Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

LM2576T-adj comandat digital


Guest PicNick

Recommended Posts

Guest PicNick

SalutVreau sa fac o sursa programabila cu uC. M-am decis sa folosesc LM2576T - adj dar am intalnit o problema.Cum pot face sa variez tensiunea de iesire fara potentiometru. Comanda va fi data de uC si un DAC rezultand un reglaj in 256 pasi sau cu semnal PWM si un ....., FET sau operational. Cum pot conecta acest bloc de comanda la LM2576?Merci

Link to comment
  • Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest PicNick

Merci Problema nu e ca nu pot obtine o comanda cu tensiune variabila ci trebuie sa inlocuiesc rezistorul R2 din schema care de fapt este un potentiometru. Ce pot folosi in locul lui, un tranzistor FET de mica putere?In cazul lui LM317 de ex merge cu un tranzistor FET sau cu operational dar potentiometrul este conectat la masa.In plus partea de comanda va trebui izolata galvanic deoarece vor exista 2 CI LM2576 separate (fara masa comuna), pt a se putea utiliza si ca sursa diferentiala iar partea de comanda va fi una singura pt. amandoua circuitele.

Link to comment

pai, din cate am inteles eu, u vrei sa controlez electronic potentiometrul electronic. Lucrul asta e cam greu. Mai usor ar fi sa folosesti un amplificator diferential

http://en.wikipedia.org/wiki/Operationa ... plications

tensiunea V1 este tensiunea de la iesire(sau din divizorul R1/R2), iar V2 este tensiunea de comanda( generata cu schema propusa mai sus, asta daca vrei sa folosesesti PWM, care ar fi mai bun, putand face izolare galvanica intre uC si sursa, folosind un optocuplor pentru a comanda FTJ). Tensiunea de la iesirea amplficatorului diferential o duci direct la LM2576.

Link to comment
Guest PicNick

Multumesc tuturor pt. raspunsSolutia cea mai convenabila m-i se pare a fi o combinatie intre raspunsurile lui cirip si daniel_smd, adica sa pastrez divizorul de tensiune format din R2 si R1 dar sa conectez iesirea unui AO in punctul comun acestora. O sa testez aceste variante sa vad daca mai e nevoie sa conectez si R2 (ca rezistor nu ca potentiometru).Alta varianta la care m-am gandit este sa folosesc o retea R2R in locul diviorului format din R2 si R1, aceasta retea fiind conectata la un numarator up-down care va comunica cu uC prin 2 optocuploare.O sa testez toate variantele.

Link to comment
  • 1 month later...
Guest PicNick

Salutare,Am incercat toate variantele posibile, atat real cat si simulat, dar nu am obtinut nici un rezultat bun.Tensiunea de iesire nu se modifica daca modific tensiunea pe intrarea FB, trebuie neaparat sa fie o rezitenta (potentiometru), altfel nu am cum sa fac reactia negativa.Singura solutie ar fi sa modific tensiunea de referinta ceea ce e imposibil (referinta interna).Am testat si o sursa, cu TDA 2050, la care tensiunea de iesire variaza daca variez tensiunea de la intrarea neinversoare(referinta). Problema e ca este o sursa liniara nu in comutatie. Dar este o solutie viabila .

Link to comment

Am incercat toate variantele posibile, atat real cat si simulat, dar nu am obtinut nici un rezultat bun. Tensiunea de iesire nu se modifica daca modific tensiunea pe intrarea FB, trebuie neaparat sa fie o rezitenta (potentiometru), altfel nu am cum sa fac reactia negativa.

Poti sa postezi schema simulata? Gif, nu altceva, ca sa o pot deschide. Sunt suprins ca spui ca nu merge. Cat timp ai lasat sa ruleze simularea? SUrsele in comutatie sunt lente si le trebuie cateva (zeci de) cicluri ca sa se echilibreze dupa ce le-ai introdus o perturbatie.Posteaza si niste forme de unda si spune ce a iesit si ce te asteptai sa iasa... Adica de unde ai tras concluzia ca nu merge. "nu am obtinut nici un rezultat bun" e mult prea vag ca sa te poata ajuta cineva.
Link to comment

e foarte simplu de facut.in locul lui R1 montezi un FET, polarizat de preferinta in regiunea cvasiliniara, in montaj sursa comuna. In grila pui un filtru RC care sa integreze semnalele venite de la uC redresate cu o dioda de comutatie.FET-ul astfel polarizat se va comporta ca o rezistenta controlata in tensiune.toate bune,baza

Link to comment
Guest PicNick

De simulat nu am simulat cu LM2576 , SPICE-ul meu nu stie asa ceva. Am simulat cu un operational care ar reprezenta intrarea LM-ului. Am incercat si fizic dar tot nu merge. Iesirea imi ramane la 1,26V.Poate totusi undeva am facut o greseala.Ce fel de FET ar merge?O sa mai incerc dupa sarbatori. Va urez toate cele bune.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines