Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Z-match


Recommended Posts

Avand in vedere ca sper sa-mi finalizez si partea de emisie a trcv-ului, m-am gandit sa-mi fac un... ceva de adaptare a antenei. Si mi-au picat ochii pe o schema de Z-match. Toate bune, mi-am crosetat bobinele, am gasit condensatoare variabile cu distanta mare intre placi, am gasit cutie. Dar, in acea cutie, vreau sa introbag si un masurator de unde stationare, la care i-am facut si cablajul. Intrebarea este: trebuie ecranat? Cat de ecranat? Cutie metalica, sau ajunge un perete de Al?

Link to comment
  • Replies 21
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Daca vrei sa respecti "cartea", priveste la sculele industriale de generatie mai veche. Toate foloseau tabla de fierpentru a transforma campurile nedorite in...caldura :)Daca vrei o solutie constructiva simpla, fara batai de cap, foloseste cu incredere Al. Practic nu este mare diferenta,poate doar daca ai ceva analizoare de spectru in dotare.

Link to comment

M-am exprimat eu gresit, cutie pentru tot ansamblul am. De aluminiu, a fost un "acordor de antene" de la o statie sovietica. Ma interesa daca sa ecranez cablajul de la SWR-metru. Si am aflat, asa ca tre' sa mananc niste conserve ca sa-mi fac ecran.

Link to comment

Avand in vedere ca sper sa-mi finalizez si partea de emisie a trcv-ului, m-am gandit sa-mi fac un... ceva de adaptare a antenei. Si mi-au picat ochii pe o schema de Z-match. Toate bune, mi-am crosetat bobinele, am gasit condensatoare variabile cu distanta mare intre placi, am gasit cutie. Dar, in acea cutie, vreau sa introbag si un masurator de unde stationare, la care i-am facut si cablajul. Intrebarea este: trebuie ecranat? Cat de ecranat? Cutie metalica, sau ajunge un perete de Al?

Va salut, si va rog sa postati si schema acestui Z-match deoarece ma intereseaza si pe mine ca nici eu nu am terminat trcv-ul pe emisie, si din cate stiu, avem acelasi aparat-A412. As vrea sa ma inspir in proiectul meu. Multumesc. 73! de YO6PIR.
Link to comment

Apropo de z-match, am si eu unul facut pe tor de ferita si da rezultate bune. Schema este una din zecile de variante de pe net ( toate merg cam la fel ) cu un tor si 2 variabile. Recomandarea mea este ca sa mai realizati o infasurare de 2 spire ( pentru max 150 w out ) sau mai multe prin tatonare pentru qrp la care sa conectati un bec cu incandescenta. Eu folosesc unul de 12 volti/5w. Am constatat ca intensitatea maxima a iluminatului coincide cu maximul de putere debitat in antena si cu un minim de reflectata. Se poate folosi si un bec mai mic si micsora cuplajul pentru a reduce pierderea de putere pe bec. Pare empiric si se poate divaga mult pe tema influentei impendantei becului si asemenea dar practic am obtinut rezultate foarte bune. Am avut si un z-match cu bobina in aer iar la acesta am mai cuplat la capatul bobinei tot doua spire, modificind distantele pentru un cuplaj optim. Becul este bine sa nu se aprinda la maxim, deoarece la intensitati mai mici se sesizeaza mult mai bine orice variatii ale luminii. Emil

Link to comment

Am construit si eu ceva asemanator si ce pot sa iti spun ca ideal ar fii tabla de fier dar nici cu aluminiu nu e o problema . Poate ca e mai bine sa faci cutia din aluminiu fiindca e mai usor de prelucrat .Iar ca reflectometrul am pus ceva militar care este de provenienta URSS si este incastrat in cutie de aluminiu. In rest iti doresc spor la treaba si ma bucur ca inca nu a murit spiritul Home made :)

Link to comment

A fost o schema oarecare de pe net, nu mai stiu exact. Cam toate sint la fel, difera usor nr. de spire, deci acordul se va face in pozitii usor diferite ale cv. Oricum nu avem exact torurile folosite de cei care au publicat schemele, asa ca tot cam aia e ! Sa nu cadem nici in extrema cealalta : am avut un coleg, nu mai este printre noi din pacate, care era in stare sa stringa un an piese pentru un anumit montaj, avind ambitia sa foloseasca exact valorile indicate de autor, indiferent despre ce schema era vorba. Motivul : " ala nu a scris de prost acolo ! " Cu toate ca isi amintea si el din scoala ca schemele se optimizeaza pentru a functiona in parametri indiferent de dispersia de fabricatie a componentelor. Asa ca un tor care poate lucra in us, 2 variabile, pina in 100 de w merg si cele obisnuite de rr si la lucru. Momentan, din lipsa de altceva folosesc 2 toruri epcos de 40 mm suprapuse, care sint recomandate de producator pentru a fi folosite la peste 60 Mhz. Cu toate astea se comporta omeneste si in banda de 80 de m si slabut in 160. Succesuri !! Je

Link to comment

@marele savantCam vaga descrierea schemei dar se accepta. Nu fortam pe nimeni sa posteze scheme pe care nu le are, ci doar le experimenteaza singur.Doar asa de comparatie as fi vrut sa consult si ceva facut care merge la sigur, dar daca nu e, nu e!OK, toate bune.73! de YO6PIR.

Link to comment

As dori daca poate cineva sa posteze o schema de trans-match bazata pe o bobina pe tor de ferita. De ce spun ca as prefera, deoarece schemele prezentate pana in prezent au bobine cu dimensiuni relativ mari, in diametru, in lungimea bobinajului, amplasament in cutie, si eu nu am loc in cutiile mele de aparate sa inghesui astfel de bobine. S-a discutat aici despre asa ceva dar nu am vazut inca schema pe tor de ferita. Daca o are cineva, cu datele bobinei (bobinelor), va rog sa o postati. Multumesc anticipat.73! de YO6PIR.

Link to comment

Realizarea unui z match nu ridica,in principiu,probleme deosebite. Este important ca macar cel de al doilea CV sa aiba demultiplicare,altfel va fi dificil sa faci acordul.Plaja de acord este realtiv ingusta asa ca trebuie reacordat daca te plimbi in cadrul aceleiasi benzi.Intr-o realizare proprie am folosit tor Amidon T 200-2 si CV tip Albatros.A acordat fara probleme un long wire de 41 m de la 3,5 la 28 MHz,puterea maxima fiind de 50 W. Adapteaza cu usurinta si impedante mici.Schema folosita o gasesti aici http://users.tpg.com.au/users/ldbutler/ ... lCoreZ.htm.

De altfel,realizarile lui VK5BR si W5JH merita analzate mai atent.Un articol interesant gasesti si in revista noastra nr.4/200.Succes!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines