Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Osciloscop Hameg HM-512 cu probleme...


Bullix
 Share

Recommended Posts

Salut! Am primit de la un nene electronist, printr-un prieten, un osciloscop Hameg HM-512 cu doua canale. Pe langa faptul ca pe tot netul nu gasesc documentatie la el decat in germana, am reusit totusi sa descopar cum se face calibrarea la el prin prizele acelea de 0.2V dreptunghiular si 5V pseudo-fierastrau.Problema este ca oricat as invarti butonul de calibrare, nu pot obtine un semnal dreptunghiular decat ceva de genul liniute orizontale alternative si de lungime inegala, care, considerate prin absurd o unda, au o perioada de cel mult 4.4/5 din perioada unei unde echivalente de 1kHz (cu potentiometrul de calibrare la maxim).E bulit ceva in modulul de TIMEBASE? :(( Ce pot sa-i fac?Multumesc anticipat! Numai bine!

Link to comment
Share on other sites

Cand ma referam la un anumit procent din perioada undei, nu ma referam la variatia frecventei calibratorului ci la variatia reprezentarii sale grafice, pe ecran.In poza atasata, timebase-ul este setat la 0.2ms/cm si amplificatorul X la 0.2V/cm. La amplitudine e relativ ok, imi arata un cm. La perioada insa, in loc de 5cm (5cm*0.2ms/cm=1ms =>> F=1/1ms=1000Hz), imi apare o perioada de aproximativ 4.4cm, ceea ce revine la aproximativ 1365 Hz. Aceasta se intampla pt calibrarea in pozitia maxim. Mergand catre minim, perioada afisata nu face decat sa scada, ceea ce duce la abateri din ce in ce mai mari.Ce pot sa fac? Sa inlocuiesc potentiometrul de calibrare cu unul de valoare mai mare?

Link to comment
Share on other sites

nu pot obtine un semnal dreptunghiular decat ceva de genul liniute orizontale alternative si de lungime inegala

In primul rand ca daca fronturile sunt foarte abrupte, este foarte normal sa vezi numai liniute orizontale. Tranzitia este atat de rapida, incat nu apuca sa se vada. Si da lumina mai incet, ca arzi luminoforul.Despre perioada, nu te grabi sa umbli in osciloscop. Nu stii in acest moment daca problema e la osciloscop sau la calibrator. Masoara tensiunea alternativa de la iesirea unui transformator bagat in priza. Un AC adapter care scoate AC, nu DC. Ar trebui sa vezi perioada de 20ms. Daca nu se calibreaza la 20ms, mai discutam, dar daca problema e la calibrator, umbli degeaba in osciloscop.Cirip
Link to comment
Share on other sites

Si da lumina mai incet, ca arzi luminoforul.Masoara tensiunea alternativa de la iesirea unui transformator bagat in priza. Un AC adapter care scoate AC, nu DC. Ar trebui sa vezi perioada de 20ms.Cirip

Era data la minim lumina, cu ochiul liber nici nu se vedea. Daca o dadeam mai tare, iesea poza verde toata.Stiu si eu ca la priza am 50Hz, si e primul lucru pe care l-am facut. Imi masoara 57Hz, cu factorul de eroare determinat de mine, aproximativ 1.365.
Link to comment
Share on other sites

Salve si eu am unul identic deci cum spun si baietii nu

este o defectiue si al meu vede doar liniile cu intreruperi

e ok.......+

Posted Image

in stinga si generatorul de unda sinus/dreptunghiulara........

numai bine!

Link to comment
Share on other sites

In primul rand multumesc lui Tv1 pentru documentatie, apreciez foarte mult gestul. Cu traducerea am sa apelez la vreun prieten care a facut liceul german. Apoi, sa-l deschid nu e problema ca am mai deschis osciloscoape, dar mi-e frica sa nu rup/degradez/distrug ceva prin el avand in vederea vechimea lui, apoi reparand ce-am stricat sa provoc o "reactie in lant", pentru ca stiu foarte bine cum imi bate inima cand trebuie sa dreg chestii vechi, am tot patit-o.Spui ca si tie iti apar doar liniile orizontale, de-acord. Dar inegale ca lungime???? Asta cred eu ca e buba.Google translate e ok atata timp cat traduci cuvant cu cuvant, dar pe rand :somn:

Link to comment
Share on other sites

Am facut asta de muuult, si imi arata exact acelasi lucru. Am facut o comparatie: am bagat iesirea unui traf pe un canal si frecventa de 50Hz de la "Test Tone Generator" pe alt canal si imaginile rezultate sunt identice! (Si desigur, identic eronate).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines