Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

ma dispera o bucla de masa


petre_s

Recommended Posts

imi zice si mie cineva odata pt totdeauna cum naiba leg masa aia in amplif ca sa nu mai am brum?? Deci se dau urmatoarele:-amplif stereo cu IPA400 (are intre masa de semnal si cea de putere un rezistor de 10R)-preamp stereo cu operationale alimentate la tens simetrica-surub pentru stea de masa unde am legat conzi de filtraj, mediana, boxele

Link to comment
  • Replies 12
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • danzup

    4

  • petre_s

    3

  • EmyRulz

    3

  • zal

    1

Top Posters In This Topic

Vezi conzii de decuplare la masa sa nu fie conectati direct la masa de semnal(pot fi o sursa formidabila de zgomot).Scutul de la cablurile de semnal conecteaza intre ele masele de semnal de la preu, potentiomentru si amp de putere. Aceasta conexiune trebuie dusa la stargroud intr-un punct, deci eu cred ca ar fi mai bine ca masa de semnal de la amp sa nu fie conectata la masa de putere ci mai degraba direct la stargroud, folosind rezistorul de 10 ohmi.

Link to comment

Vezi conzii de decuplare la masa sa nu fie conectati direct la masa de semnal(pot fi o sursa formidabila de zgomot).Scutul de la cablurile de semnal conecteaza intre ele masele de semnal de la preu, potentiomentru si amp de putere. Aceasta conexiune trebuie dusa la stargroud intr-un punct, deci eu cred ca ar fi mai bine ca masa de semnal de la amp sa nu fie conectata la masa de putere ci mai degraba direct la stargroud, folosind rezistorul de 10 ohmi.

Ce spui tu practic e una din cele mai mari greseli !Tocmai acolo faci bucla !Masa ( ecranul ) se intrerupe la iesirea preampului ca sa nu faci bucla !!!Si lasa rezistorul de 10 ohmi in pace : e pus perfect acolo unde este ....
Link to comment

am facut ca in desenul lui danzup. chestia e ca eu nu separam masa de putere de cea de semnal mic.

Te-ai prins : exact asta face desenul meu , separa cele 2 tipuri de masa iar prin existenta rezistorului de 10 ohmi apare un al treilea tip de masa : masa potentiometrului la intrarea in amplif , masa pe care o foloseste doar el ( potentiometrul !! ) pentru ca sa-si faca treaba .Daca pui ecranul si la preamplif practic prin star groud scurtcircuitezi rezistorul de 10 ohmi si la ce l-ai mai pus atunci ????
Link to comment

Nu cred ca s-a inteles prea bine. Nu am zis ca desenul nu e bun, chiar in desenul tau, tresa cablului de la preamp la potentiometru, masa potentiometrului, tresa cablului de la potentiometru la amp si masa de semnal a ampului sunt toate conectate intre ele. Toate astea, in cazul de fata se conecteaza prin rezistorul de 10 ohmi la masa de putere a amplifului. Ceea ce sugeram eu, era sa se faca aceasta conexiune(folosind rezistoruli, NU am zis sa il scoata) direct la star ground. Da, tresa nu se leaga si la masa preului, am scris eu prost mai sus, sorry.

Link to comment
  • 3 weeks later...

Am si eu o curiozitate...in desenul lui danzup . Traseul care leaga masa amplificatorului de putere de masa alimentatorului are si el o anumita rezistenta pe care evident apare o tensiune proportionala cu intensitatea curentului de care este strabatut.....adica apare pe el o tensiune proportionala cu consumul amplificatorului . Tensiunea asta ....asa cum e schitat in desenul lui danzup n-ar trebui sa se compuna cu semnalul de intrare "bun" ? In cazul in care nu m-ati inteles....1.neglijam curentul consumat de preamplificator si deci potentialul de masaal acestuia va si acelasi ca si al alimentatorului (deci nu avem cadere de tensiune pe traseulde masa) .2. avand in vedere puterea mare ceruta de amplificator, randamentul acestuia (mult maimare decat cel al preamplificatorului ) etc. tensiunea de pe traseul de masa al acestuia nu mai poate fi neglijata si deci masa amplif-ului va avea in mod repetat(in ritmul muzicii :da ) un potential de masa diferit de cel al alimentatorului .Din 1 si 2 rezulta ca daca preamplificatorul "canta" semnalul de iesire avand ca referinta masa "personala" iar amplif-ul "asculta" semnalul de iesire dar "sezand" pe o masa cu potential variabil eu cred ca diferenta asta de potentiale is i"va baga coada" si in semnalul util . La nivelul de intrare relativ mare cerut de ipa400 sunt mici sanse sa se simta chestia asta ....dar la un kit cu kia8210 legat la un mp3-player auto (ambele alimentate direct de la aceeasi baterie) se "aude" orice "gest" facut de blocul optic . De aceea cred ca mai bine ar fi fost ca preamplificatorul sa fi luat masa direct de la amplificatorul de putere...caz in care ambele etajear fi avut potentiale de masa mult mai egale decat in cazul desenat de danzup . Daca spun prostii corectati-ma.....poate cu ocazia asta rezolv si eu mai simplu problema de mai sus cu kia8210 si mp3player-ul auto :freaza: .

Link to comment

Am si eu o curiozitate...in desenul lui danzup . Traseul care leaga masa amplificatorului de putere de masa alimentatorului are si el o anumita rezistenta pe care evident apare o tensiune proportionala cu intensitatea curentului de care este strabatut.....adica apare pe el o tensiune proportionala cu consumul amplificatorului . Tensiunea asta ....asa cum e schitat in desenul lui danzup n-ar trebui sa se compuna cu semnalul de intrare "bun" ?

In cazul in care nu m-ati inteles....

1.neglijam curentul consumat de preamplificator si deci potentialul de masaal acestuia va si acelasi ca si al alimentatorului (deci nu avem cadere de tensiune pe traseulde masa) .

2. avand in vedere puterea mare ceruta de amplificator, randamentul acestuia (mult maimare decat cel al preamplificatorului ) etc. tensiunea de pe traseul de masa al acestuia nu mai poate fi neglijata si deci masa amplif-ului va avea in mod repetat(in ritmul muzicii :da ) un potential de masa diferit de cel al alimentatorului .

 

Din 1 si 2 rezulta ca daca preamplificatorul "canta" semnalul de iesire avand ca referinta masa "personala" iar amplif-ul "asculta" semnalul de iesire dar "sezand" pe o masa cu potential variabil eu cred ca diferenta asta de potentiale is i"va baga coada" si in semnalul util .

La nivelul de intrare relativ mare cerut de ipa400 sunt mici sanse sa se simta chestia asta ....dar la un kit cu kia8210 legat la un mp3-player auto (ambele alimentate direct de la aceeasi baterie) se "aude" orice "gest" facut de blocul optic .

De aceea cred ca mai bine ar fi fost ca preamplificatorul sa fi luat masa direct de la amplificatorul de putere...caz in care ambele etajear fi avut potentiale de masa mult mai egale decat in cazul desenat de danzup .

Daca spun prostii corectati-ma.....poate cu ocazia asta rezolv si eu mai simplu problema de mai sus cu kia8210 si mp3player-ul auto :freaza: .

NU NU NU !

Acea rezistenta doar uneste/separa masa audio de semnal mic cu masa audio de semnal mare a amplificatorului . (Punct)

Iar chestia cu potentialul de masa fluctuant nu se manifesta decat daca firul cu care alimentezi amplificatorul are diametrul atat de mic incat are o rezistenta sesizabila si/sau e lung !

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines