Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Joy200 Amplificator High Fidelity Sziklai 70V,150V/uS


Postări Recomandate

Cred ca l-am dovedit ! :101

Prima data am incercat cu doi de 200p si era putin instabil in sensul ca daca ma repezeam cu teserul sa il pun pe bara de masa sa masor tensiunea oscila usor apoi isi revenea repede apoi am pus de 300p, era si mai stabil, imi dadea voie sa cresc curentul pina la 60mA dupa care avea o oarecare instabilitate

In final i-am montat doi de 470p si ma lasa sa ii dau curent la peste 70 mA dar deja nu ma mai intereseaza ca il voi lasa la un maxim de 50mA

I-am facut un reglaj asa cum este cu ampermetru pe toata bara de plus n-am mai masurat caderea pe rezistentele din emitori

Daca eu am pus condensatorii aia de 470p pentru compensarile acelea i-am modificat cumva din ''proprietati'' banuiesc ca slew rate-ul a rasam acelasi, nu?

Alta aparatura de laborator nu am sa il mai testez numai din punct de vedere urechiometric o sa il stresez acum sa vad ce zice :freaza:

 

Putin off topic

 

Acum ascult muzica din foobar cu driverele asio si vreau sa zic ca nu se compara fata de ce ascultam eu pina acum, nu imi vine sa cred cum poate suna nmos-ul meu :da zici ca e alt amplificator schimbat cu totul :57

 

PS: Ai grija cu aprecierile ca o sa zica cei care citesc ca avem ceva interese comerciale ,etc ori esti sectant (Audiofil )

 

Sunt si eu putin nebun cu muzica :rade:

 

P.S. tehnomate ai avut dreptate cu condensatorul ala de pe intrare are un bas mai profund acum , d-abi am gasit niste condensatori din sursele de calculator de 2,2uf pe care i-am pus in paralel ca sa ajung aproape de 10uf, am facut shomoldoc mare macar de test

Link spre comentariu

Cred ca l-am dovedit ! :101 Daca eu am pus condensatorii aia de 470p pentru compensarile acelea i-am modificat cumva din ''proprietati'' banuiesc ca slew rate-ul a rasam acelasi, nu?

Pai scopul pentru care ti-am indicat sa schimbi cu 470 nu era ca sa-l facem sa mearga ci sa ne dam seama daca sunt de vina tranzistorii care ii ai tu mjw-urile .Cu 470pF din pacate se inrautateste si SR f mult .Cand mai ai timp si daca mai ai si chef poti pune inapoi ala de 100pF doar pe pnp si in loc de ala de 12pF sa pui 22,33 ,47 pf sau maxim 68 .Daca va fi instabil atunci e clar ca de vina sunt tranzistorii care ii ai adica MJW-le si daca vrei sa ajungi la performantele pentru care a fost proiectat trebuie sa pui 2sc-uri .
Link spre comentariu

Etajul final are amplificare prea mare, dublet era de ajuns la tensiunea asta de alimentare. În mod normal ar fi trebuit să meargă cu orice fel de trz finali.

Zal ,tripletul reduce distorsiunile mai mult decat dubletul (daca nu ma insel si in diy 100-120 e tot triplet),nu de asta apar probleme cu componente diferite .Tripletul mi-a permis sa ajung la SR asa mare folosind tranzistoare in VAS de putere mica si Cob mic.Daca era triplet repetor pe emitor nu erau griji.Dar pierdeam avantajele etajului Sziklai care mie personal imi plac .Etajul sziklai are reactie pozitiva locala la frecvente inalte daca tranzistoarele finale au Cob mare .Bucla se formeaza in felul urmator :semnalul la inalta F porneste din baza finalului trece prin Cob cu faza foarte mica si castig subunitar de tensiune ,ajunge in emitor la prefinal si de acolo prefinalul se comporta pt semnalul nostru ca un etaj baza comuna sau cascoda .Baza comuna are castig de tensiune pozitiv(cazul nostru 9dB) si faza 0 pentru semnalul nostru de inalta ,si uite ca asa am ajuns sa creeam reactie pozitiva locala amplificand semnalul nostru din baza finalului cu ajutorul Cob si cu etajul baza comuna vazut de acest semnal .Am facut mai multe tipuri si merg toate si au raspuns frumos si pe osciloscop .La etajul asta nu merg orice tranzistori .Cu cat este mai mare Cob-ul finalilor cu atat semnalul din baza finalului va ajunge in colector la frecventa inalta in faza ceea ce face ca bucla locala sa fie pozitiva .

post-15790-139829394878_thumb.jpg

Link spre comentariu

Un amplif stabil implică şi compromisuri. Şi Sony a făcut amplifuri cu etaj final Sziklai simplu, dar greu de reparat.Cînd şi-a patentat tipul ideia, banda la trz era foarte redusă, nici nu erau trz cu siliciu, azi trz au banda foarte largă şi amplifurile nu mai sînt stabile fără compensări zdravene.

Link spre comentariu

Un amplif stabil implică şi compromisuri. Şi Sony a făcut amplifuri cu etaj final Sziklai simplu, dar greu de reparat.Cînd şi-a patentat tipul ideia, banda la trz era foarte redusă, nici nu erau trz cu siliciu, azi trz au banda foarte largă şi amplifurile nu mai sînt stabile fără compensări zdravene.

" Compromisul " aici e ca trebuie sa folosim componentele de pe schema.Si nu cred ca e mare .E foarte stabil si pe semnal dreptungiular la 20khz fara " compensari zdravene "
Link spre comentariu

Asta se poate rezolva elegant, dacă maxente ai încredere în hades12345 (eu îl cunosc ca om serios), îi trimiţi 2 perechi de trz cu poşta (de preferat chiar cei pe care i-ai folosit), el face proba după care ţi-i returnează. Dacă nu dai valoare pachetului costă 2-3 lei şi durează maxim 3 zile să ajungă, deci într-o săptămînă e rezolvată dilema ta. E o părere...

Link spre comentariu

Eu nu inteleg o chestie, ce naiba este asa de instabil acest amplificator?

 

Vad o gramada de pagini in care biasul ba nu poate fi reglat cum trebuie, ba sare aiurea la nu's ce valoare, etajul final oscileaza in draci, etc etc etc?

 

De ce nu va apucati de alta schema, sint o groaza pe forumul asta...

 

Sau conteaza extraordinar de mult un nume si ca scrie 150v/uSec?

 

In fine, voi stiti...

Link spre comentariu

Daca nu te pricepi si un montaj cu tda8560 iti poate face probleme chiar daca schema e f simpla.Mentalitati de genul apuca-te de alta schema, sau asta e o tampenie (fara argumente) nu-s prea sanatoase pentru un forum de electronisti. Ar trebui insistat pe rezolvarea problemei. In felul asta fiecare invata cate ceva isi mai pune lumea capul la contributie, iar pe final rezultatul e unul bun, si cu si fara acei 150V/us.In cel mai rau caz se poate oricand, cu mici modificari, schimba etajul final intr-un triplet, repetor pe emitor si merge la sigur.S-au dat destule informatii pana acum si s-au prezentat rezultate practice, pacat doar ca au disparut atasamentele.

Link spre comentariu

Sharky, dupa cum vezi, (daca recitesti threadul in intregime), multi useri nu-si permit sa investeasca bani in finali "pt teste", deci nu-si permit sa "experimenteze" pe banii lor.

 

O schema foarte simpla, cu posibilitati mari de extindere, cu protectie SOA, schema total simetrica, pot fi pusi si complementari sau doar NPN-uri in etajul final.

 

A fost testata de mine, este din revista tehnium, nu mai stiu anul, schema care functioneaza STABIL,cu o gama larga de tranzistori old school cit si actuali, MJ-uri, MJL-uri, MJW-ri, etc.

 

Recomand folosirea tranzistorilor cu zgomot mic, in etajul de intrare (oglinzile simetrice) cu beta imperecheat strict, pt offset minim si folosirea filtrului pe iesire cu bobina (15 spire),in paralel cu 4,7 ohm min 3W.

 

Posted Image

 

Spor la treaba!

Link spre comentariu

@dj leco "Sharky, dupa cum vezi, (daca recitesti threadul in intregime), multi useri nu-si permit sa investeasca bani in finali "pt teste", deci nu-si permit sa "experimenteze" pe banii lor."Leco daca citeai atent aflai ca un user nu-si permite sa experimenteze cu alti tranzistori decat 2sc5200 pentru ca ii functioneaza cu 2sc5200 .De ce sa te scarpini daca nu te mananca ?Oameni buni, eu am proiectat o schema cu rezultate si calitati destul de bune "dar" cu niste amaraturi de 2sc5200 pentru ca am zis ca se gasesc pe toate drumurile.E chiar asa de greu de inteles chestia asta ? Iar daca am ascultat pana acum zeci de amplificatoare ,care cu lampi care cu configuratii simetrice ,mos-feturi,Lme-uri,clasa A ,etc si tot asta imi place cel mai mult, de ce va " c***ti voi in gustul omului " ?Cum spuneti fiecare ,toti sunteti multumiti cu ceea ce aveti ,eu sunt cu asta .Daca eu am facut mai multe amplificatoare dupa tiparul asta si atii pe forum si le merg nu inseamna ca nu o sa ii mearga si lui Maxente .Trebuie rabdare ,a disparut si asta in hobbyul asta ?Daca va deranjeaza faptul ca incercam sa-l punem pe picioare si cu alte componente decat cele pt care a fost proiectat atunci se poate inchide threadul si folosi alt forum .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări