Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

TV NEI ARDE SIGURANTA INSTANTANEU


Recommended Posts

Buna.Am un TV NEI Model:G21T4X.pe sasiu scrie N2 CHASSIS B10200-V6,sursa e cu TDA 4606 si cu BUZ91A;integratul jungle este TDA8362.l-am desfacut si am gasit sig.de 2A arsa si tz.din sursa BUZ91A scurt intre drena si sursa.Am schimbat tz. si integratul de comanda TDA4605,de asemenea am mai schimbat ci cele doua condeuri electrolitice din primarul sursei ca altele nu am mai vazut decat astea doua,apoi am scos cate un terminal in aer de la cele patru diode redresoare din punte sa vad daca nu cumva e scurt una din ele am schimbat si condele de filtraj dupa punte cel de 100uF/400V ,apoi am verificat ohmetric sa vad daca mai exista scurt intre drena la tz. comutator din chopper si masa.Apoi am pus o sig. de 2A si am pornit TV-ul si sig. a puscat instantaneu.Apoi am verificat etajul final de linii nu era scurt pe colector la tz. final linii.In locul sig pe alternativ am pus un bec de 60W si in serie cu un ampermetru de c.a ,si apoi iar am pornit TV-ul, becul lumina puternic si consumul era de 260mA,dar daca pun sig.se arde imediat.Am decuplat cele doua diode din secundar la trafo chooper cat si colectorul la tz.final de linii ,am scos afara chiar si condele de filtraj cel dupa puntea redresoaare 100uF/400V si am verificat consumul prin sig.de alternativ care a scazut la 160mA ,dar daca pun sig in loc de bec iar pusca.Deci am consum prin sig de alternativ de 160mA si cu condele de filtraj dupa punte scos afara si cele 2 diode din secundar la trafo chopper scoase(adica un pin in aer).De unde e consumul ala,eu banuiesc trafo chopper ca are spire in scurt.Nu mai stiu ce sa ii fac,rog un sfat,o idee la cei care au mai multa experienta in depanare TV sau cei care cunosc modelul asta de TV.Multumesc.

Link to comment
  • Replies 30
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Verifica rezistentele din pinii 2 si 3 de la TDA4605 cu un picior dezlipit din montaj; se intrerup frecvent. Atentie ca uneori sunt 2 in serie deci le verifici pe ambele. In 99% din cazuri integratul scapa intreg si pica doar BUZ-ul.

Link to comment

Verifica rezistentele din pinii 2 si 3 de la TDA4605 cu un picior dezlipit din montaj; se intrerup frecvent. Atentie ca uneori sunt 2 in serie deci le verifici pe ambele. In 99% din cazuri integratul scapa intreg si pica doar BUZ-ul.

Foarte adevarat.
Link to comment

am verificat cele 2 rezistoare din pinii 2 si 3 de la TDA4605 cu un picior scos afara din montaj ,nu sunt intrerupte au 5,1K si 820 K marcate in codul culorilor si corespund valoarea lor la masurare.Cred ca tz comutator nu e bun ,era BUZ91A cu dioda incorporata intre Sursa si Drena cu Katodul in Drena,si eu am pus BUZ91AF ca e izolat ,nu am avut folie de mica izolatoare si am bagat BUZ91AF dar se pare ca nu e bun tz.L-am masurat si conduce pe dioda in sens direct Drena -Sursa (nu ca si la BUZ91A care conduce in sens direct pe dioda Sursa-Drena)si invers nu ar trebui sa conduca ,dar are o rezistenta de 1200 ohmi cu aparatu pe dioda pus,de aici consumul ala de 150mA.Daca BUZ91AF conduce intre drena si sursa in sens direct pe aparat 450 ohmi si in sens invers daca are dioda nu trebuie sa conduca si imi arata pe aparat pus pe dioda cam 1300 ohmi ,e bun sau nu tranzistorul? eu zic ca nu, si sunt noi .In concluzie e bun sau nu mosfetul asta BUZ91AF?

Link to comment

nu vreau sa deranjez pe careva.cele doua rezistente erau,daca ma mai ajuta memoria,de 330k si respectiv 820k.ca tranzistor foloseste seria P4N6 sau 2SK25XX .problema dvs. se rezolva foarte usor cu conditia sa nu aveti ,transformatorul choper cel de culoare rosie ,nu am mai reparat de mult si nu mai tin minte codul (scrie TERMAL pe el).scuze pt deranj si spor la lucru.P.S-ai grija unde inseriezi becul, daca-l pui in locul sigurantei, nu ai ce sa protejezi.intrerupi trseul unde intra tensiunea redresata in trafo choper(acolo se monteaza becul,pt. a proteja diverse componente).

Link to comment
  • 2 years later...

salutare! am si eu aceasi problema cu tv-ul meu. Cum il bagam in priza cum bubuia siguranta si imi ardea si BUZ80A inclusiv punea de diode si mai interesant bobinele sau filtrul pe oala de ferita de 2x70uH (una intrerupta). Gasisem si un rezistor intrerupt din cele 2 inseriate de la integratul TDA. Specificase cineva mai sus ca ar fi problema de la PTH451C si asa este dar eu am inlocuit cu PH9431 de la un NEI din anii 92 - 94(nei mare nu mic cum este asta).Am incercat si cu alte demagnetizoare cum ar fi 18ML03N8 sau 4R5Q*CDQ12 dar nu a mers. Eu cred ca problema ar fi si bobina de demagnetizare pentru ca atunci cand o conectez, becul(inseriat cu siguranta) se aprinde la maxim. Bobina are aprox 30 ohmi. Este corect sa aibe 24.8 - 30 ohmi ? Parca mie frica sa mai conectez bobina asta ca sa nu cumva sa-mi bubuie iar tranzistorul si integratul ca totusi costa ceva bani. In loc de BUZ80A am pus un IRFBF30 (l-am gasit prin casa) pentru ca azi cumparasem un echivalent dar si un integrat pe care le-am bubuit din pacate. Caracteristicile par sa fie aproape asemanatoare ale ambelor tranzistoare. Va intreb voi ce parere aveti? Ce este de facut?

Link to comment

Eu spun ca arderea FETului din sursa,a diodelor din punte nu are absolut nici o legatura cu PTCul de demagnetizare sau cu bobina de demagnetizare.In general la NEIuri arderea fetului este cauzata de intreruperea rezistentei din pin 2 TDA4605sau a defectarii trafului chopper asta in cazul cand nu a existat cumva o supravoltare a retelei,sau a traznetului.

Link to comment

Asta stiu si eu, problema este ca nu am schema tv-ului si din cate am observat pe cablaj redresarea e facuta cu 2x1N4007 iar cele doua diode rapide sunt pentru demagnetizare. In loc de BYW54 ce dioda pot pune? Tv-ul merge acum cu 2 bucati 1N4007 dar nu stiu ce diode rapide sa pun in locul lor.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines