Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reglaj U anodica


Recommended Posts

  • Replies 4
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 2 weeks later...

Nu este ceva mai simplu sa tii tensiunea anodica fixa si sa limitezi curentul anodic cu un generator de curent constant in catod ? Pentru amplificatoare, tensiunea anodica se cam stie.In regulatorul serie prezentat are sanse mari sa se arda tranzistorul (drena-sursa) desi exista limitarea de curent, datorita energiei mari acumulate pe condensatorul de filtraj care nu este limitata de nimic la comutatie.Pe romaneste, reglezi tensiunea la 300V si faci un scurt in iesire, tranzistorul se arde sau nu (cu toata protectia la scurt circuit existenta) ?

Link to comment

In exemplul de mai sus ne situam in cazul cel mai defavorabil. Daca tranzistorul este montat pe un radiator adecvat (Rth < 2K/W) nu se va arde nici in regim indelungat.Nu vad ce are a face energia stocata in condensatorul de filtraj! Aia, in mare, ramine acolo. Nu se duce nicaieri la trecerea in regim de scurtcircuit.

Note that T1 needs a large heatsink: in worst case T1 will dissipate 330V x 100mA = 33Watt!

Pentru a se putea folosi ca sursa de laborator mai trebuie montata o dioda antiparalel (catodul la borna+) intre bornele de iesire si o dioda antiparalel pe tranzistorul T1 (catodul la drena). Sunt necesare pentru a evita polarizarea inversa a tranzistorului la caderea tensiunii de retea. Polarizarea inversa se produce cind condensatorii din montajul alimentat se descarca mai lent decit C1.
Link to comment

Tensiunea anodica Ua este ultima pentru care ar merita sa ne facem griji in ceea ce priveste efectul ei asupra PSF, este si cea mai putin critica.Utilizarea unei tensiuni anodice reglabile nu se justifica decat pentru experimente de laborator, acolo unde in timp se experimenteaza cu mai multe tipuri de tuburi ce necesita tensiuni anodice mult diferite, iar in acest caz al experimentelor f. importanta este si protectia la scurtcircuit, ceea ce conduce la solutia eleganta a unui stabilizator de tip paralel.In ceea ce priveste tensiunea de polarizare (grila) Ug, situatia este cu totul alta. Pentru triode, efectul variatiei Ua asupra curentului anodic este de u (miu) ori mai mic decat efectul aceleiasi variatii a Ug.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines