Guest Posted September 30, 2008 Share Posted September 30, 2008 Am nevoie de o legatura de date, fara fir, bidirectionala, intre 2 microcontrollere. Atat software-ul cat si hardware-ul sunt in faza de proiect deci sunt deschis la orice solutie. Trebuie sa functioneze legal si fara sa fie nevoie de autorizatie. In principiu trebuie sa fie ceva cat mai mic, care sa poata fi pus pe o masinuta cu radiocomanda, dar pentru transmisie de date nu pe post de telecomanda. Cerintele in ordinea prioritatilor ar fi: a. Legatura fara fir, bidirectionala b. Cat mai ieftin c. Transmisie de date cu viteza cat mai mare Am gasit la TME modulele astea, preturile sunt fara TVA: 10 RON - RFM01/868D, receiver, 109dBm 868MHz FSK SPI 10 RON - RFM02/868D, transmitter, 5dBm 868MHz FSK SPI 15 RON - RFM12B/868D, transceiver, 102/7dBm 868MHz FSK SPI 37 RON - RFM12BP/433, transceiver, 116dBm/500mW 433MHz SPI Descrierea modulelor poate fi gasita aici: http://www.hoperf.com/rf_fsk.asp Am doar notiuni elementare despre legaturi radio (adica zero barat) din cauza asta v-as ruga sa ma ajutati cu raspunsuri la urmatoarele intrebari: 1. Are cineva alta solutie mai ieftina, mai simpla sau mai rapida? 2. Ce frecventa sa aleg, 433 MHz sau 868 MHz? 3. In cazul in care vreau full duplex pot sa folosesc un modul Rx pe 433 si unul Tx pe 868 dar legate la aceeasi antena? 4. Daca aleg solutia cu tranceiver as vrea sa am legatura radio stabila prin toata casa (apartament cu pereti de beton armat). E suficient modulul 15 RON - RFM12B/868D sau trebuie modulul de 500mW 37 RON - RFM12BP/433? Link to comment
nelu F Posted September 30, 2008 Share Posted September 30, 2008 Alege un transceiver si vei avea o singura antena. Este de preferat cel de 500mW/433MHz. La aceasta frecventa ai propagare mai buna.Preturile sunt f bune. Nu vad ce ai gasi mai ieftin.Pt full duplex in 433/868 MHz ca sa utilizezi modulele Rx/Tx pe aceeasi antena trebuie sa utilizezi pentru conectare un filtru trece jos pt 433MHz si un filtru trece sus pentru 868 MHz, frecventa de taiere pt ele fiind intre cele doua frecvente. Pt randament maxim filtrele trebuie sa aiba impedanta de intrare egala cu cea a modulelor, iar impedanta de iesire egala cu cea a antenei. Si pt tranceiver trebuie sa faci acordarea antenei. Link to comment
cirip Posted October 1, 2008 Share Posted October 1, 2008 1. Are cineva alta solutie mai ieftina, mai simpla sau mai rapida?Mai ieftina si mai simpla, nu cred. Mai rapida, poate. Depinde cat de repede te familiarizezi cu un mediu nou de programare. Uite cu ce m-am jucat eu: http://www.ti-estore.com/Merchant2/merc ... 430-RF2500 La 50 de parai primesti 2 transceivere stiva de comunicatie, demo punct-multipunct. E mult de insirat, dar mie mi s-a parut bestial. 2. Ce frecventa sa aleg, 433 MHz sau 868 MHz?Modulul pe care l-am sugerat merge pe 2.4G. 3. In cazul in care vreau full duplex pot sa folosesc un modul Rx pe 433 si unul Tx pe 868 dar legate la aceeasi antena?Numai daca antena e adaptata pe cele doua frecvente. In plus iti trebuie si un duplexor pe care nu il faci in baie pe pian la frecventele alea. 4. Daca aleg solutia cu tranceiver as vrea sa am legatura radio stabila prin toata casa (apartament cu pereti de beton armat). E suficient modulul 15 RON - RFM12B/868D sau trebuie modulul de 500mW 37 RON - RFM12BP/433?Greu de spus. Daca ai pereti de beton, propagarea e la ghici. Si mai e ceva. Nu te poti astepat sa iei niste module radio, sa bagi date in Tx si sa iasa pe la Rx. Datele trebuiesc codate, de exemplu ca sa elimini componenta continua, incadrate de preambul/postambul ptr. depasirea regimurilor tranzitorii. Mai e mult pana departe. Am vazut incercari de a conecta seriala PCului direct la Tx si incercarea de a receptiona cu seriala la Rx. Nu prea merge asa. Se pot obtine rezultate sporadice, dar o transmisie cu un BER rezonabil mai are nevoie de una-alta. Cred ca e bine sa cauti niste module care au stiva de comunicatie inclusa. La capitolul "Lauda-ma gura, ca ti-oi da friptura", uite ce am mesterit eu cu kitul respectiv: http://www.rhc.ro/forumrhc2/index.php?s ... t&p=218101 Citeste incepand cu jumatatea a doua a postului. Cirip Link to comment
Recommended Posts