Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Simulare circuite cu lampi


sebi_c

Postări Recomandate

Foloseste cineva simultoare gen Spice pentru montaje cu lampi?Eu folosesc LTSpice, free de la Linear Technology de pe pagina web, pentru care am facut modele la lampile pe care le am si altele pe care le-am gasit.Am facut modele pentru: 6J1P, 6J9PE, GU19, 1J24B, 1J29B, 1P24B;Am gasit modele pentru: 6L6GC, KT88, EF86, EL34...Caracteristicile de iesire sunt baza de modelare si dupa un test pe simulator arata destul de bine in zona activa. Ceva deficiente sunt la tensiuni anodice mici. In rest sunt incantat de functionare. Am simulat un oscilator Colpits cu 1J24B si l-am facut si practic. Rezultatele sunt similare.Sper ca am trezit ceva interes! :freaza:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Folosesc si eu modelul Duncan, dar imi place mai mult abordarea lui Koren. Am facut modelele astea acum vreo trei ani. Am folosit un program in mathlab pe care acum nu mai stiu pe unde e. De fapt nici nu mai am un mathlab pe computerul asta.Modelele sunt facute pentru LTSpice, desi se pot transforma si pentru alte spice-uri. Uitandu-te la exemplul cu Oscilatorul, cu o directiva spice apelezi modelul care trebuie sa existe in acelasi folder.Atasez toate modelele facute de mine. Nu garantez ca reprezinta 100% comportamentul tubului respectiv, insa-si baza fiind niste PDF sau foi de catalog, iar curbele au fost interpolate folosind un numar mic de puncte in ecuatiile de functionare. In general, fata de dispersia parametrilor tuburilor si a eventualelor erori de model, am observat ca se pot obtine rezultate bune daca si design-ul este optim. Oricum simularea este un pas important inainte de a pune cicanul de lipit in priza, te scuteste de multe necazuri, mai ales ca simuland si inveti ce sa ceri de la scula si unele inconveniente care altfel ia mult timp.

Link spre comentariu

Arhivat

Acest subiect este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări