Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce aparate cu lãmpi detineti?


ctepeo

Postări Recomandate

Acum 22 minute, ctepeo a spus:

Pe mine nu m-a ajutat nimeni (contra cost, fireşte) să refac cablajul de la 'Capri'. Aşa că fără placa audio şi fără transformator funcţional stă nefolosit de 3 ani şi probabil tot atâta va mai sta 

Am.eu oplaca de capri tio dau gratis dami mesaj cu nr tau

Link spre comentariu
Acum 3 ore, darius_bv a spus:

Pacat ca nu mai posteaza Zal, la cat de meticulos este, era o placere sa urmaresti lucrarile lui...

Exact asta vroiam si eu sa intreb, imi placea cum lucra.

Link spre comentariu
Acum 15 ore, viobio a spus:

A făcut Zal unu anul trecut, avea tuburile originale Telefunken, dar.... uzate toate, le-am măsurat eu. 

Anul trecut prin Noiembrie am făcut eu preul de redare pentru cineva. 

Tuburile din G36 asta au fost perfecte, chiar nu ma asteptam sa le gasesc asa. Probabil n-a functionat mai deloc, se vede si pe capetele de redare, nici o urma de uzura.

Link spre comentariu

La magul meu TK-46 capetele/ mecanica sunt ca noi (a fost rar folosit), tuburile sunt originale, cu toate acestea se observă mici probleme pe partea electronică : uneori scade volumul și trebuie "atins" potențiometrul pentru a reveni la normal. Nu pot demonta potențiometrii în vederea curățării întrucât butoanele de plastic sunt înțepenite pe ax. Am încercat să forțez prin diverse metode, rezultatul fiind, din păcate, ruperea ornamentelor metalice de pe butoanele de ton (se observă în clip).

@der_doktor, ce metode ați folosit în astfel de situații? ... (sau alți colegi care s-au lovit de această problemă)...

Apoi, în pauzele dintre melodii se mai aud, slab,  "urme" ale vechii înregistrări. 

Mă întreb dacă or fi benzile de vină (sunt foarte vechi, de prin anii '70) sau o fi dereglat nivelul oscilatorului de ștergere & premagnetizare ?

 

 

 

 

Link spre comentariu

@+_Florin_+, eu le desfac racind axul metalic al potentiometrului cu spray de -40°C, uneori merge din prima, alteori trebuie insistat de 3-4 ori cu pauza sa ajunga la temperatura camerei, intre raciri. Coeficientii de dilatare termica metal-plastic sunt diferiti si fac sa se rupa imbinarea (lipirea) dintre buton si ax. Ai grija ca unele plasticuri devin casante la temperaturi scazute, pentru asta intai racesti axul, apoi il lasi 5 minute si vezi apoi daca s-a desprins plasticul de el.

 

Si, pentru cine nu stie, inca, o sa parasesc forumul asta definitiv, probabil asta e ultima postare, deja @Vasile a primit a doua confirmare de stergere cont. Puteti sa-i adresati multumiri lui @Marian

 

 

Link spre comentariu

@der_doktor, multumesc pentru idee, voi încerca, să vedem ce spray pot procura.

În altă ordine de idei, ar fi păcat să părăsiți forumul. Constat (cu părere de rău) că și alți useri cu reală experiență în domeniu au făcut acest pas. Mare păcat!

Sper ca totuși să renunțati la ștergerea contului (dacă mai e posibil) ori să reveniți sub alt nick-name, dacă vă va trece supărarea.

 

@icar, e posibil să fie din cauza vechimii benzii. Voi testa și cu bandă de fabricație recentă, pentru edificare.

 

 

 

 

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 2 luni mai târziu...

Pentru deţinătorii de modele interbelice sau de aparate (producţie capitalistă), maxim 1952-1953 cu 4-5 lămpi pentru audio + recepţie R.F.: cum se descrucă la selctivitate, sensibilitate faţă de cele post 1953-1954 care au cel puţin 4-5 lămpi pentru R.F.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

A existat un model de radio 'Rossini' cu carcasa pătrăţoasă, stil 'Capri'. Avea tot cablaj clasic sau se trecuse la imprimat?

Merge pusă scala de la 'Rossini' rotunjit pe ăla mai pătrăţos? Sau scală de 'Capri'?

Dintre 'Rossini' şi 'Oberon' care-i mai bun?

Editat de ctepeo
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Mai jos sunt imagini cu un radio Saba Lindau Li-E, fabricat în Germania de vest undeva prin 1968-69.

E primul meu radio cu tuburi achiziționat... Nu sunt mare fan al genului, nu neapărat pentru performanțe (din contră sunt curios la acest capitol) cât pentru estetica anilor 40-60 ce se potrivește cam ca nuca în perete în majoritatea locuințelor din ziua de azi... opinia mea proprie e că cele cu tranzistoare au fost puțin mai avangardiste la capitolul design. Spre sfârșitul erei tuburilor producătorii au început să diversifice designul, păcat însă că s-a cam sistat totul la sfârșitul anilor 60. Acest radio însă a fost și el proiectat cu o estetică ce a abandonat trecutul și a încercat să se uite la viitor. Drept urmare mi-a stârnit curiozitatea și l-am achiziționat. Prețul radioului original era de 299 mărci, cam cât cel al unui SABA Transeuropa portabil în timp ce varianta Transall de luxe deja era cu 100 de mărci mai scumpă... tranzistoarele deveniseră ”ultimul răcnet”.

Radioul are o construcție mai modernă - posedă o punte redresoare cu seleniu și 3 diode - 1 pt AFC, și 2 în detectorul FM.

Tuburile sunt: ECC85 ECH81 EBF89 ECL86 EM84. 

Toate își fac treaba cum trebuie și par originale după ochiul meu profan. Înăuntrul aparatului am găsit instrucțiunile de service precum și garanția sa, aparent nu a avut parte de vreo vizită în atelier pe parcursul vieții sale.

Acum, problemele - desigur că au fost... În primul rând scala AM era blocată. Vânzătorul a fost onest, mi-a spus de defect, dar, în loc de un condensator înțepenit am dat de un condensator cu o rotiță de alamă cu dinții rupți, unul din proprietari a încercat să învârtă condensatorul cu atâta forță că s-au rupt dinții. Din fericire aveam ceva condensatoare din dezmembrări. Unul scos dintr-un amplituner Telefunken Concertino de la jumătatea anilor 70 se potrivea perfect ca număr de lamele, dimensiuni și capacitate... la ce nu s-a potrivit și am constatat după ce am asamblat tot radioul, cu înjurăturile de rigoare a fost numărul de rotații - cel original avea nevoie cam de una și jumătate pentru o variație completă în timp ce condensatorul nou avea nevoie de aproape trei. L-am schimbat cu unul dintr-un tuner Electronica (cel din sistemul miniturn) dar de data aceasta a trebuit să lipesc noul condensator cu ceva poxilina și să îndoi puțin din tabla scalei în dreptul lui. Acum toată banda AM este corect acoperită și slavă cerului nu a trebuit să refac vreo ață de scală.

În FM i-am modificat banda pentru 88-108 MHz foarte ușor. Acordul este inductiv, practic ața de scală controlează cât de mult intră o pârghie de care sunt atașate miezuri de ferită în bobine. Am modificat tensiunea firului, acum pârghia intră până la capăt, toată banda e acoperită. Se menționează și în instrucțiuni posibilitatea extinderii benzii cu schimbarea bobinelor blocului de acord, se puteau comanda altele de la SABA.

Cineva mai ”deștept” ca mine a schimbat o siguranță arsă, singura intervenție vizibilă de am văzut-o la radio. Doar că pentru a se asigura că nu va mai schimba siguranțe, că deh, ”scump nene, scump”, a pus una de 4 amperi în loc de 300 mA și a lipit-o de lamelele soclului. Desigur că am dezlipit-o și am pus una de valoare cerută și nu, radioul nu a ars-o.

Radioul avea un zgomot de fond, brum de rețea, nu prea accentual dar de ajuns să mă zgârie pe creier. Am măsurat frecvența, 100 Hz... ciudat atunci când duceam la minim butonul de tonuri joase zgomotul de fond creștea mult. Lucrul acesta m-a cam făcut să mă scarpin în cap și să îmi pun întrebări, să caut pe internet eventuale elucidări ale misterului. Desigur că nu am găsit nimic. Am schimbat toți electroliticii, S-a mai redus puțin. Am schimbat și condensatorii de pe lângă tubul amplificator audio - tot nimic.

Apoi am vrut să măresc filtrajul dar mai toți pe internet avertizau că nu-i bine...dar pentru tubul redresor. Pentru aparate cu punte redresoare nu am găsit nimic, cam ce opinii ar avea unii despre mărirea filtrajului. Puntea acestui radio, deși cu seleniu funcționează foarte bine, voltajele erau OK. Așa că... mi-am făcut curaj și în loc de 100 uF (2x50) originali, acum radioul are vreo 800 uF filtraj (am pus și eu ce condensatori mai aveam , toți de cel puțin 350 V și de construcție modernă). Zgomotul de fond a devenit insesizabil :) .Acum cu butonul de tonuri joase la minim trebuie să îmi pun urechea lângă difuzor pentru a detecta ceva.

Și că a venit vorba de difuzor - este în condiții foarte bune, de o calitate excelentă. E un difuzor circular, de 20 cm fabricat de SABA înșiși. Banda de frecvențe e largă toate notele se fac simțite, sunetul e superb.

Mi se pare ciudat cum de în varianta stereo a acestui radio (Konstanz, cu decodor tranzistorizat) apărută în același timp cu el au folosit difuzoare eliptice ceva mai mici (probabil nu au vrut să îl facă prea lat).

Pe lângă droaia de praf de pe PCB am încercat să curăț și scala de sticlă pe interior. Știind poveștile de groază ale unora, am început doar cu un șervețel umed și apă... chiar și așa s-au dus câteva litere. Slavă cerului că nu am făcut o daună mai mare. Am șters apoi pe lângă cu bețișoare de urechi și am abandonat ideea restului scalei.

Calitatea recepției - Foarte bună în FM, cu dipolul interior toate posturile se recepționează fără probleme, funția AFC își face treaba.

În AM - Scurtele sunt moarte , are nevoie de antenă. Lungile, abia abia, seara, mai pe lângă geam e OK. Pe Medii e în regulă pentru stații puternice și în mijlocul camerei. Face o treabă surprinzător de bună la filtrarea zgomotului surselor în comutație - nu se prea aud diversele becuri și benzi cu LED-uri dacă stația emite puternic. Banda audio este și ea largă în AM, practic este o plăcere a se asculta o ”antenă a satelor” pe așa un radio...ca să fie ”vintage” cum se cuvine.

În fine -ce mai pot adăuga? este un radio demn de tot respectul de care sper să mă folosesc mulți ani de acum înainte.

 

LH6cZ1u.jpeg

 

8Y62DKy.jpeg

 

RAKSKBZ.jpeg

 

kUOYvt0.jpeg

 

zuda8gz.jpeg

 

5yyLSNf.jpeg

 

dEC4sC2.jpeg

 

fhbTchd.jpeg

 

ZXy8Uqx.jpeg

 

(condensatorul original și primul transplantat, cu potențiometrul pentru acordul varicap atașat pe ax)

VcxpEuS.jpeg

 

chBOtvo.jpeg

 

FKhqHPL.jpeg

 

E1ij9C5.jpeg

 

nUe9u8S.jpeg

 

mQ1uLJg.jpeg

 

m6XSRUH.jpeg

 

Și un filmuleț cu el în funcțiune (în AM nu-i în cel mai bun loc din casă, de unde și performanța lacustră):

 

 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări