Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

YAESU VX-1 nu incarca


Recommended Posts

Buna seara !Am achizitionat de curand o portabila VX-1R si sper sa nu fie tzeapa :d.Nu mai incarca. Dupa ce s-a descarcat complet ( 0 V ) acumulatorul si pe urma l-am incarcat fortat, acum o las inchisa o gramada, si dupa ce o deschid tot 3.2-2.9V. Daca o deschid cu incarcatorul pus nu i se salta teniunea ( care trebuie sa fie undeva peste 5V). Mentionez ca incarcatorul pare a fi unul de telefon...fara abtibild pe spate, sigur nu e original.Aveti vre-o idee?

Link to comment
  • Replies 12
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Va multumesc domnule Viorel ! ( PS : si pentru mufa :d , o sa trec maine sper )Specificatiile si manualul le-am gasit. Am gasit si schema de la PTT si interfata de programare.Da , despre aceea este vb. Incarcatorul pare sa mearga. O sa incerc acum sa vad pe o sursa.

Link to comment

HELP !!!!Bateria pare sa fie buna ( si electronica ei ). Statia nu incarca. Incarcatorul pare sa fie unul de telefon.Spuneti-mi si mie va rog cum pot incarca bateria separat ? O sursa de curent constant este de ajuns ? Bateria este Lithiu-Ion de 3.6V @ 700mAh, deci ar cam trebui incarcata la 70mA.HELP :d !

Link to comment

Fa o sursa de curent constant cu un 7805 ca in imaginea atasata.Incearca varianta cu led, mai trebuie ajustat rezistorul insa itiofera si o informatie vizuala asupra stadiului incarcarii. La mine,pentru un acumulator de telefon, la stingerea ledului am 3,9Vpe acumulator si curentul scade la valori neglijabile.

Link to comment

Dupa ce s-a descarcat complet ( 0 V ) acumulatorul si pe urma l-am incarcat fortat, acum o las inchisa o gramada, si dupa ce o deschid tot 3.2-2.9V.

Din cate stiu eu, acumulatorii Lithiu-Ion nu trebuie descarcati la sub 1v pe element acest lucru ducand la distrugerea lor.Cauta pe net despre asta... sper sa ma insel....
Link to comment

Daca acumulatorul are electronica proprie atunci nu este distrus, electronica a protejat acumulatorul propriu-zis de supradescarcare. Fabricantii de acumulatoare litiu recomanda un curent maxim de incarcare de 0,4 din curentul nominal, asadar poti incarca lejer cu 250 ma. Problema apare la sfirsitul incarcarii, atunci cind tensiunea pe element este de 4,2V si in acumulator incepe sa se depuna litiu metalic, proces distructiv si ireversibil.

Asadar pentru o incarcare corecta trebuie sa limitam atit curentul cit si tensiunea.

Am testat mai multe scheme simple pentru incarcat acumulatori litiu, am si propus o schema in topicul : viewtopic.php?f=41&t=24770&p=213373

 

Intre timp am testat inca o schema cu doua stabilizatoare LM317, foarte avantajoasa deoarece cele citeva componente pasive pot fi lipite direct pe terminalele stabilizatoarelor care la rindul lor sunt fixate pe radiator. Rezistorul notat cu R are valoarea de 5 ohm pentru un curent de incarcare de 250 ma. Din semireglabul setam tensiunea de iesire in gol de 4,1V. Led-ul si rezistorul montate in paralel pot lipsi, totusi e util un indicator optic.

Link to comment
  • 4 months later...
Guest aitzgergh

Imi cer scuze ca intervin dar nu pot decat sa ma cutremur la ce se scrie...Cu celulele de LiIon nu este de gluma si nici de joaca pentru ca pot dezvolta reactii chimice exoterme violente!Acumulatorul de VX-1 are deja un controller incorporat in pack.Acolo se gaseste, pe langa celula propriu zisa de Li-Ion, si un circuit electronic.Ca fost posesor si depanator de vreo trei astfel de statiute, pot sa iti recomand sa cauti un acumulator nou.Celula se poate incarca, dar in nici un caz cu montaje fara un controler dedicat. La incarcare, incarcatorul se conecteaza direct pe celula si nu pe bornele pack-ului.Incearca sa eviti deconectarea circuitului de control de la celula; se poate reseta si in unele cazuri nceteaza sa mai functioneze pack-ul.

Link to comment
Guest MARIUSEON

SalutariAi inlocuit cumva elementii de acumulator ? Em am patit la fel la un VX-150 dupa ce am inlocuit cei 6 elementi R6 si mi-a mincat zilele 1 an de zile ...pina mi-a picat in mina una noua.. ,, defectul'' era ca ea are un contact pe ultimul element are era dezizolat pe portiunea ce calca pe acumulator pe care eu l-am izolat din greseala , am taiat cu cuterul portiune izolatoare exact unde trebuia sa fie gol si minunee merge f. bine incarcarea ;-)) D.ne da sa fie si la tine la fel. ;-) Succes.

HELP !!!!Bateria pare sa fie buna ( si electronica ei ). Statia nu incarca. Incarcatorul pare sa fie unul de telefon.Spuneti-mi si mie va rog cum pot incarca bateria separat ? O sursa de curent constant este de ajuns ? Bateria este Lithiu-Ion de 3.6V @ 700mAh, deci ar cam trebui incarcata la 70mA.HELP :d !

Link to comment

Am rezolvat partial problema...Incarc bateria separat, cu un incarcator universal de acumulatori pt. tel. mobile ( din acela cu lamele reglabile ).Daca am statia deschisa si o pun sa-mi masoare tensiunea acumulatorului si ii pun o mufa mama in mufa tata din statie ( unde in mod normal venea incarcatorul ), tensiunea scade cu vreo 0.5V....deci e o problema de "mecanica" atata timp cat nu am nici o sarcina conectata.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines