Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

LM2576T-adj comandat digital


Vizitator PicNick

Postări Recomandate

Vizitator PicNick

SalutVreau sa fac o sursa programabila cu uC. M-am decis sa folosesc LM2576T - adj dar am intalnit o problema.Cum pot face sa variez tensiunea de iesire fara potentiometru. Comanda va fi data de uC si un DAC rezultand un reglaj in 256 pasi sau cu semnal PWM si un ....., FET sau operational. Cum pot conecta acest bloc de comanda la LM2576?Merci

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Vizitator PicNick

Merci Problema nu e ca nu pot obtine o comanda cu tensiune variabila ci trebuie sa inlocuiesc rezistorul R2 din schema care de fapt este un potentiometru. Ce pot folosi in locul lui, un tranzistor FET de mica putere?In cazul lui LM317 de ex merge cu un tranzistor FET sau cu operational dar potentiometrul este conectat la masa.In plus partea de comanda va trebui izolata galvanic deoarece vor exista 2 CI LM2576 separate (fara masa comuna), pt a se putea utiliza si ca sursa diferentiala iar partea de comanda va fi una singura pt. amandoua circuitele.

Link spre comentariu

pai, din cate am inteles eu, u vrei sa controlez electronic potentiometrul electronic. Lucrul asta e cam greu. Mai usor ar fi sa folosesti un amplificator diferential

http://en.wikipedia.org/wiki/Operationa ... plications

tensiunea V1 este tensiunea de la iesire(sau din divizorul R1/R2), iar V2 este tensiunea de comanda( generata cu schema propusa mai sus, asta daca vrei sa folosesesti PWM, care ar fi mai bun, putand face izolare galvanica intre uC si sursa, folosind un optocuplor pentru a comanda FTJ). Tensiunea de la iesirea amplficatorului diferential o duci direct la LM2576.

Link spre comentariu
Vizitator PicNick

Multumesc tuturor pt. raspunsSolutia cea mai convenabila m-i se pare a fi o combinatie intre raspunsurile lui cirip si daniel_smd, adica sa pastrez divizorul de tensiune format din R2 si R1 dar sa conectez iesirea unui AO in punctul comun acestora. O sa testez aceste variante sa vad daca mai e nevoie sa conectez si R2 (ca rezistor nu ca potentiometru).Alta varianta la care m-am gandit este sa folosesc o retea R2R in locul diviorului format din R2 si R1, aceasta retea fiind conectata la un numarator up-down care va comunica cu uC prin 2 optocuploare.O sa testez toate variantele.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator PicNick

Salutare,Am incercat toate variantele posibile, atat real cat si simulat, dar nu am obtinut nici un rezultat bun.Tensiunea de iesire nu se modifica daca modific tensiunea pe intrarea FB, trebuie neaparat sa fie o rezitenta (potentiometru), altfel nu am cum sa fac reactia negativa.Singura solutie ar fi sa modific tensiunea de referinta ceea ce e imposibil (referinta interna).Am testat si o sursa, cu TDA 2050, la care tensiunea de iesire variaza daca variez tensiunea de la intrarea neinversoare(referinta). Problema e ca este o sursa liniara nu in comutatie. Dar este o solutie viabila .

Link spre comentariu

Am incercat toate variantele posibile, atat real cat si simulat, dar nu am obtinut nici un rezultat bun. Tensiunea de iesire nu se modifica daca modific tensiunea pe intrarea FB, trebuie neaparat sa fie o rezitenta (potentiometru), altfel nu am cum sa fac reactia negativa.

Poti sa postezi schema simulata? Gif, nu altceva, ca sa o pot deschide. Sunt suprins ca spui ca nu merge. Cat timp ai lasat sa ruleze simularea? SUrsele in comutatie sunt lente si le trebuie cateva (zeci de) cicluri ca sa se echilibreze dupa ce le-ai introdus o perturbatie.Posteaza si niste forme de unda si spune ce a iesit si ce te asteptai sa iasa... Adica de unde ai tras concluzia ca nu merge. "nu am obtinut nici un rezultat bun" e mult prea vag ca sa te poata ajuta cineva.
Link spre comentariu

e foarte simplu de facut.in locul lui R1 montezi un FET, polarizat de preferinta in regiunea cvasiliniara, in montaj sursa comuna. In grila pui un filtru RC care sa integreze semnalele venite de la uC redresate cu o dioda de comutatie.FET-ul astfel polarizat se va comporta ca o rezistenta controlata in tensiune.toate bune,baza

Link spre comentariu
Vizitator PicNick

De simulat nu am simulat cu LM2576 , SPICE-ul meu nu stie asa ceva. Am simulat cu un operational care ar reprezenta intrarea LM-ului. Am incercat si fizic dar tot nu merge. Iesirea imi ramane la 1,26V.Poate totusi undeva am facut o greseala.Ce fel de FET ar merge?O sa mai incerc dupa sarbatori. Va urez toate cele bune.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări