Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce tuburi electronice deosebite aveti in colectie?


feri.visky

Recommended Posts

M-ati linistit! Totusi am construit un contor, de fapt e "doar un aparat care paraie" ca nu am mai avut rabdare sa construiesc si un integrator cu instrument (oricum nu asi fi stiut sa-l etalonez in mR/h) sau un numarator decadic...Voi masura tubul la rece sa vad daca... emite!Am masurat insa masa: 0.14 kg!!! Uh, iti rupe mana!

Link to comment
  • 2 weeks later...

Super, excelenta scula la ce-o folosesti?La aparatul meu, din pacate nu stiu la ce radiatie este sensibil tubul Geiger BG-02 (sau O2?). Am inteles ca tuburile sunt facute pentru diverse radiatii!Realmente m-am speriat cand colegii de forum au zis ca sunt lampi care emit tot felul de radiatii, dar to ei m-au linistit, dar scula tot am facut-o...Are cineva idee de parametrii tubului BG-02?

Link to comment

tubul care il ai tu nu prezinta un pericol. emite radiatii , doar daca i se aplica o tensiune foarte mare (peste 30KV).

 

La 0.5 mR/hr , simptome grave apar dupa 10000h, insemnand o radiatie absorbita de 5R.

Desigur sa tinem cont si de faptul ca de obicei nu stai chiar langa tub, iar intensitatea radiatiilor emise scade proportional cu patratul distantei fata de sursa.

Mai multe detalii despre cantitatea de radiatie absorbita de corp si efecte, aici

 

Daca ar fi sa aplici o tensiune mai mare decat cea uzuala pentru acest tub, tubul va emite radiatii de energie mai mare.

Odata oprita alimentarea cu curent, radiatiile nu persista (razele X nu vor "activa" materiale din jur).

Fenomenul acesta se intampla in cazul emisiilor de neutroni. Acestia pot transforma elemente chimice stabile radioactiv in izotopi radioactivi. Ex. argintul bombardat cu neutroni - se foloseste chiar ca o metoda de detectare a neutronilor.

Dar nu e cazul la raze x.

 

Apropo, sa stii ca si alte tuburi emit raze X, uite, am postat aici:

viewtopic.php?f=14&t=34672

Sa nu mai mentionez de radonul din aer, sau de potasiul din corpul nostru. Radiatii sunt peste tot.

 

 

Contoarele Geiger se folosesc de obicei la detectarea radiatiilor gama.

Tuburile foarte sensibile pot detecta si raze x, care sunt tot emisii de fotoni, dar de energie mult mai joasa.

 

Uite un detector frumos:

http://www.dtectsystems.com/rad_id.html

 

 

apropo, cred ca stiu de unde a pornit confuzia vis-a-vis de pericolul tubului tau.

exista tuburi care contin cantitati mici de material radioactiv, care ajuta la ionizarea mediului din interiorul tuburilor. astfel lampile respective aveau timpi de "incalzire" mult mai mici. se foloseau la radare. daca cineva e interesat pot sa incerc sa re-gasesc modelul si functionarea lor exacta.

aceste lampi prezinta un risc si daca nu sunt alimentate, in special in cazul spargerii tubului prin eliberarea materialului radioactiv.

 

daca cineva vrea sa experimenteze cu materiale radioactive (ma tem ca pentru detectorul tau nu sunt bune ca material de test), poate pentru niste experimente cu scintilatie - majoritatea detectoarelor de fum contin o pastila de americiu 241, care emite raze alfa.

Link to comment

As vrea eu sa stiu despre tuburille care contin materiale radioactive.Detectoarele de fum cu camera de ionizare sunt interzise de vreo 15 ani asa ca nu prea mai pot fi gasite. Se folosesc numai optice cu efect Tindal.Nu merge linkul cu "detectorul frumos".

Link to comment

Ok.

 

Tuburile cu material radioactiv se mai numesc si "tuburi fierbinti".

 

Modele vechi contineau Cs-137, Co-60, Ra-226, etc.

Posted Image

Tubul de sus, e 1B22 , si contine 2.95uC (microcurie) de Ra-226.

1microCurie e acea cantitate de material radioactiv, care se dezintegreaza cu o rata de 37.000 de atomi pe secunda

Pentru 1B22, asta inseamna peste 100.000 dezintegrari pe secunda.

Posted Image

La asa rata, radiul pierde 1% din radioactivitate la fiecare 25 de ani.

 

Tuburi mai noi folosesc Pm-147, H-3, Ni-63, care emit particule beta de energii mai joase.

 

Cateva poze si mai multe detalii aici.

 

 

Uite si un alt link pentru detectorul de care vorbeam mai sus. Ce mi se pare extraordinar la el, sunt cei 4 senzori care ii foloseste (in loc de un singur tub geiger ca la majoritatea):

1. A single large crystal of Sodium Iodide (NaI) doped with Thallium (1.125? diameter x 1.5? long)

2. Eight Cadmium Zinc Telluride (CZT) crystals, (5 mm x 5mm x 5mm each)

3. A Geiger-Mueller (GM) sensor

4. A large Helium-3 (He3) sensor

Link to comment

Deci, ceea ce am facut eu e total neprofesionist!!! Am folosit un tub cu sensibilitate necunoscuta la anumite radiatii, sa masor radiatia X de la o lampa redresoare de foarte inalta tensiune...In schema de unde m-am inspirat se indica: pentru "gama" tubul ZP1200, pentru "beta si gama" tubul ZP1400 iar pentru "alfa, beta, gama" tubul ZP1401! Deci diferite !Deci cu contorul meu nici nu stiu daca pot masura emisiunea de raze X de la diverse tuburi electronice...Din pacate inca nu am gasit datele lui BG-02 tubul Geiger-Muller pe care-l folosesc eu....

Link to comment

@radhoo:

Ca sursa de raze X, folosesc un tub DY86.

Banuiesc ca electronii plecati din catod sunt accelerati si lovesc anodul, tubul fiind polarizat direct. Nu prea inteleg cum limitezi curentul prin tub. Reducind mult curentul si temperatura catodului? Poti sa dai ceva valori ? Nu era mai buna o trioda/pentoda de HT la care sa controlezi curentul prin negativarea grilei? DY86 emite destula radiatie ca sa treaca prin balonul ei de [email protected]:Cred ca pentru un detector de raze X e mai buna o camera de ionizare. Tuburile GM detecteaza particulele individuale si la o anumita frecventa se "satureaza" (nu mai apuca sa se intrerupa curentul prin tub pina la sosirea urmatoarei particule). La radiatia X vin particule multe pe unitatea de timp, la o intensitate data, deoarece fotonii X au energie mica, comparativ cu fotonii gamma. Camera de ionizare da un curent proportional cu numarul de perechi de ioni formati in interiorul ei, numar proportional cu numarul de particule si cu puterea lor de ionizare (dependent de energie). Partea buna e ca acele camere de ionizare pot fi construite in regim de amator (dintr-o cutie de conserve), partea proasta e ca au impedanta mare si necesita un prim etaj cu tub electrometric sau MOS de inalta impedanta. Un tub GM poate fi, teoretic, adus in regim de camera de ionizare daca i se aplica o tensiune mai mica. O metoda clasica de detectare a razelor X, folosita de Roentgen, este cea bazata pe innegrirea placilor/filmelor fotografice. Placa se expune la sursa X, protejata la radiatia vizibila, un timp dat. Dupa developare se masoara gradul de innegrire. metoda are dezavantajul ca trebuie calibrata la fiecare lot de material fotosensibil. Pentru determinari calitative si comparative e buna si simpla.Pe tubul ala BG-02 nu mai apare nimic? vreo emblema sau vreun nume de producator?
Link to comment

 

Banuiesc ca electronii plecati din catod sunt accelerati si lovesc anodul, tubul fiind polarizat direct. Nu prea inteleg cum limitezi curentul prin tub. Reducind mult curentul si temperatura catodului? Poti sa dai ceva valori ? Nu era mai buna o trioda/pentoda de HT la care sa controlezi curentul prin negativarea grilei? DY86 emite destula radiatie ca sa treaca prin balonul ei de sticla?

 

da, electronii sunt accelerati cu o tensiune de aprox.40KV si lovesc anodul.

am pus un film aici

 

folosesc tubul "la rece" adica cu catodul neincalzit.

 

voi da valori dupa ce imi primesc contorul (probabil maine, un victoreen cdv 717), presupunand ca e suficient de sensibil, si dupa ce imi construiesc un adaptor cu rezistori pt aparatul de masura sa pot masura tensiunea aplicata.

 

Nu era mai buna o trioda/pentoda de HT la care sa controlezi curentul prin negativarea grilei?

mersi de sugestii, as fi fericit sa incerc ce mi-ai propus, daca poti da-mi detalii.

 

DY86 emite destula radiatie ca sa treaca prin balonul ei de sticla?

La 40KV, din cate stiu da. Cum ziceam, doresc sa pot sa masor exact cat de curand.

Daca tensiunea e si mai mare (sunt curios cat suporta tubul), radiatia e si mai penetranta.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines