Bullix Posted November 9, 2008 Share Posted November 9, 2008 Salut! Am primit de la un nene electronist, printr-un prieten, un osciloscop Hameg HM-512 cu doua canale. Pe langa faptul ca pe tot netul nu gasesc documentatie la el decat in germana, am reusit totusi sa descopar cum se face calibrarea la el prin prizele acelea de 0.2V dreptunghiular si 5V pseudo-fierastrau.Problema este ca oricat as invarti butonul de calibrare, nu pot obtine un semnal dreptunghiular decat ceva de genul liniute orizontale alternative si de lungime inegala, care, considerate prin absurd o unda, au o perioada de cel mult 4.4/5 din perioada unei unde echivalente de 1kHz (cu potentiometrul de calibrare la maxim).E bulit ceva in modulul de TIMEBASE? :(( Ce pot sa-i fac?Multumesc anticipat! Numai bine! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Laci Posted November 9, 2008 Share Posted November 9, 2008 Deobicei semnalul de calibrare este de frecventa fixa, si 50% factor de umplere, cu ele calibrezi numai sonda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bullix Posted November 9, 2008 Author Share Posted November 9, 2008 Cand ma referam la un anumit procent din perioada undei, nu ma referam la variatia frecventei calibratorului ci la variatia reprezentarii sale grafice, pe ecran.In poza atasata, timebase-ul este setat la 0.2ms/cm si amplificatorul X la 0.2V/cm. La amplitudine e relativ ok, imi arata un cm. La perioada insa, in loc de 5cm (5cm*0.2ms/cm=1ms =>> F=1/1ms=1000Hz), imi apare o perioada de aproximativ 4.4cm, ceea ce revine la aproximativ 1365 Hz. Aceasta se intampla pt calibrarea in pozitia maxim. Mergand catre minim, perioada afisata nu face decat sa scada, ceea ce duce la abateri din ce in ce mai mari.Ce pot sa fac? Sa inlocuiesc potentiometrul de calibrare cu unul de valoare mai mare? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cirip Posted November 10, 2008 Share Posted November 10, 2008 nu pot obtine un semnal dreptunghiular decat ceva de genul liniute orizontale alternative si de lungime inegalaIn primul rand ca daca fronturile sunt foarte abrupte, este foarte normal sa vezi numai liniute orizontale. Tranzitia este atat de rapida, incat nu apuca sa se vada. Si da lumina mai incet, ca arzi luminoforul.Despre perioada, nu te grabi sa umbli in osciloscop. Nu stii in acest moment daca problema e la osciloscop sau la calibrator. Masoara tensiunea alternativa de la iesirea unui transformator bagat in priza. Un AC adapter care scoate AC, nu DC. Ar trebui sa vezi perioada de 20ms. Daca nu se calibreaza la 20ms, mai discutam, dar daca problema e la calibrator, umbli degeaba in osciloscop.Cirip Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bullix Posted November 10, 2008 Author Share Posted November 10, 2008 Si da lumina mai incet, ca arzi luminoforul.Masoara tensiunea alternativa de la iesirea unui transformator bagat in priza. Un AC adapter care scoate AC, nu DC. Ar trebui sa vezi perioada de 20ms.CiripEra data la minim lumina, cu ochiul liber nici nu se vedea. Daca o dadeam mai tare, iesea poza verde toata.Stiu si eu ca la priza am 50Hz, si e primul lucru pe care l-am facut. Imi masoara 57Hz, cu factorul de eroare determinat de mine, aproximativ 1.365. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tv1 Posted November 10, 2008 Share Posted November 10, 2008 Hameg 512_schematic diagram Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bullix Posted November 10, 2008 Author Share Posted November 10, 2008 Merci beaucoup, mais a moins que je comprend anglais, francais et roumain. Je suis tres desole, mais je ne connait pas Allemand. Quelque chose en autres langues, s'il vous plait? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 10, 2008 Share Posted November 10, 2008 Salve si eu am unul identic deci cum spun si baietii nu este o defectiue si al meu vede doar liniile cu intreruperi e ok.......+ in stinga si generatorul de unda sinus/dreptunghiulara........ numai bine! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cirip Posted November 10, 2008 Share Posted November 10, 2008 Schemele au textul in engleza si oricum, ar trebui sa fie suficiente ptr depanare. Daca nu, poate ca e cu atat mai bine sa nu umbli in aparat. :)Cirip Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MifTy Posted November 10, 2008 Share Posted November 10, 2008 bullix... incearca o traducere automata... da' cu grija!!! n-o fi eu mare cunoscator de limbi (calmatzi-va, fetelor!!!! ), da' ma tavaleam pe jos cu lacrimi in ochi cand puneam pre gogu sa-mi traduca!!!! insa macar imi faceam ceva idee despre textul ala... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bullix Posted November 11, 2008 Author Share Posted November 11, 2008 In primul rand multumesc lui Tv1 pentru documentatie, apreciez foarte mult gestul. Cu traducerea am sa apelez la vreun prieten care a facut liceul german. Apoi, sa-l deschid nu e problema ca am mai deschis osciloscoape, dar mi-e frica sa nu rup/degradez/distrug ceva prin el avand in vederea vechimea lui, apoi reparand ce-am stricat sa provoc o "reactie in lant", pentru ca stiu foarte bine cum imi bate inima cand trebuie sa dreg chestii vechi, am tot patit-o.Spui ca si tie iti apar doar liniile orizontale, de-acord. Dar inegale ca lungime???? Asta cred eu ca e buba.Google translate e ok atata timp cat traduci cuvant cu cuvant, dar pe rand Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Depanatoru Posted November 11, 2008 Share Posted November 11, 2008 Conteaza frecventa nu factorul de umplere , nu ai macar un frecventmetru sa masori generatorul de calibrare ? Fara alte aparate de masura nu ai ce repara la el , du-l la un "nene" care e mai dotat . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bullix Posted November 12, 2008 Author Share Posted November 12, 2008 Ma sui cu el pe alt osciloscop si gata.Mersi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr.L Posted November 12, 2008 Share Posted November 12, 2008 mai bine instalezi un program de generator pe pc si bagi osciloscopul la iesirea placii de sunet,sa vezi macar daca arata semnalul corectla sectiunea software gasesti Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bullix Posted November 12, 2008 Author Share Posted November 12, 2008 Am facut asta de muuult, si imi arata exact acelasi lucru. Am facut o comparatie: am bagat iesirea unui traf pe un canal si frecventa de 50Hz de la "Test Tone Generator" pe alt canal si imaginile rezultate sunt identice! (Si desigur, identic eronate). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts