Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

idee modificare amplificator


Recommended Posts

  • Replies 47
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Nu stiu de ce nu modifici in tripleti obisnuiti? Desi la tensiunea aia de acolo, dubleti cvasicomplementari sint mai mult decit suficienti si ai de unde te inspira ca e plin netul de scheme.Eu asa as face daca nu as avea decit trz npn finali.

Link to comment

Sincer, nu cunosc termenii pe care ii folositi, e prima oara candintentionez sa modific o schema de amplificator, ideea, e ca eu nu doresc sa inventez mersul pe jos ci sa am un amplificator de mare putere, care sa si sune bine si totodata pentru a rentabiliza fenomenul DIY sa folosesc ceea-ce am deja, am incercat schema clasica, aparuta demult prin tehnium cu 2n3055 si pot spune ca suna mizerabil

Link to comment

Se poate modifica, dar nu e chiar asa usor cu a scimba polaritatea tranz. In primul rand, finalii de pe ramura negativa trebuie legati la emitorul prefinalului nu la colectorul sau. Apoi mai trebuie introdusi niste rezistori in etajul prefinal pentru a putea seta punctul static de fct. al finalilor si a asigura o simetrie cat de cat a etajului final. Ideea e ca rezistorii aia nu se pun asa la nimereala, trebuie calculati. Daca am timp poate incerc sa schitez o schema, dar putin mai tarziu.PS. Vad ca mi-a luato zal inainte. Daca nu vrei sa mai pastrezi prefilnalii compusi, schema data de el este foarte buna.

Link to comment

E prea simplu acest amplif ca sa va bateti atita capul cu el si diferenta dintre dublet si triplet, cind ai acelasi numar de trz finali, la aceeasi tensiune si aceeasi sarcina, e ca la triplet ai nevoie de o polarizare mai mare a etajului final, fiind mai multe jonctiuni inseriate. E adevarat ca merg mai reci trz prefinali mici si mijlocii, dar asta nu e un avantaj asa de mare cum pare la prima vedere. Din experienta pot sa zic ca intr-un dublet, trz prefinal (daca e folosit de exemplu cel din schema) poate duce usor 3-4 trz finali, abia de la 5 in sus e nevoie de folosirea tripletului, corespunzator cu cresterea tensiunii de alimentare. O modificare importanta ar fi introducerea unei superdiode serioase si modificarea retelei bootstrap cu un generator de cc, eventual comandat in oglinda de la cel al diferentialului. Dar asta inseamna de fapt o alta schema... :sparge:

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines