Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

desulfator


Recommended Posts

  • Replies 118
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

am realizat montaju.scoate un piuit si cam atat.tesnsiunea de pe montaj e aceeasi cu tensiunea bateriei.(10.18 V)tranzistorul e rece.in loc de dioda byv29 am folosit alta 31df4 (3 A si t=60ns).bobine nu am gasit am pus la nimereala cateva dar nu a mers deloc.(nu am cu ce sa le masor)cum ar trebui sa se comporte atunci cand functioneaza ?

Link to comment

Daca piuie bobina atunci inseamna ca merge cat de cat .Cand conectezi pulser-ul la bornele acumulatorului trebuie ca sa observi scantei , desi consumul montajului este de aprox 50mA. De asemenea atentie la firele de conectare la acumulator : trebuie sa fie cat mai scurte (max 10-15 cm) si litate.Pulsurile generate sunt foarte abrupte si de amplitudine mare .Pe un fir multifilar de priza obisnuit , de lungime 15cm se pierdea circa 25% din amplitudinea pulserului. Ca sa poti masura amplitudinea pulsurilor fol circuitul asta :Ar trebui sa obtii cam in jur de 27-30V.Circuitul il montezi la bornele bateriei ( astfel iei in calcul si pierderile de pe fire).

Link to comment

Bobina de 220u este cea mai importanta.Eu am bobinat impreuna 4fire de CuEm/0.38mm pe o oala de ferita si se pare ca merge foarte bine .Daca bobina are sarma subtire=> pierderi mari .LA fel , atentie la lungimea firelor de conexiune la baterie : cat mai scurte , eventual terminate cu crocodili. Am incercat un nou miez , bobina are 120uH bobinate ca mai sus .Dioda BYV27C .Am obtinut pulsuri de 50V pe un acumulator cu gel 12V/7.2A ( in stare rezonabila , tinand cont de vechimea lui ) . Acumulatorul asta il fol la laptop (30W consuma SMPS-ul care genereaza cei 19V).Initial acumulatoru a tinut 20min .Dupa circa 4 cicluri de descarare cu desulfatorul pana la 11.7V , si incarcare normala , acumulatorul a ajuns sa reziste 58min in sarcina de 30W .

Link to comment

am folosit bobine dintrun TV alb negru vechi(miez ferita). Nu scrie nimic pe ele.cea mare are 3 straturi de sarma(asta a fost cea mai buna)sarma 0.6 mmmiez ferita diametru 6 mmlungime 3 cmnu cred ca am 220uH.am incercat sa inseriez doua una langa alta dar nu am avut rezultate mai bune

Link to comment

Bobina de care vorbesti cred ca am si eu una la fel si are 300uH.Miezul e bun dar sarma e prea subtire si prea multa .Poti sa o desfaci si pui alta sarma de lungime 1/2 din lungimea sarmei initiale . Am facut cateva experimente :1. Bobina de 1000uH poate avea valori 700-5000uH , sarma 0.3mm.Nu are influenta in functionare. Eu am fol un toroidal recuperat de la un bec economic de 22W .Am umplut la maxim cu sarma 0.45mm => 5.2mH.Am mai scos sarma pana la 2mH (vezi imaginile ) dupa care m-am plictisit.2. Bobina de 220uH : am incercat bobinarea in paralel a 4 fire de 0.35mm (aprox 36cm de sarma x 4fire) .Am obtinut 350uH si pulsuri de numai 14V. Am indoit aceiasi sarma de la jumatate si am obtinut 8 fire de lungime aprox. 18cm .Am bobinat pe acelasi miez si am obtinut 92uH .Amplitudinea pulsurilor a devenit 47V . Bobina am terminat-o prin bobinarea cu ata de cusut pana la umplerea spatiului disponibil => scade considerabil zumzetul bobinei. Din pozele urmatoare se observa lungimea firelor de conexiune , amplitudinea pulsurilor , tipul diodei si aspectul bobinelor folosite. In timpul functionarii tote componentele raman absolut reci . Condensatorul de 220uF trebuie sa fie unu LOW-ESR , altfel se incalzeste si scade din amplitudinea pulsurilor. In locul oalei de ferita am folosit cu succes miezul unei bobine de filtrare dintr-o sursa AT 200W (nu toroidal intrucat era prea mare )

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines