Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aprindere/Stingere automata a farurilor


Guest alex_tircovnicu

Recommended Posts

Guest alex_tircovnicu

Salutare,Atasata e schema unui montaj cu care vreau sa controlez farurile de la masina folosind telecomanda de la inchiderea centralizata. Programul scris in microcontrolerul 16F628 are cam urmatoarea logica:1: Daca primeste semnal pe IN-2 (open - inseamna ca am descuiat ) alimenteaza cele doua iesiri (OUT-1 si OUT-2).2: Daca primeste semnal pe IN-1 (contact - inseamna ca am pornit motorul) atunci mentine alimentare pe OUT-1 (farurile) si opreste alimentarea pe OUT-2(lumina din interiorul masinii).3: Daca primeste semnal pe IN-3 (close - inseamna ca am incuiat ) si nu e semnal pe IN-1 (nu e contactul pus ) deconecteaza cele 2 iesiri. (Usile se incuie automat in 10s de la pornire - si evident nu trebuie sa stinga farurile)4: Daca nu mai primeste pe IN-1 (am oprit motorul) aprinde OUT-2Cele 3 leduri sunt puse in montaj pentru control si programul functioneaza exact cum doresc.Dupa cum se vede din montaj alimentarea se face la 12V si o cobor cu regulatoarele 7805 la 5V (tensiunea de alimentare a PIC-ului).Semnalul de iesire pe care il da PIC-ul este tot de 5V.Ce posibilitati am de a controla prin iesirile de 5V (OUT-1 si OUT-2) cele 2 circuite ale masinii de 12V (farurile si lumina din interior) ??Pot opta pentru relee de 5V sau pentru tranzistori (i-am descoperit de curand si pe astia). Problema e ca farurile au cam 60 W fiecare deci piesa trebuie sa superte cel putin 120W (deci cam 10A) - la lumina interioara inca nu cunosc puterea dar sigur e un consum mult mai mic.Din cate am citit ar fii mai OK cu tranzistori dar nu am nici cea mai mica idee ce model sa folosesc (si daca ii trebuie radiator/cooler)Si nu in ultimul rand as dori sa mai pun in paralel cu cele doua iesiri si cate un condensator pentru a se inchide lumina treptat in circa 5-10 secunde. Any hints ?Numai bine,Alex.

Link to comment
  • Replies 9
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

ar merge si cu trz mosfet,dar releul ramane releu :da ca tranzistor de comanda al releului,2n2222 merge perfect(si-l gasesti peste tot)

Se gasesc relee auto de 30A deci nu cred ca ar fi asta o prob. . Cauta la magazinele de piese auto, relee de pt. iluminarea sau ceva de genul asta intreaba...
Link to comment
Guest alex_tircovnicu

Salutare,Va multumesc pentru raspunsuri si imi cer scuze pentru delay-ul meu - dar mentionez ca electronica e un hobiu abia descoperit si ca timpul nu imi permite sa "exersez" mai mult de 2,3h pe saptamana.O sa optez ptr cate un NPN si cate un releu de 12V... dar cine stie cand o sa ajung sa le cumpar.

si nu au rost stabilizatoarele alea acolo. poti folosi un simplu divizor rezistiv. sau combinatie rezistenta plus zenner de limitare. plus, stabilizatoarele alea nu au sarcina, nu prea le place asta asa de mult.

Care e problema cu 7805 ? De ce nu se preteaza ? Nici cel pe care il folosesc pentru alimentare ?
Link to comment

cel pentru alimentare e bun, e normal sa il ai. dar celelelte pentru intrarile pe care le citesti nu isi au rostul.

foloseste ceva ca aici: http://www.reuk.co.uk/Zener-Diode-Voltage-Regulator.htm

zenner pune de 4.7V, iar rezistenta sa zicem 10K, nu e tocmai critica.

si inca o observatie, leaga masa comuna cu masa de la masina, nu pune dioda de protectie pe masa. pune-o pe +12V. daca lasi dioda pe masa nu o sa ai masa comuna, si asta nu e tocmai bine.

in rest, foloseste tranzistoare si relee cum au indicat si cei dinainte.

Link to comment
  • 1 month later...
Guest alex_tircovnicu

UFFFFF.....

 

M-am tot jucat cu rezistente si cu diode Zenner dar rezultatele nu au fost destul de incurajatoare.

Am calculat pe site -ul lor http://www.reuk.co.uk/Zener-Diode-Voltage-Regulator.htm si am obtinut rezultatele :

zenner 4.7V 1.3W

r: 50Ohm si 3W ???

Tinand cont de sugestia de 10k am cumparat mai multe diode zenner si rezistente atat de 50 cat si de 10k.

Am pus in prima instanta Zenner de 4.7v si 1.3 W cu o rezistenta de 10K asta imi ducea U de intrare in PIC la aproximativ 3.8V.

Iar cu r de 50 imi ducea la 5.2V.

Toate bune si frumoase doar ca in ambele cazuri ... "nu stiu ce se intampla" dar scadea tensiunea de intrare in pic la sub 1V dupa cateva utilizari !???? :nas:

Am revenit la 7805 si toate bune si frumoase ... pana s-a prajit pic ul ... (Nu a rezistat decat o zi) Ma gandesc ori la vre-un scurt(e totusi Dacie si la ce ninsoare a tras in noaptea aia) ori la temeperatura foarte scazuta de peste noapte.

 

Mai am deci de "sapat". :jytuiyu

Numai bine,

Alex

Link to comment

Prajeala este normala!Nu ai prevazut nici o protectie la supratensiuni tranzitorii... Electronica de pe autoturisme este supusa unori varfuri de tensiune mai ales la pornirea motorului, la actionarea releelor etc.Filtreaza, filtreaza, filtreaza a spus... Lenin! Separa, separa, separa cu optocuplori etc.P.S. bobinutele acelea (fara ferita) sunt aproape "zero". Stabilizatoarele nu sau "dus"?

Link to comment
Guest alex_tircovnicu

In primul rand va multumesc pentru sfaturi.Stabilizatoarele sunt OK,asta m-a mirat si pe mine. Nici tranzistorii nu s-au ars. S-a ars decat piciorusul pic-ului care monitoriza inchiderea (si nici nu am mai putut sa il reprogramez - posibil sa fi facut vreun scurt pe placa ... hmm. ... nu stiu o sa verific in week end), in rest mergea OK: aprindea la deschidere si farurile si lumina din interior, stingea lumina din interior cand puneam contact ... etc. Din care am citit pe internet despre optocuplor (a fost prima data cand am auzit de ei ) ar cam trebui sa ii folosesc asa:2 pe iesire cu care sa controlez cele 2 relee (presupun ca pastrez si tranzistorii dinaintea releelor)3 pe intrare care sa primeasca semnal de la inchidere, deschidere si contact.In felul acesta, am despartit circuitul in trei(dupa mintea mea):1: PIC-ul2: Releele3: Input de la inchiderea centralizata si contact.Urmatorul pas logic ar fii sa alimentez PIC-ul de la un acumulator pentru a nu mai primi variatii de tensiune ???Numai bine,Alex

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines