Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Simulare circuite cu lampi


sebi_c
 Share

Recommended Posts

Foloseste cineva simultoare gen Spice pentru montaje cu lampi?Eu folosesc LTSpice, free de la Linear Technology de pe pagina web, pentru care am facut modele la lampile pe care le am si altele pe care le-am gasit.Am facut modele pentru: 6J1P, 6J9PE, GU19, 1J24B, 1J29B, 1P24B;Am gasit modele pentru: 6L6GC, KT88, EF86, EL34...Caracteristicile de iesire sunt baza de modelare si dupa un test pe simulator arata destul de bine in zona activa. Ceva deficiente sunt la tensiuni anodice mici. In rest sunt incantat de functionare. Am simulat un oscilator Colpits cu 1J24B si l-am facut si practic. Rezultatele sunt similare.Sper ca am trezit ceva interes! :freaza:

Link to comment
Share on other sites

Folosesc si eu modelul Duncan, dar imi place mai mult abordarea lui Koren. Am facut modelele astea acum vreo trei ani. Am folosit un program in mathlab pe care acum nu mai stiu pe unde e. De fapt nici nu mai am un mathlab pe computerul asta.Modelele sunt facute pentru LTSpice, desi se pot transforma si pentru alte spice-uri. Uitandu-te la exemplul cu Oscilatorul, cu o directiva spice apelezi modelul care trebuie sa existe in acelasi folder.Atasez toate modelele facute de mine. Nu garantez ca reprezinta 100% comportamentul tubului respectiv, insa-si baza fiind niste PDF sau foi de catalog, iar curbele au fost interpolate folosind un numar mic de puncte in ecuatiile de functionare. In general, fata de dispersia parametrilor tuburilor si a eventualelor erori de model, am observat ca se pot obtine rezultate bune daca si design-ul este optim. Oricum simularea este un pas important inainte de a pune cicanul de lipit in priza, te scuteste de multe necazuri, mai ales ca simuland si inveti ce sa ceri de la scula si unele inconveniente care altfel ia mult timp.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines