Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mono

Guest SIG

Recommended Posts

Vreau sa introduc semnalul audio mono de la video intr-un amplif stereo de fabrica si sa se auda in cele 2 boxe,fara pretentii de stereo bineinteles,doar sa se auda in cele 2 dupa cum am zis.E bine daca divizez semnalul cu reziztente de vreo 10 kilo ptr.a le introduce in L in si R in de la amplif ? As risca ceva?

• Replies 8
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• csl1131

4

• habarnam

2

• xman

1

• adi_0106

1

Top Posters In This Topic

Nu risti nimic. Cand eram eu "mic" legam direct, fara rezistente si n-avea nimeni nimic. Multe adaptoare de prin comert (alea de duzina, ieftine) asa sunt gandite, fara rezistenta.

cum s-a zis mai sus..:pui fara nici o rezistenta...pui acelasi semnal la intrarea la amandoua canalale(adica masa o sa fie comuna, si firul cald sa fie comun.. )n-are nimic.....,si chiar si functioneaza.. :shock: eu asa legam amp-ul, cand mi s-o stricat placa de sunet, de scotea mono....(pana mi-am luat alta)

Dar invers?? din stereo in mono .... sa unesc firele calde ale unei placi de sunet ??? nu prea cred ca ar merge :( , dar cum s-ar putea face??? :?:

pai merge sa unesti firele calde cum ai zis tu.. numai ca nu direct..ci prin 2 resistente de vreo 10k-22K, iar punctul comun la cele 2 rezistente e firul cald care se duce la amplificator...(sper ca m-ai inteles ce zic)iar daca tu asta vrei sa-l foloosesti pt un subwoofer, atunci mai poti pune si 2 condensatoare nepolarizate in serie cu rezistentele alea(una pe un fir, si celalalt pe celalalt fir,inainte de rezistente)condensatoarele nu isi au rostul daca tu il folosesti pt un amplificator,adica daca nu ai si alt amplificator legat in paralel cu asta... deoarece ele au rostul de a tine "separarea " dintre canale, adica daca asculti ceva pe un canal, sa nu "intre " sunetul si in celalalt canal...condensatoare poti pune de 0.7--1.5 uF, ...(cel mai bine e sa pui dinalea cu tantal, sau ceva, nepolarizate..oricum nu prea electrolitice, altceva)

condensatoarele nu isi au rostul daca tu il folosesti pt un amplificator,adica daca nu ai si alt amplificator legat in paralel cu asta... deoarece ele au rostul de a tine "separarea " dintre canale, adica daca asculti ceva pe un canal, sa nu "intre " sunetul si in celalalt canal...

:lol: :lol: :lol: Perfect adevarat in curent continuu, Dar in alternativ, daca bine tin eu minte, Xc=1/(omega*c), unde omega=2*pi*f. Asa ca: luand un condensator de 1.5uF, la frecventa de 200Hz (ai zis subwoofer, si daca fac calculul la 10KHz, atunci e dezastru), da o rezistenta echivalenta de aproximativ 500ohm. Halal separare intre canale. Daca iei in considerare si efectul de filtru trece sus, atunci nu vad cum vrei sa faci si subwoofer :P Oricum, o separare coirecta intre canale se face folosind o masa virtuala. Adica faci un etaj cu un AO in schema de amplificator inversor, si punctul comun al celor doua rezistente il legi la intrarea invresoare, sare se comporta ca o masa virtuala, deci nu apare un crosstalk intre cele doua canale.Chiar nu recomand legarea firelor calde impreuna dacat la puteri sum 100mW. Altfel risti sa-ti arzi sursa de semnal.

Oricum, o separare coirecta intre canale se face folosind o masa virtuala. Adica faci un etaj cu un AO in schema de amplificator inversor, si punctul comun al celor doua rezistente il legi la intrarea invresoare, sare se comporta ca o masa virtuala, deci nu apare un crosstalk intre cele doua canale.Chiar nu recomand legarea firelor calde impreuna dacat la puteri sum 100mW. Altfel risti sa-ti arzi sursa de semnal.

hm..sa vad daca am inteles bine....:deci zici ca sa lege oricum cele 2 canale impreuna..adica pe un fir cald sa puna o rex de 22k, iar pe celalalt fir sa puna alta rez de 22k, si celalalt capat al rezistentelor sa le uneasca???????pai daca da, atunci e ce am zis eu!!!!cel mai corect ar fi sa faca cu un AO un mic preamplificator(eventual si gain unitar) unul pe un canal, si inca unul pe celalalt canal, si iesirile sa fie sumate cu rezistente...asa macar ce se aude pe un canal nu se mai aude si pe celalalt...(daca la fiecare din AO-urile alea if faci ca un filtru trece jos...atunci ai si filtrul...)(cu faza aia la condensatori, ai dreptate..nu m-am gandit..dar am vazut ca la majoritatea subwoofere-lor asea aveau..un cond si o rez in serie...)si la placa de sunet nu arzi iesirile..din cate stiu eu TOATEEEE au protectie la scurt pe iesire....oricum cel mai simplu ar fii sa pui numai 2 rez asa, si gata....

nu ai inteles chiar bine...intr-adevar pune rezistentele cum ai spus tu, dar punctul comun merge la intrarea inversoare a unui AO, cu reactie pt gain unitar. Inseamna ca intrarea neinversoare a AO se leaga la masa. Si, conform teoriei de la AO cu reactie negativa, Vin+ = Vin-, adica la intrarea inversoare apare o masa virtuala, adica fix in punctul de legare in comun a celor 2 semnale. De aia nu apare crosstalking! :wink: Si rezolvi cu un singur AO ceea ce vrei tu sa faci cu 2. Si daca pe cel de-al doilea (din capsula unui tl082 de ex) il faci filtru, ai facut un etaj de mixare+FTJ ca la carte.Condensatorii aia fac de multe ori o izolare in CC. Se intampla sa fie nevoie de ei cand componenta continua de la iesirea unui etaj nu coincide cu componenta continua pe care o astepti la intrarea in urmatorul. Ca si exemplu: la iesirea dintr-un tda1524 ai componenta continua de 6V (Vcc/2) si la intrarea in amplif iti trebuie CC de 0V. Pui un condensator si gata. nu te mai doare capu....

intr-adevar pune rezistentele cum ai spus tu, dar punctul comun merge la intrarea inversoare a unui AO, cu reactie pt gain unitar. Inseamna ca intrarea neinversoare a AO se leaga la masa. Si, conform teoriei de la AO cu reactie negativa, Vin+ = Vin-, adica la intrarea inversoare apare o masa virtuala, adica fix in punctul de legare in comun a celor 2 semnale. De aia nu apare crosstalking! icon_wink.gif

aha..interesant...p'asta nu o stiam....(o aplicatie la AO, dar n m-am gandit la ea...)bun, acum sunt de acrod cu tine... :wink: