Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Limitare putere pe medii si inalte


Bullix
 Share

Recommended Posts

Salut!

As dori sa stiu cum pot limita puterea debitata pe un midrange si pe un tweeter dintr-o boxa fullrange (3 cai), cu filtru corespunzator. Problema e ca boxa e cam de maxim 70W RMS, insa doar wooferul poate duce atat, se pare ca mid-ul si tweeterul se cam prajesc de la 50-60W in sus, si nu vreau sa inlocuiesc marca/modelul lor, ci doar sa le schimb cu unele noi si sa fiu sigur ca n-or sa se mai arda.

Presupunand prin absurd ca se debiteaza in jur de 90W pe toata boxa, vreau ca pe mid&tw sa nu pice mai mult de 50W. Ele sunt in 8ohmi si puterea reala n-o cunosc dar o pot cota la maxim 50W RMS sa zicem. As putea sa "vars" diferenta de circa 40W pe un rezistor de putere inseriat cu ele? Sau cu un condensator? Ce pot sa fac?

Numai bine!

Link to comment
Share on other sites

As putea sa "vars" diferenta de circa 40W pe un rezistor de putere inseriat cu ele?

Da, se poate. Deobicei se folosesc rezistori neliniari care isi cresc rezistenta la cresterea curentului. Cei mai uzuali rezistori de tipul acesta sunt filamentele de becuri. Bine alese niste becuri bagate in incinta protejeaza difuzoarele destul de bine. Solutia se foloseste si la multe incinte industriale.
Link to comment
Share on other sites

Ca bine zici :aplauze la asta nu m-am gandit... insa prin folosirea unor rezistori liniari uzuali, trebuie musai ca puterea acestora sa fie de ordinul watiilor pe care vreau sa-i "tai", nu? Adica un rezistor la 5W sau la 9W de 4,7ohm s-ar arde evident, nu? :(

Link to comment
Share on other sites

Da, fie ca sunt liniari fie ca sunt neliniari, rezistorii trebuie sa poata disipa excesul de putere fara sa se incalzeasca la temperaturi periculoase fiindca exista pericol de incendiu.Daca folosesti rezistente normale trebuie sa le montezi in L-pad, ca sa nu modifici impedanta vazuta de amplificator, si vor atenua si la putere mica. Astfel vei schimba caracteristica de raspuns a boxei. Si aceasta solutie s-a aplicat la boxe industriale. Unele boxe Unitra aveau un atenuator reglabil in citeva trepte cu comutatorul montat pe panoul frontal.Roaga un moderator sa-ti mute topicul la "Incinte". Acolo sunt oameni cu experienta care iti pot da scheme concrete.

Link to comment
Share on other sites

Da, ROG MODERATORUL SA MUTE TOPICUL LA .

 

Stiu cum sunt Unitrele, am si eu o pereche, au acele comutatoare cu +/0/-, de acolo mi-am inchipuit si eu ca trebuie folositi cumva niste rezistori. Cred ca pana la urma desfac wooferul de la Unitre si ma uit mai atent pe filtrul lor.

Multumesc mult!

 

niq_ro a mutat discutia de la ACCESORII AUDIO la INCINTE!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines