Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare orga de lumini


Guest iully86

Recommended Posts

Guest iully86

Salutare!!!

Am gasit o orga de lumini mai veche ( defapt doar kitul electronic) care din schema reiese ca se alimenteaza la 9V,300mA. I-am pus trei becuri electrice de 9V, 75mA si am alimentat-o corespunzator(9V, 500mA) si functioneaza.

Acuma totusi nu sunt multumit de faptul ca becurile sunt prea mici si nu face fata nici intr-o bucatarie de 8 mp.

Intrebari:

1. As putea modifica schema in vre-un fel astfel incat sa o pot alimenta macar la 24V?

2. Daca nu merge modificata credeti ca intensitatea luminoasa ar creste daca as inlocui becurile electrice cu leduri?

3. In cazul in care no o voi putea folosi ca orga de lumini poate fi transformata intr-un filtru activ pentru boxe (avand deja in vedere ca orga are deja filtre trece jos: 50 - 500 Hz, trece banda: 500 - 2000 Hz, trece sus: 2000 - 16000 Hz)?

Si schema: http://tinypic.com/view.php?pic=ay69vl&s=4

Multumesc anticipat!

Ps: Kitul a fost cumparat de la I.P.R.S. BANEASA IN ANUL 1986 ( nici nu aparusem pe lume in vremea aia) :nas:

Link to comment
  • Replies 19
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Salut,1. Nu prea sau, mai exact, nu chiar asa de usor. Nu merita efortul.2. Da, dar nu pune leduri direct in locul becurilor, ca le arzi. Inlocuieste fiecare bec cu cate un ansamblu led cu rezistenta serie. Poti pune chiar mai multe ansambluri led+rezistenta in paralel in colectorul fiecarui tranzistor, ca sa maresti intensitatea luminoasa. Scoate rezistentele din colectoarele tranz de putere spre masa. Alea nu mai sunt necesare daca treci pe leduri.3. Nu.Spor!Cirip

Link to comment
Guest iully86

Merci pentru raspuns!Acum insa cam ce valoare ar trebui sa aiva rezistentele? 1Kohm si 0.125 W cum sunt cele vechi nu sunt prea mari?Si apropo pot lega 12 LED-uri pe un canal (cate 6 in serie)?

Link to comment

Acum insa cam ce valoare ar trebui sa aiva rezistentele? 1Kohm si 0.125 W cum sunt cele vechi nu sunt prea mari?

Cele vechi de 1K ar trebui sa mearga, dar ledul nu se va aprinde prea tare. Atentie, rezistentele de 1K din colector trebuie mutate in serie cu ledurile. Asa cum sunt conectate in schema originala nu este corect. Ledurile ar sta aprinse permanent fara semnal si s-ar arde la aplicarea semnalului.Calculul rezistentei se face cam asa: R=(Valim-Vled)/Iled. In cazul tau, daca Valim=9V, Vled=1.5V (din catalog, VF) si Iled =15mA, rezulta R=(9-1,5)/15=0.5K Ptr alte valori, poti calcula singur. :)

Si apropo pot lega 12 LED-uri pe un canal (cate 6 in serie)?

Nu. Suma tensiunilor ledurilor in polarizare directa, la curentul nominal trebuie sa fie mai mica decat tensiunea disponibila. In cazul tau, 6*1.5V=9V. In realitate valoarea de 1.5V e ceva mai mare, trebuie sa lasi 0.5V si ptr saturatia tranzistiorului si oricum, ledurile se alimenteaza in curent, adica tre' musai pusa o rezistenta in serie. Pe scurt, nu merge. Ai putea sa pui cate 4 leduri in serie si aplici formula de mai sus, dar Vled devine N*Vled, unde N e nr de leduri in serie.Cirip
Link to comment

in functie de culoarea ledurilor poti pune intre 2 si 4 in serieun led rosu are nevoie de ~2V,asa ca ar merge puse 4 in serie(daca nu,pune 3)iar unul alb/albastru/mov are nevoie de ~3-3,6v,deci merg puse doar 2 in serierezistentele necesare le calculezi cu formula de mai sustrecerea pe 24v n-ar fi chiar asa de dificila,insa trebuie sa fi hotaratpartea de comanda(adica tot in afara de becuri) o poti alimenta printr-un lm7809(pe un mic radiator) si inlocuiesti tranzistorii finali(care comanda becurile) cu mos-feti canal N,becurile le legi intre drena mosurilor(ca sursa vine la masa) si + 24v

Link to comment
Guest iully86

Salutare!!!Scuze ca raspund asa tarziu (am fost la tara). Am inteles partea cu LED-uri... eu ma asteptam sa mearga mai multe leduri pe un canal; asa cu 2-4 leduri pe canal nu cred ca va lumina suficient pentru o camera.M-a incantat insa ideea de a pune becuri la 230V, daca m-ati putea ajuta cu o modificare la schema , va rog sa o postati! Va amintesc faptul ca sunt incepator si daca vin cu intrebari stupide sper sa nu radeti de mine :ras: Merci inca o data pentru sfaturi!A... si mai am o idee... in loc de a o conecta la amplificator ca sa functioneze as pute pune un microfon cu preamplificator, semnalele preluandu-le astfel microfonul?

Link to comment

da,merge si varianta cu microfon!dar cine a zis ca merg doar 2-4 leduri pe un canal?am zis ca merg 2-4 leduri puse in serie,dar merg mai multe astfel de grupuri puse in paralel :da dar ca sa egalezi becurile pe 220,o sa coste mult ledurile+ca tot iti trebuie alta sursa

Link to comment
Guest iully86

OK, am inteles treaba cu ledurile pana la urma :101 insa daca voi putea modifica schema sa o alimentez la 220V voi pune becuri electrice. Pentru o sufragerie de apartament imi sunt de ajuns...Acum , daca aveti bunavointa sper sa ma ajutati cu modificarea necesara pentru a alimenta orga de lumini la 220V.Merci pentru sfaturi!

Link to comment
Guest iully86

Scuze ca ma repet.... puteti va rog sa postati o schema cu modificarea care trebuie facuta pentru a pune becuri electrice la 220V?

Daca e vorba de kitul IPRS de orga de lumini, a existat si un articol in Tehnium cu modificarea ei ptr 220Vca si becuri mari. Cred ca prin '85-'88.

Da asa e, e vb de kitul IPRS, insa in ceea ce priveste revista Tehnium nu cunosc nici un nr. al ei.(parca le vazusem pe undeva pe forum dar nu mai stiu unde)
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines