Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

idee modificare amplificator


George(sb)
 Share

Recommended Posts

in urma cu vre-un an, in joaca, am construit acest amplificator http://sound.westhost.com/p68-f1.gif ,care desi este extraordinar de simplu, este un amplificator care debiteaza un sunet foarte curat, plecand de la ideea ca am o multime de tranzistori NPN ma gandeam sa il modific, credeti ca modificarile facute de mine sunt suficiente?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 47
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Nu stiu de ce nu modifici in tripleti obisnuiti? Desi la tensiunea aia de acolo, dubleti cvasicomplementari sint mai mult decit suficienti si ai de unde te inspira ca e plin netul de scheme.Eu asa as face daca nu as avea decit trz npn finali.

Link to comment
Share on other sites

Sincer, nu cunosc termenii pe care ii folositi, e prima oara candintentionez sa modific o schema de amplificator, ideea, e ca eu nu doresc sa inventez mersul pe jos ci sa am un amplificator de mare putere, care sa si sune bine si totodata pentru a rentabiliza fenomenul DIY sa folosesc ceea-ce am deja, am incercat schema clasica, aparuta demult prin tehnium cu 2n3055 si pot spune ca suna mizerabil

Link to comment
Share on other sites

Se poate modifica, dar nu e chiar asa usor cu a scimba polaritatea tranz. In primul rand, finalii de pe ramura negativa trebuie legati la emitorul prefinalului nu la colectorul sau. Apoi mai trebuie introdusi niste rezistori in etajul prefinal pentru a putea seta punctul static de fct. al finalilor si a asigura o simetrie cat de cat a etajului final. Ideea e ca rezistorii aia nu se pun asa la nimereala, trebuie calculati. Daca am timp poate incerc sa schitez o schema, dar putin mai tarziu.PS. Vad ca mi-a luato zal inainte. Daca nu vrei sa mai pastrezi prefilnalii compusi, schema data de el este foarte buna.

Link to comment
Share on other sites

E prea simplu acest amplif ca sa va bateti atita capul cu el si diferenta dintre dublet si triplet, cind ai acelasi numar de trz finali, la aceeasi tensiune si aceeasi sarcina, e ca la triplet ai nevoie de o polarizare mai mare a etajului final, fiind mai multe jonctiuni inseriate. E adevarat ca merg mai reci trz prefinali mici si mijlocii, dar asta nu e un avantaj asa de mare cum pare la prima vedere. Din experienta pot sa zic ca intr-un dublet, trz prefinal (daca e folosit de exemplu cel din schema) poate duce usor 3-4 trz finali, abia de la 5 in sus e nevoie de folosirea tripletului, corespunzator cu cresterea tensiunii de alimentare. O modificare importanta ar fi introducerea unei superdiode serioase si modificarea retelei bootstrap cu un generator de cc, eventual comandat in oglinda de la cel al diferentialului. Dar asta inseamna de fapt o alta schema... :sparge:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines