Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare preamp ECC83


Recommended Posts

Inca de la inceput spun ca sunt practic paralel la tuburi.

Nu m-au pasionat niciodata ci doar am citit in mare parte despre ele dar in peste 15 ani de cand electronica este un hobby pentru mine, pur si simplu nu m-am jucat cu tuburi.

 

Ideea este ca am de gand sa experimentez un preamplif lampa+fet

Intrebarea este daca la pinul 9 al tubului ECC83 din schema de mai jos trebuie sa aplic tensiunea de 6.3V sau nu. Chiar daca il fac de test, am de gand sa fac un pcb pentru partea de alimentare si din cauza asta intreb, sa nu fiu nevoit sa mai adaug dupa aceea...

Posibil veti spune ca e aiurita schema cel putin din punct de vedere al alimentarii ce se bazeaza pe 4049 pentru a ridica tensiunea.Dar momentan nu am nimic impotriva atata timp cat fac teste si studiez doar tonul ... eventual daca imi place cum se comporta etajul cu tubul, poate modific restul schemei bazandu-ma pe ceva fet gen J201 pentru mai mult gain si/sau depinde ce-mi mai trece prin cap cand va veni vremea. Dar momentan sunt in ceata cu pinul 9 al tubului din schema de jos.

Am citit atatea articole si pareri pe net ca deja nu mai inteleg nimic...

Tind sa cred ca nu este nevoie dar unii spun ca este imposibil sa porneasca fara 6.3V pe pinul 9.

Daca poate raspunde cineva... raman dator.

 

 

Atasez schema, inclusiv link-ul articolului:

 

http://www.sugardas.lt/~igoramps/grass_preamp.htm

 

Posted Image

 

 

 

 

 

 

L.E:

Ar mai fi totusi inca o schema care mi-a placut si pe care o s-o testez cu siguranta.

Se lauda cu specificatiile:

gain: 61

Frecvente raspuns: 20Hz - 160Khz

Iesire: 3Vrms

 

Pe mine cel putin ma incanta gain-ul. Pentru distors de metal ar suna destul de bine... cel putin pentru gustul meu... desi cred ca va trebui sa mai adaug ceva corectii.

Oricine are o parere... poate s-o arunce :da

Link to comment
  • Replies 2
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Daca alimentezi intre 4 si 5 ai nevoie de 12,6V si pinul 9 poate sa ramina neconectat. In cazul asta filamentele sunt in serie. E bine totusi sa-l conectezi la masa daca sursa de alimentare a filamentului e complet separata de restul montajului, in sensul ca nu are masa comuna.

Pentru alimentarea filamentelor in paralel, legi 4 cu 5 si alimentezi cu 6.3V intre acestea si 9. Vezi aici: http://scottbecker.net/tube/sheetsE1.html

Parerea mea ca la varianta de alimentare aleasa de tine tot ce cistigi cu lampa pierzi prin zgomotul care il genereaza sursa. Oricum ai nevoie de un transformator de alimentare. Fa pe el o infasurare pentru alimentarea lampii. In varianta propusa de tine e mai mult un montaj de genul "hai sa punem si o lampa sa ne dam mari". Te rog sa nu te superi.

Link to comment

Mersi mult.Nu ma supar chiar deloc. Doar pentru test fac acel alimentator cu 4049.Stiu ca o sa am zgomote, nici mie nu imi place absolut deloc acea metoda.Nu este problema cu alimentarea pentru ca o voi face mai incolo cu transformator dar momentan o fac pe cea cu 4049 cat sa ma pot juca si modifica. Nu prea ma afecteaza zgomotul de fond prea tare pentru ca in principiu eu nu vreau clean ci vreau sa obtin un anume ton de distors (dintr-un procesor Boss GT-10).Full tranzistor este mult prea soft sunetul si nu are practic deloc greutate.Este mai mult un Fuzz.Operationalele... la fel, oricare ar fi ele.Din cauza asta am ales intrarea pe lampa - are un ton spre metallic ceea ce ajuta foarte mult.Ma rog... incerc sa modific partea de dupa lampa poate-poate voi reusi sa obtin tonul pe care-l vreau. Oricum acele 2N5457 au un sound mult prea soft cand e vorba de distors pe chitara. Inclusiv controlul ala de ton dispare... nu-mi place deloc.Ma rog, mersi mult de raspuns.Oricum, daca nu reusesc mai nimic cu prima schema sa scot cat de cat sound-ul (tonul) pe care-l vreau raman doar cu schema a doua pe care am adaugat-o dupa ce ai postat (am modificat postul sa nu fac altul nou). Ramane doar sa adaug dupa un corector sau ceva tip EQ pe 5 benzi, ceva tip "presence" cum are marshall si cam asta e... Restul fac din procesorul de efecte.Mersi mult de raspuns.O sa mai postez pe aici si "dau in vileag" ce rezultate obtin dupa ce modific etajul unde sunt tranzistorii si corectorul ala de ton cu ceva mai bunicel.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines