Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

probleme cu un acumulator cu plumb


Dr.L

Recommended Posts

am scos dintr-un ups 2 acumulatori cu plumb(cu gel,sigilati) de 12v 12Ah

http://www.batterywholesale.com/battery ... prodID=412

ups-ul ii declarase ca find prea prosti,sa mai mearga

eu i-am testat individual si unul dintre ei e in stare buna,dar celalat are niste probleme(de unde si refuzul ups-ului)

problema e ca daca pun voltmetrul pe el,imi indica 12v(ca e cat de cat incarcat),dar cand pun un bec de 500mA,tensiunea scade pe la 4v si pana la urma urca la 12v(de vede si pe bec,iar cateodata becul mai clipoceste)

cu un bec de 2A,cam aceeasi poveste

in acest timp,am observat ca borna de + se incalzeste(proportional cu consumul)

apoi am pus acumulatorul la incarcat,la 1A--dar merge incarcat imediat dupa ce tensiunea a crescut cu becul in sarcina,altfel trage un curent mic de la sursa de la sursa-ninclusiv cu 20v)

daca se incarca(adica ampermetrul surei indica 1A stabilit) si pun becul de 0,5A in paralel si apoi il indepartez,iara nu se mai incarca acumulatorul...

pana la urma am reusit sa-l fac sa s incarce,cam 1h,in timp de 2 supape(de la 2 elementi) au sarit,si borna d + era calda(cam 40-50gr)

precizez ca am indepartat plasticul care apasa pe supape inainte ca sa sara supapele

 

ca borna se incalzeste,banuiesc ca un contact prost e de vina

 

acum,stie cineva cum pot sa repar acumulatorul? si de ce era atata prsiune in cele 2 celule?

http://i37.tinypic.com/10cj2th.jpg

Link to comment
Share on other sites

acum,stie cineva cum pot sa repar acumulatorul? si de ce era atata prsiune in cele 2 celule?

Nu cred ca ai ce-i face. Cele doua celule erau supraincarcate. Cand incarcarea s-a terminat, celula cu plumb incepe sa degaje hidrogen, daca se continua incarcarea. Au facut presiune si a sarit dopul la sampanie. Probabil ca alea doua erau singurele celule care mai functionau.
Link to comment
Share on other sites

da,la asta ma gandeam si eu,ca celulele merg inegal -nu degaja si oxigen? ca am citit ca face electroliza dupa ce e supraincarcata(de pe wikipedia,asa ca nimic nu e sigur)in cazul asta,la valorificat cu el ms de raspuns

Link to comment
Share on other sites

Acumulatorii de genul asta nu au o viata mai lunga de 2 ani daca lucreaza in tampon, adica exact cum lucreaza in UPS. Trebuie sa-i schimbi pe amindoi, altfel e posibil (dar nu e sigur) sa distrugi prematur si acumulatorul nou. Daca vrei sa iesi foarte ieftin pune acumulatori de 7Ah pentru ca se folosesc in sistemele electronice de paza si au un pret absolut rezonabil. (nu trebuie sa faci nici o modificare)Ia legatura cu o firma care instaleaza sisteme de paza si vei fi surprins de pretul acumulatorilor de 12V/7Ah. Asta ar fi singura varianta de reparare, altfel mai bine iti cumperi un UPS nou.

Link to comment
Share on other sites

pai in ups,acumulatorii in mare doar stau,ei sunt folositi doar cand nu mai e tensiune la retea(sau e inafara anumitor limite)

daca ar fi fost amandoi buni,i-as fi pus in ups(sunt din ups-ul altcuiva,al meu nici n-are acumulatori :rade: )

acumulatorul bun a tinut un bec de 2A timp de 4,5h,deci eu zic ca e in forma(cei 12Ah fiind pt un consum de 0,5C,adica 0,6A)

ms pt ideea cu acumulatorii de la firmele de de paza,o sa vad ce gasesc :da

si un ups nou nu merita,ca ce am eu scoate 400W fara probleme,o adevarata uzina inauntru+ca le-am luat la pret de defecte(am 2 de 24v si 1 de 12v-asta e o chinezarie,da scoate 100-150w--toate sunt facute pt acumulatori de 7Ah)

ups 24V

Link to comment
Share on other sites

Acumulatorii astia "sigilati" crapa in urmatoarele feluri:

Se usuca electrolitul, de la utilizarea la temperaturi mari si supraincarcare.

Simptom: tensiunea in gol este nominala dar la incarcare creste foarte mult peste 13.8V

La consum mic tensiunea pica brusc si ramane mica.

Se repara desfacand capacul de plastic care acopera doapele, de dau dopurile laoparte, pe rand si se pun inapoi dupa ce se injecteaza 10-20ml de apa distilata, de uz auto in fiecare celula.

Trebuie urmarit ca completarea cu electrolit sa nu depaseasca partea superioara a electrozilor. Risc mare de spumegare si curgere la incarcare.

Acumulatorul "reparat" nu mai poate fi utilizat in alta pozitie afara de verticala

Se corodeaza eletrozii si sa sfarama. Tensiunea si curentul fluctueaza brusc, ba se incarca la curentul nominal ba creste brusc ori scade consumul la fel de brusc, urcand tensiunea pe borne pana la zeci de volti, cat debiteaza in gol incarcatorul.

Nu se mai repara decat prin reconstructia electrozilor. Lucru absurd de incercat, dat fiind pretul mic de cumparare si mare de reparare.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines