Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lx - Cx Meter


yo6pir
 Share

Recommended Posts

Salutare la toata lumea,

 

Am fost pus in ultima vreme in situatia de a nu putea sa construiesc unele montaje si circuite pentru transceiverul A412 pe care-l am deoarece am nevoie de bobine si condensatoare cu valori bine-definite. In sprijinul acesta am construit un mic aparat de masura pentru condensatoare si inductante, care imi lipsea din "septelul" meu, pentru a putea identifica valoarea unor condensatoare stiroflex cu marcajul sters, sau pentru a calcula inductante pe miezuri de ferita necunoscute. Acest aparat l-am construit la recomandarea lui Minitehnicus, si a fost preluat de pe site-ul:

http://www.marc.org.au/

Montajul se bazeaza pe un microchip 16F628, si este surprinzator de precis in masuratori atat pentru condensatoare cat si pentru inductante.

Recomand cu caldura celor care au posibilitatea sa-l construiasca si ii asigur ca vor fi incantati de performantele sale. Eu am fost foarte multumit de rezultate cu atat mai mult cu cat de foarte multa vreme nu am putut sa masor o gramada de condensatoare cu marcajul sters, sau sa calculez inductante pe miezuri de ferita necunoscute. Stiu ca in aceasta situatie se afla si alti radioamatori, si de aceea le recomand sa construiasca acest montaj care va fi de un real-folos in laboratorul fiecaruia.

Atasez poze cu Lx-Cx Meterul construit in momentul testarii unui condensator respectiv bobina.

73! si spor la construit.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 102
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Pentru cei ce nu au talent la construit exista posibilitatea de a folosi placa de sunet si a unui soft specializat pentru a masura capacitati si inductante. Softul este free, multumiri lui ON7YD.

 

Copyright

This software is copyrighted freeware. This means that you can use it and distribute it freely but any commercial use (including adding it to a commercial traded "software collection") is strictly forbidden without prior written permission of the author.

Author: Rik Strobbe, ON7YD Belgium

 

Edit:

Pentru comoditate am folosit doi clesti pe post de borne de masura. In teste nu a functionat pe toate calculatoarele, unele placi de sunet au intrarea de microfon mono. Mai multe nu va pot spune, am facut montajul doar din curiozitate, cind am nevoie folosesc puntea RLC 0711 (paradoxal, inca functioneaza).

Link to comment
Share on other sites

Pentru comoditate am folosit doi clesti pe post de borne de masura. In teste nu a functionat pe toate calculatoarele, unele placi de sunet au intrarea de microfon mono. Mai multe nu va pot spune, am facut montajul doar din curiozitate, cind am nevoie folosesc puntea RLC 0711 (paradoxal, inca functioneaza). Vad ca in schema nu se foloseste intrarea de microfon ci intrarea de line. Cum e corect?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Cei drept mie nu imi afiseaza deloc corect valorile componentelor la aplicatia pentru placa de sunet .Pana la urma sunt nevoit sa imi fac un montaj mai complex.

Feri, poti sa incerci linistit sa faci montajul cu PIC,facut de mine, pentru ca este testat si merge brici.L-au facut si alti radioamatori. Pe deasupra si masoara extrem de precis. Pe incercate!Daca pot sa te ajut cu ceva in acest proiect, nu pregeta sa ma apelezi.73! de YO6PIR.Ovidiu.
Link to comment
Share on other sites

Daca te ajuta cu ceva, ai atasata varianta mea de cablaj. Carcasa am luat-o de la un adaptor de laptop din care am scos tot afara si am adaptat montajul facut de mine, inclusiv bateria.Nu am mai pus buton de reset deoarece resetul (implicit calibrarea) o face la pornire, iar cand am nevoie de reset il oresc, apoi il pornesc din nou. Succes!.

Link to comment
Share on other sites

am facut montaju cu trimmer rezistenta si 2 condensatoare, nu ca aveam nevoie, ci de distractie, si merge super, am un x-fi xtreme gamer in comp, cu driverele de pe net, am conectat montaju la placa de sunet, tot ce tre sa faci e sa selectezi recording device line in-ul in mixeru de windows, si sa calibrezi smecheria aia mica de montaj, merge superDupa cateva minute de masurat ce prindeam prin camera, am observat ca daca vrei sa masori rezistenta unei bobine, iti va arata o rezistenta mult mai mare decat cea reala, deci acest mic montaj nu poate masura rezistente care au si o inductivitate in ele... probabil pentru ca incearca sa masoare rezistenta folosind un semnal sinusoidal alternativ in loc de unul continuu cum fac multimetrele obisnuite...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Frumos montaj Feri,felicitari pentru lucrare! Ai sa vezi ca performantele sunt de departe compensate de simplitatea montajului si de acest lucru s-au lamurit si alti radioamatori din YO care au facut acest montaj. (YO4CVT, YO6OMD) Cauta-i o carcasa adecvata si pune-i si buton de reset ca asa am facut si eu pana la urma ca sa scap de valoarea reziduala de 1,5 - 2,2 pF.73! si la multe realizari!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines