Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Buton din LED-uri


Guest
 Share

Recommended Posts

Acum multi ani, pe vremea cand nu intelegeam absolut nimic din functionarea electronicelor (nici acum nu inteleg mare lucru :rade: ), am aflat ca LED-ul poate fi folosit ca fotodioda. La vremea respectiva am luat o fotodioda si am pus aparatul de masura pe ea. Indica ceva la lumina. Am luat si un LED, nu indica nimic.Anii au trecut si am invatat ca e ceva absolut normal ca LED-ul sa poata fi folosit pe post de fotodioda. Am "acceptat" asta ca fiind normal dar nu am mai experimentat, am fost de acord ca asta e normal si atat.Zilele trecute m-am jucat cu un LED si o lanterna si in urma experimentelor (extrem de incurajatoare) mi-am propus sa fac un "potentiometru" din LED-uri, pe care sa il actionez fara sa ating nimic. Cred ca se poate.Acum e seara si tarziu dar in zilele urmatoare am de gand sa tin un fel de jurnal in care sa descriu pas cu pas trecerea de la idee (potentiometru din LED-uri) la realizare practica.

Link to comment
Share on other sites

Interesanta ideea, cum vrei sa comanzi ledurile(totusi daca vrei sa le folosesti pe post de fotodiode, nu mai bine folosesti fotodiode?).Asta mi-a adus aminte de zilele cand eram mic si ma jucam si eu cu detectoare de lumina taind capsula tranz(erau 2N3055 in capsula to3) si folosindu-i pe post de fotodioda.

Link to comment
Share on other sites

Ceva asemanator, dar sigur cel de la Mitsubishi nu este primul, vad ca e din 2003, ideea e mult mai veche.

 

Sursa mea de inspiratie (ce m-a facut sa reiau ideea de LED ca fotodioda) era de pe youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=7kzIHMpO ... re=related

 

doar ca vreau sa pun LED-urile liniar sau in cerc, sub forma de potentiometru care in final comanda volumul la un amplificator si eventual fara sa le polarizez invers, uneori asta ar fi un avantaj si am impresia ca inca ar merge.

 

Mai exact vroiam sa fac un fel de tutorial despre cum se proiecteaza un montaj pornind de la idee pana la implementare, cu filmulete nu scris, ca lumea nu are rabdare sa citeasca.

 

Dar constat ca e tare greu sa filmez cu o singura mana iar editarea si montajul dureaza foarte mult, trebuie facut un mic scenariu pentru o lectie filmata, etc.

 

Cred ca ideea cu tutorialul filmat e complet nepractica. Totusi nu as vrea sa trantesc o schema cu cateva LED-uri legate la un uC ca nu mai are niciun farmec...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines