Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reglaj convergenta la un monitor


deep-blue

Recommended Posts

Salutare,E vorba despre un Targa Visionary (V 1995 C3 daca asta conteaza). L-am primit sa vad de ce nu mergea. Avea FIT dar nu avea baleiaj H. Am inlocuit un tranzistor de putere 2SC5411 si a pornit - dar merge cam asa cum se vede in imagine:[attachment=1]dscf2329_800x600.jpg[/attachment]Cel mai rau se vede in coltul din dreapta jos.[attachment=0]dscf2328_800x600.jpg[/attachment]Am invartit de cei 4 potentiometrii gasiti pe blocul bobinelor de deflexie dar mai bine de cat se vede mai sus nu merge. Nu stiu daca ar trebui sa ma apuc sa invart inelele magnetice de pe tub - stiu ca am sanse mari sa nu le mai pun in ordine vreodata. Ma ajuta cineva cu sfat ?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 3
  • Created
  • Last Reply
Guest dr_best_001

salut,deep,incearca sa rotesti magnetzii de pe gatul tubului,(4 sau 6 uneori-depinde de tk),insa inainte de a face asta marcheaza cu vopsea pozitzia initziala-(s-ar putea sa nu fie defektul acolo).Ai grija ca nu fac totzi convergentza...o pereche e pt puritate....in general erorile de convergentza pot apare la o deplasare a bobinei de deflexie axiala pe gatul tubului-in urma unui soc mecanic,alteori defektul provine din TK....exista undeva un inel de convergentza atashat pe G3-G4 si ar trebui demagnetizat....pt asta trebuie sa scotzi deflexia si sa folosesti un demagnetizor(bobina toroidala cu diametrul interior 35mm minim----chestia aia trebuie sa intre pe gatul tubului si sa concentreze campul electomagnetic in zona unde se termina gatul tubului).....pfffff ..o intreaga filosophie......eu unul mai degraba as schimba tk decat sa caut defectul in ..convergentza...app...cu magnet suplimentar ai incercat?

Link to comment
Share on other sites

pfffff ..o intreaga filosophie......eu unul mai degraba as schimba tk decat sa caut defectul in ..convergentza...

Praise the Internet ! Am gasit pe net ce si cum cu inelele alea. Pe vremuri cand ma mai ocupam de depanari toata lumea imi zicea sa nu ma ating de ele ca nu le mai pun la loc in veci. Pana la urma nu-i deloc greu si am sa spun aici ce si cum cu Maria Sa Convergenta, (just in case).

 

Exista convergenta statica respectiv dinamica.

Convergenta statica se observa in centrul ecranului. Ajustarea ei se face cu 2 din cele 3 perechi de inele. Pentru reglaj am folosit programul Nokia Monitor Tester (ecranul de convergenta se vede in pozele de mai sus).

 

Si acum despre inele: fiecare pereche este polarizata cu un numar de poli magnetici. Numarand de la bobina de deflexie inspre capatul tubului, prima pereche este polarizata in 2 poli magnetici (2P) si face reglajul de puritate al culorii. A doua pereche, polarizata in 4 poli magnetici (4P), centreaza Rosu cu Albastru. A treia pereche, polarizata cu 6 poli magnetici (6P), regleaza Verdele fata de RosuAlbastru (impreuna). Nu e necesar ca perechile 4P si 6P sa fie neaparat in aceasta ordine. Defapt la monitorul cu pricina erau chiar invers.

 

Pentru fiecare pereche exista 2 reglaje: unghiul dintre inele respectiv rotatia inelelor fata de planul celor 3 tunuri electronice (din interiorul sticlei). Daca planul tunurilor este H atunci unghiul dintre inele regleaza distanta V dintre puncte, respectiv rotirea perechii face reglajul H. Dar aici e deja usor si isi poate da seama oricine experimentand.

 

Procedura este urmatoarea: se face prima data reglajul convergentei Rosu cu Albastru (inelele 4P), iar pe urma Verde cu RosuAlbastru (din perechea 6P). Se urmareste convergenta statica, deci pana aici ne intereseaza doar convergenta la centrul imaginii.

 

Convergenta dinamica se regleaza din potentiometrii de pe blocul bobinelor de deflexie. Aici exista mai multe variante. In cazul meu s-a potrivit ceea ce am gasit aici (pagina 23). O imagine = 1kwords.

 

Pana la urma este mai usor decat pare pentru cine stie teoria asta.

BTW: convergenta trebuie refacuta si la schibarea tubului si/sau a blocului bobinelor de deflexie :d.

Link to comment
Share on other sites

Guest dr_best_001

...mann...cand am zis ca ,,...eu unul mai degraba as schimba tk decat sa caut defectul in ..convergentza..."....ma gandeam sa-l schimb cu totul..cu deflexie cu tot..adica sa-l iau de pe alt monitor ...cu trafo kaputt de ex......si app de convergentza..la nec 3fg in sm este cel mai bine detaliata procedura de aliniere...mie mi-a placut cum este explicata...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines