Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

miliohmmetru...


MifTy

Recommended Posts

caut o schema de... ce scrie mai sus.gogu mi-a returnat fie kituri, fie aparate de masura industriale... fie bla-bla-bla fara nici o utilitate practica...ah, si mai caut ceva: tin minte ca era o schema de detector de nul cu un 741 si 2 led-uri puse in paralel, in sens opus, intre iesirea 741-lui si masa... parca prin tehnium am zarit-o...nu de alta, dar n-am de unde scoate un microampermetru cu zero la mijlocul scalei!! :bataie

Link to comment
  • Replies 41
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 3 weeks later...

de la o vreme, am ajuns sa ma ajut singur :rade:

 

stiam ca aveam undeva o schema de detector de nul, da' nu mai stiam unde naiba e... dupa cateva zile de cautari, am gasit-o, si am decis s-o pun aici, pentru ca sunt sigur ca o sa mai aiba si altcineva nevoie de divaisul cu pricina.

 

Posted Image

 

Detectorul de nul foloseste ledurile pentru a indica situatiile cand rezistorul de test Rx are valoarea mai mica, egala, sau mai mare ca rezistenta de referinta Rref.Daca Rx = Rref, iesirea lui 741 are valoarea medie de 4,5 volti, si LED A lumineaza. Daca nu, iesirea integratului blocheaza un tranzistor si-l deschide pe celalalt, determinand iluminarea ledului B sau C, in functie de polaritatea tensiunii de la iesirea lui 741.In grafic se da raspunsul detectorului de nul.
bun... teoretic, valoarea detectabila depinde de Rref si sensibilitatea IC-ului... insa, sincer, nici nu stiu de unde sa incep cu recalcularea schemei. (pentru valori mici, mai mici de circa 10 ohmi, mai intervin si rezistentele contactelor, si eventual rezistenta firelor de conexiune la Rx... asa ca, desi in principiu pot obtine un miliohmmetru, daca nu am la dispozitie un comutator cu rezistenta contactelor egala cu 0, am cam muncit degeaba!!!).

cat priveste precizia schemei, depinde de precizia rezistentei (rezistentelor) de referinta...

in al doilea rand, schema asta contine o punte wheatstone alimentata in cc... principial, daca intrerup traseul dintre pinul 7 al ic si punctul comun al Rref si potentiometru, as putea baga un semnal sinusoidal, obtinand astfel o punte alimentata in ca...

 

insa va trebui sa redresez tensiunea culeasa de ic, deoarece schema asta merge in cc, nu in ca... sugestii???

Link to comment

Nu te grabii. Dioda trebuie sa intre in cinductie imediat dupa depasirea pragului de deflexie al instrumentului. Dupa instrument se alega si dioda. Trebuie masurat instrumentul si vazut la ce tensiune are deplasarea maxima. Dioda trebuie sa se deschida la U(deplasare max.) + 20-25% din tensiune. Un instrument de 100 microamperi are deplasarea max. la ~ 0.2 V, deci dioda trebuie sa se deschida la 0,225 V. Eu recomand diode schottky deoarece au o mare plaje de tensiuni inverse. Diodele cu germaniu au tensiunea de deschidere de ~ 2 - 0,3 V pentru 100 microamperi merge. Trebuie sa masori tens. de deviatie max. a instrumentului. Voi prezenta un ap. de masurat rez. in conguctie a diodelor, dar mai am si altceva de lucru. Spor la treaba. Mosu Tuti.

Link to comment

Schema aia, cateva posturi mai sus, intitulata "OHMETRU", preluata de Tehnium din "73-Magazine" SUA, contine tot un generator de curent constant, probabil cel mai simplu posibil, cu un singur tranzistor. Evident, performantele sunt mediocre.Textul care insoteste schema, precis a fost elaborat in redactia Tehnium, iar dobitocul care a nascut textul scrie numai tampenii atunci cand zice ca "tranzistorul isi modifica amplificarea functie de polarizarea ce i se aplica pe baza prin rezistenta necunoscuta Rx". Daca belea ochii la schema pentru care scrie comentariul, ar fi bagat de seama ca Rx n-are nici in clin nici in maneca cu polarizarea bazei, si, de fapt generatorul de curent constant injecteaza acest curent in Rx si instrument.[attachment=0]scan0021_W_.png[/attachment]Scuzati exprimarea, dar e pacat ca uneori paginile cunoscutei reviste au fost poluate cu astfel de texte de catre unii care nu aveau ce cauta in redactia aia... :aut: :sparge: PSProbabil am exagerat putin, spunand ca generatorul acela e cel mai simplu posibil, se poate si mai simplu. De fapt curent aproximativ constant prin rezistenta mica Rx pe care vrem sa o masuram, se poate obtine mai simplu, inseriind Rx cu o rezistenta mult mai mare si aplicand o tensiune mare grupului serie format de cele 2 rezistente, apoi n-avem decat sa masuram caderea de tensiune pe Rx.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines