legat la motor si care la controler. Daca ar fi dupa cat banuiesc, as crede ca cel cu gauri (mama?) se potriveste spre controler si celalalt spre motor. Am uneori senzatia ca fac mai greu scurt-circuit pe un conector mama, decat pe cel cu pinii la vedere. Ar fi bine daca ar spune un electronist cum e mai bine. E enervant sa te trezesti ca mergi la cineva sa testezi un motor sau controler si amandoi sa aiba acelasi conector...Spor la treaba si Sarbatori Fericite!

• Administratori

TATA este pentru motor, scrie si in pdf :)

Controllerele se vor lega la mufa DB9 mama tot in acelasi mod ca si motoarele

• 6 months later...
Guest stefanpetraru

conectorii calzi (cei care au tensiune pe ei) trebuie obligatoriu sa fie de tip mama pt a evita scurt circuitarea accidentalaAcest lucru este cu atat mai evident incat in cazul cablurilor cu tensiuni periculoase trebuie sa se evite atingerea accidentala a bornelor din conector (cel mai simplu exemplu este cablul de alimentare PC sau cablul de la UPS la PCte rog scrie un singur post totSofian

sa inteleg ca nu e nevoie de controer in cazua sta ??

Ai inteles gresit....Conexiunile prezentate aici se refera la standardizarea conectarii motoarelor pas cu pas la controlere si nicidecum la legarea acestora la mufa seriala a PC-ului...MARE ATENTIE !! :bataie
  • 4 months later...
Guest ionut musat

Ca sa nu mai existe dubii despre cum trebuiesc legate contolerele la portul paralel pun si eu ni ste poze elocvente si care pot fi gasite si pe http://pminmo.com/

Ceea ce este deosebit de important este respectarea pinilor de I/O ai portului restul se pot aranja din soft cum doriti.

• 4 months later...

Va salut si eu.Simpatic si totodata foarte util acest topic. :da Sunt pe cale sa-mi construiesc si eu un mic CNC. :da In paralel, reconditionez unul mai mare. Adica cam de 6m/8. La acesta s-au folosit ceva motoare cam ciudate, trifazice in 150V, cu control in frecventa si "pilotate" cu cate un encoder. Masina e mare dar merita repusa in functie. Nu e a mea ci a unui prieten foarte bun care a apelat la mine sa-l ajut. :dans:

Guest Anacom

Salutare, Florin,... Stiam ca tu te ocupi de CNC acela si puteai sa fi corect si sa-mi spui, oricum ca sa rezolvi problema ai nevoie de 2 lucruri, un convertizor de frecventa bun, de 10KW si de partea logica de comanda pentru motoarele trifazate. Partea logica iti dau eu schema ca o am facuta si testata pentru astfel de motoare si e exact comunicarea de care are nevoie utilajul pe RS232. Nu pot sa o atasez aici, deoarece nu o am postata nicaeri. dar o poti gasi la mine. Daca sunt si altii interesati, nu ezitati sa ma contactati.Respect si consideratie!

Da Alex..... ai dreptate dar numai partial. Adica..... se schimba toata partea electronica, motoarele...... :aplauze Si inca ceva..... inca nu am inceput lucrarea. :jytuiyu Desi am unul in lucru acasa pentru mine personal. De fapt chiar acum bobinez un transformator care sa-mi alimenteze "aparatul". :freaza: AI!!!

• Administratori

va rog mutativa in alta parte cu discutiile ca poluati acest subiect !

• Administratori

nu prea vad cum am poluat-o....

cu alte discutii ce nu au nici o treaba cu subiectul

Salutare, Florin,... Stiam ca tu te ocupi de CNC acela si puteai sa fi corect si sa-mi spui, oricum ca sa rezolvi problema ai nevoie de 2 lucruri, un convertizor de frecventa bun, de 10KW si de partea logica de comanda pentru motoarele trifazate. Partea logica iti dau eu schema ca o am facuta si testata pentru astfel de motoare si e exact comunicarea de care are nevoie utilajul pe RS232. Nu pot sa o atasez aici, deoarece nu o am postata nicaeri. dar o poti gasi la mine. Daca sunt si altii interesati, nu ezitati sa ma contactati.Respect si consideratie!

sau.....

Da Alex..... ai dreptate dar numai partial. Adica..... se schimba toata partea electronica, motoarele...... :aplauze Si inca ceva..... inca nu am inceput lucrarea. :jytuiyu Desi am unul in lucru acasa pentru mine personal. De fapt chiar acum bobinez un transformator care sa-mi alimenteze "aparatul". :freaza: AI!!!

Sau trebuia sa zic ca am legat terminalul cutare la firul cutare.... etc....? :speriat
Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines