Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aplicatii ale analizei matematice in electronica de zi cu zi

Bullix

Recommended Posts

Salut! Vreau o marturisire onesta din partea voastra, a tuturor eletronistilor inregistrati pe acest forum precum si a pasionatilor mai mult sau mai putin avansati. Se pune intrebarea urmatoare: Ce elemente de analiza matematica, din materia de facultate existenta in toti anii la ETTI (Poli), Mate-Info (Univ) si alte facultati de profil, v-au fost cu adevarat ABSOLUT NECESARE in creerea, dezvoltarea, elaborarea ori depanarea, verificarea, studiul, imbunatatirea unor circuite electronice?

Folositi-va de urmatoarea lista (absolut incompleta) de notiuni care-mi vin (acum) in minte: serii de puteri, serii Fourier, serii trigonometrice, teoreme si formule aferente (de ex formula lui Taylor pt serii), convergenta punctuala, integrala Stieltjes, integrale duble, teorema lui jordan, integrala tripla, formula lui Stokes, formula lui Gauss-Ostrogradski etc etc etc, apoi sa nu mai spun de matematici speciale.

Intreb asta pentru ca sunt student in anul I la Electronica si vreau sa stiu cate dintre notiunile de la analiza imi vor fi vreodata de folos si ma voi intalni cu ele de-a lungul unei viitoare cariere de electronist, precum si cate notiuni trebuie sa le invat aiurea ca sa le uit a doua zi dupa examen.

Rog pe cei care imi vor confirma ca au folosit formula cutare, sa specifice si aplicatia in care le-a fost necesara (un mic rezumat).

Multumesc! Numai bine!

• Replies 22
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Bullix

6

• EmyRulz

6

• cirip

2

• ratza

2

Top Posters In This Topic

Ce e trist este ca aproape toti studentii pe care ii stiu si i-am intalnit fug de matematica. Ce pot sa iti spun este ca eu personal am folosit si folosesc toate aceste notiuni, mai putin "integrala Stieltjes" de care nu am auzit(probabil o stiu sub alt nume).Ca sa pun in perspectiva lucrurile, daca vrei sa devii un inginer gen schimbator de placi, conectator de module, utilizator de programe, da, nu are rost sa iti bati capul, daca in schimb vrei sa gandesti cu mintea ta, iti vor trebui(contrar a multor "sfaturi" pe care le vei primi). Numai daca vrei sa aprofundezi un anumit domeniu si te vei apuca sa citesti carti serioase(nu borsuri sau articole) atunci te vei izbi inevitabil de ele. De asemenea, majoritatea studentilor la inginerie am observat ca fug si de fizica(si mai ales chimie), dar din pacate nu prea poti sa intelegi fenomenle la un nivel mai fundamental fara ele. Si ghici ce, in fizica sunt folosite la greu notiunile astea. De fapt fizica si ingineria a dus la crearea analizei matematice, a algebrei liniare etc. nu matematica pura!Legat tot de mentalitate, studentii vor imeditat aplicatia interesanta si practica(la ce-mi foloseste?) gandind exact ca tine, la ce sunt bune toate astea? dar asta e una din cele mai mari capcane. Majoritatea ajung sa fie utilizatori de formule si programe, fara sa intelega de fapt de ce sunt formulele alea asa cum sunt si cum se face ca merg aplicate intr-un anumit domeniu si context. La fel ei desconsidera(si de fapt aici mi se pare cea mai mare greseala) rolul formativ al acestor materii. Notiunile oricum le vei uita daca nu le folosesti constant(e suficient si o luna sa nu le folosesti si sa uiti) dar ele au marea putere ca iti formeaza un mod de gandire si un mod de a pune problemele si de a aborda probleme si mai ales iti confera un grad mult mai mare de libertate intelectuala si a ideilor.Partea cu adevart tragica la facultatile din poli este ca si profesorii au inceput sa se ia dupa modul asta de gandire al studentilor si incep sa evite explicarea fenomenelor si demonstrarea unor rationamente si prefera sa dea direct rezultatul.Imi cer scuze pentru postul lung si moralizator, dar chiar este un fenomen si nu e bun deloc. Eu iti doresc succes si o sa vezi ca o sa te descurci foarte bine.

Bullix, depinde ce intelegi tu prin cariera de electronist.

Nici nu are importanta ce formula a folosit fiecare, si unde.

Daca nu ai de gand sa le inveti mai bine cumpara direct o diploma si nu mai pierde timpul cu facultatea.

Fara matematica si fizica nu ai cum sa termini electronica.

Bine, mai, railor, aici am vrut sa ajung. Si atunci de ce se vand pe forum lucrari de licenta si alte magarii, daca problema e chiar atat de tragica? Atrag aici atentia celor care au propus si folosesc sectiunea "Lucrari pentru scoala", sau cum i-o spune, in scopul nu de a scoate un ban, ci mai rau, de a incuraja pe unii sa termine facultatea si sa-si ia masterul DEGEABA! Lasati-i, frate, sa se chinuie!Pe de alta parte, as vrea sa vad acel profesor de matematica, capabil sa-mi lege fizica cu matematica, sau invers, acel profesor de fizica ce poate sa-mi explice toate teoriile de matematica pe exemple din fizica (cel putin acelea care au o legatura). In plus, n-am vazut NICIODATA un profesor care sa puna accent pe interpretarea geometrica (cu grafice) a functiilor de orice gen, cu exceptia banalului desen aferent unor definitii si atat.Daca voiam sa schimb placi nu mai mergeam la facultate, mergeam la un service cu un stick de cativa giga in buzunar si ii dadeam 100 de mii lui nenea sa-mi traga si mie toate programele pe el si sa-mi dea schemele de la interfetele USB/serial si ce alte minuni folosesc.Si da, fizica si chimia imi plac foarte mult, dar matematica fara exemple practice mi se pare absolut inutila. Ar trebui ca orele de matematica sa fie integrate in materiile de profil si sa se studieze local toate notiunile necesare, cu posibilitatea realizarii unor studii de caz (pentru cei pe care ii duce bibilica) in scopul aprofundarii acestora.Alte pareri?

Bine, mai, railor, aici am vrut sa ajung. Si atunci de ce se vand pe forum lucrari de licenta si alte magarii, daca problema e chiar atat de tragica? Atrag aici atentia celor care au propus si folosesc sectiunea "Lucrari pentru scoala", sau cum i-o spune, in scopul nu de a scoate un ban, ci mai rau, de a incuraja pe unii sa termine facultatea si sa-si ia masterul DEGEABA! Lasati-i, frate, sa se chinuie!

Eu personal nu incurajez asa ceva, si daca e sa punem problema asa, oricad se vor gasi oameni care sunt in stare sa o vanda si pe ma-sa pt bani, d-apai sa faca proiecte .

Pe de alta parte, as vrea sa vad acel profesor de matematica, capabil sa-mi lege fizica cu matematica, sau invers, acel profesor de fizica ce poate sa-mi explice toate teoriile de matematica pe exemple din fizica (cel putin acelea care au o legatura). In plus, n-am vazut NICIODATA un profesor care sa puna accent pe interpretarea geometrica (cu grafice) a functiilor de orice gen, cu exceptia banalului desen aferent unor definitii si atat.

Aici la fel privesti lucrurile prea radical. Profesorii respectivi fac si ei ce pot, au un anumit curriculum de respectat si se presupune ca ai invatat materiile de care depinde materia respectiva. Pur si simplu, la volumul de informatii existenti si la timpul alocat nu se poate face o dezvoltare matematica "la fata locului" trebuie invatata separat si apoi cand o sa o aplici o sa iti dai seama de ce ai invatat lcururile respective. Acum esti si in anul I si nu o sa vezi partea asta(asta e in primul an se fac baze) dar in urmatorii o sa vezi legaturile.

Si pentru asta trebuie sa mi se pune la incercare capacitatea de stocare, un an intreg? Ho, ca nu sunt harddisk!In fine... oricum nu-mi pun problema de trecut anul, ci doar de note si de ce nu, de eventualitatea primirii unei burse. Ca sa n-o vand si eu pe mama! :aut: In plus, daca multi cretini au avut bafta la medie mare de admitere ca au avut bulan si au nimerit grila, se pare ca in semestrul 2 o sa se cam intoarca roata vietii, si atunci vreau sa fiu EU in varful axei OY :freaza:

Fix a?a se va întîmpla, vorbesc din proprie experien??. Am avut burs? doar în primul semestru, în anul I. Pe urm? m-am apucat de f?cut proiecte pentru al?ii ?i ?tii ce? În sesiune cî?tigam de trei ori bursa pe un an cu proiectele, plus c? am înv??at multe. Am fost printre ultimii la ?coal?, iar ?eful de promo?ie, coleg de serviciu, venea ?i m? întreba pe mine cum face nu ?tiu ce chestie.

Bullix, matematica nu e nici grea nici usoara nici urata nici frumoasa.

Totul e in mintea ta.

Si cand zic totul nu ma refer doar la cum vezi tu matematica dar aici intram in alte discutii care tin mai mult de fozofie.

Daca incepe sa nu-ti placa o materie iar tu, in loc sa recuperezi din urma si sa inveti mai mult, incepi sa cauti justificari si motive sa nu inveti - ca nu se foloseste mai tarziu, ca nu predau frumos profesorii, etc. - nu faci decat sa ti se para si mai greu si mai neplacut sa inveti.

Efectul va fi ca mai tarziu sigur vei avea nevoie de ceva ce n-ai invatat ca nu-ti placea dar nu vei mai avea timp sa te intorci si sa inveti ce nu ti-a placut. Incet incet astea se aduna si cu timpul invatatul se va transforma dintr-o placere intr-o corvoada.

Bineinteles ca poti trai si fara scoala, bunicul meu a trait pana pe la 80 de ani fara sa stie sa citeasca, deci se poate si fara scoala multa.

Fix a?a se va întîmpla, vorbesc din proprie experien??. Am avut burs? doar în primul semestru, în anul I. Pe urm? m-am apucat de f?cut proiecte pentru al?ii ?i ?tii ce? În sesiune cî?tigam de trei ori bursa pe un an cu proiectele, plus c? am înv??at multe. Am fost printre ultimii la ?coal?, iar ?eful de promo?ie, coleg de serviciu, venea ?i m? întreba pe mine cum face nu ?tiu ce chestie.

Depinde ce fel de tocilar era acel sef de promotie. Surprinzator, dar tocilaria merge si la Poli. Cunosc cazuri cate vrei. Acum normal ca vine sa te intrebe pe cine ceea ce n-a priceput niciodata dar a luat 10 la examene.

De acord cu afirmatia de mai sus, dar nici invers nu prea am vazut! Toti cei pe care ii cunosc si sunt slabi la facultate, chiar daca se mai pricep la cate ceva in general este o pricepere cam superficiala(ma refer la domeniul de studiu ca asa daca a invatat literatura sau drept sau Java pe cont propriu e alta chestie).@rata, ai fost norocos, la noi proiectele dureaza cam un semestru sa le faci si chiar nu ai cum sa faci macar unul in sesiune d-apai mai multe. Plus de asta, daca vrei sa faci bani mult mai simplu, te apuci sa imparti pliante la astia cu partidele(la PNG dau si 1 milion pe zi) si nu faci nimic!

@rata, ai fost norocos, la noi proiectele dureaza cam un semestru sa le faci si chiar nu ai cum sa faci macar unul in sesiune d-apai mai multe. Plus de asta, daca vrei sa faci bani mult mai simplu, te apuci sa imparti pliante la astia cu partidele(la PNG dau si 1 milion pe zi) si nu faci nimic!

Pff... f?ceam cîte dou? reductoare sau trei cricuri pe zi. Calcule, transcris, desenat pe A0 sau A1 plus dou?-trei execu?ii. Nici nu vreau s?-mi aduc aminte cîte nop?i n-am dormit ?i cîte examene am l?sat pe toamn? ca s? le fac altora proiectele. Nu m-am n?scut în puf, dar nici nu m? dau înapoi de la munc?. Erau proiecte de semestru; licen?a mi-am scris-o cu o sear? înainte s-o predau. N-am avut treab? cu politica niciodat?, iar din banii de la partid po?i înv??a eventual cum s? tr?ie?ti pe spatele oamenilor dînd din gur?. ?i ?sta e topic de bodeg?.

Hm! E interesanta filozofia. Adica esti abia in anul intai si deja te temi ca o sa inveti prea mult? N-o sa mai repet ce au spus EmyRulz si cu RoGeorge, o sa spun doar ca le impartasesc punctul de vedere. Si ca sa raspund la intrebarea ta, raspunsul este: depinde. Daca practicarea meseriei se va rezuma la schimbat placi si module "ca poate merge", probabil ca nu ai nevoie nici de regula de trei simpla. Daca vrei sa intri in proiectare, in special analogica si RF, atunci matematica aia iti este indispensabila. Personal nu am avut nevoie de integrale multiple, dar integralele simple, derivatele, seria Taylor, transformatele Laplace, Fourier si Z, trigonometria si altele le-am folosit si nu numai o data.Nu mai vorbesc de faptul ca toata matematica aia iti formeaza un mod sistematic de a gandi, care te ajuta sa propui solutii un pic mai la obiect decat omniprezentul "schimba-i toti condensatorii" :ras: Cirip

Doamne cata vorbaraie ! eu vreau sa spun doar atat: cunosc electronisti care sunt de nota 10 la metematica dar cand ii pui sa iti realizaeze rapid un proiect sau un montaj incep sa se foiasca sa analizeze sa calculeze si pana la urma aleg varianta cea mai complicata cand treburile sunt mult xmai simple (o instalatie de sonorizare simpla a ajuns o lucrare complexe cu multe fire .e adevarat ca matematica si fizica sunt esentiale in proiectarea montajelor electronice dar si ce e prea mult strica ! adica daca tot inveti ceva , invata ce trebuie si ce este folositor !