Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema amplificator Denon PMA2000 - analiza

thefirstdj

Recommended Posts

Ce parere aveti de aceasta schema? Amplificatorul care foloseste aceasta schema este destul de scump, adica 6.000 de lei. Ce are asa deosebit, cu ce iese in fata altor scheme "consacrate"?

Astept discutii si analize pe marginea acestei scheme.

Incep eu cu doua remarci:

- nu exista nici-un condensator pe calea de semnal

- tranzistorii finali nu sunt speciali pentru audio (asa cum folosesc alti producatori in amplificatoare chiar mai ieftine decat acesta)

Posted Image

Posted Image

• Replies 43
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• EmyRulz

14

• zal

11

• Blacksmith

5

• thefirstdj

4

Schema e clasica, o varianta a celei nascocite de Sansui prin 1978 si uitindu-ma prin alte scheme, vad ca in partea de intrare si atac e aproape neschimbata de 20 de ani, in afara trz finali desigur. Vad o greseala, probabil voita, la notarea celor 2 diode zener. Intrarea nu are cond. ptr ca foloseste fet, dar sigur are preul de ton si volum dinaintea etajului final. In privinta pretului, e exagerat intr-adevar, cu banii astia iti cumperi cam 8-10 amplifuri la mina a doua, tot Denon si tot de aceeasi putere. De vina sint sculele ieftine de pe piata, firmele cu traditie, care construiesc cit de cit mai serios, au motiv sa ceara preturi mari. Ar mai fi si importatorii, care la noi dubleaza pretul.

Ar fi fost interesant si restul schemei, poate are ceva deosebit prin partea de preuri, comanda, alimentare sau protectie. Din poza se vede ca foloseste piese bune, acolo unde trebuie, Denon a stiut sa se fereasca de a avea piese fierbinti in amplifurile sale, fata de alti japonezi. Totusi, ca tot ce e facut de mina omului si asta se poate strica cu putin efort, la capitolul minusuri ar fi radiatoarele, probabil puntea redresoare si folosirea a doua trafo ptr o singura alimentare. Condensatorii sint de nota 10+, nu se compara cu ce vedem pe piata, e in traditia Denon sa foloseasca capacitati mari la filtrare.

http://www.toshiba.com/taec/components2/Datasheet_Sync//74/3204.pdf

Sunt de acord cu Zal, schema in sine nu are nimic special sau iesit din comun. Dar la un amplificator bun, nu neaparat schema conteaza, ci implementarea ei!(uita-te de exemplu la un Naim, care e si mai conventional!)

Later edit:

La prima vedere acest amplif pare impresionant, dar cuprul ala nu face mare lucru, e pus cam sa ia ochii(a se vedea si Marantz la faza asta). Daca analizam, trafurile sunt destul de ordinare, puse in paralel(deci au fost puse asa doar pentru ergonomie si impresie) si are doar 2 condensatori de 12000 uF(chiar daca scrie denon pe ei sunt facuti tot de vreo firma gen Chemicon la comanada), si are o singura pereche de finali, care cam spune ce capabilitati ar avea. Suma de 1800 E e cam mare pentru ce se ofera(daca mai punem la socoteala si faptul ca schema la fel nu e deloc stralucita). Pentru comparatie uitati-va de exemplu intrun Unison Research la aceeasi bani(sau pe aproape).

http://www.lyricaudio.com/galeria%20uni ... dm-1_g.jpg

http://www.lyricaudio.com/galeria%20uni ... se-2_g.jpg

Cand spuneam ca nu exista condensator pe calea de semnal, ma refeream la faptul ca nu este deloc, nu doar in partea de amplificare.

In ceea ce priveste tranzistorii finali, dupa ceva cautari am gasit ca Denon ii numeste UHC MOS (ultra high current mos).

Ce spune Denon despre ei, in imaginea alaturata:

Posted Image

A mai avut cineva experiente cu acest tip de finali? Ar merita "clonat" etajul de putere?

Cam mult marketing. De unde ai luat textul, ca am impresia ca nu este pentru ampliful in cauza. Circuitul "cascode bootstrap" este folosit la PMA-SA1 care costa 8300Euro, deci cu totul alta mancare de peste. Ai si schema acestui amplif?

Oricum, e adevarat ca finalii au transconductanta mare, dar si capacitati pe masura!

http://www.toshiba.com/taec/components2 ... 4/3204.pdf

Later edit, cred ca de acest model e vorba in text:

http://www.avland.co.uk/denon/pmasa1/pmasa1.htm

Cand spuneam ca nu exista condensator pe calea de semnal, ma refeream la faptul ca nu este deloc, nu doar in partea de amplificare.+ gramada de limbaj marketingdroid © Denon

Desigur, ai uitat aia doi electrolitici prapaditi din reactia negativa... care tot in calea de semnal sunt - e drept nu cea directa."Liniaritatea superioara"... incepe la curenti bine peste 10 amperasi, adica nu va fi intalnita niciodata in practica cu un traznitor ordinar de comutatie.Cea mai hilara parte e cea cu "rezistenta la presiune scazuta"...Per total acest amplificator e alt exemplu stralucit al stilului de afaceri (neo)capitalist: pe afara-i vopsit gardul, inauntru leopardul - profitul sa traiasca.

A mai avut cineva experiente cu acest tip de finali? Ar merita "clonat" etajul de putere?

Cind am zis ca schema e aproape neschimbata de mai bine de 20 ani, la aceasta firma, Denon, nu am glumit. Exista si alte firme care lucreaza cu schema asta si fac variatiuni pe scheletul ei. Poti schimba trz, tensiunile de alimentare, trz finali. Se poate clona desigur, nu te opreste nimeni, sau cumperi cu vreo 500 lei un model mai vechi, cu schema la fel sau cu unele modificari, gen PMA-560, 1060, 700, 777, 920, e drept ca fara mosi, insa te asigur ca urechea nu va face nici o diferenta. Avantajul e ca vei avea si cutie, fata, trafo de calitate, toroidal ecranat (majoritatea amplifurilor Denon asa au) sau ''normal'', comenzi si preuri, maruntisuri de care depinde etajul final ca sa functioneze corect. Plus ca nu mai muncesti inutil de mult.Deocamdata schema foloseste ca material didactic. In rest sint de parere, ca si ceilalti colegi, ca e multa reclama excesiv de ''umflata''. Si exista condensatori in calea de semnal, mai exact in preul de tonuri.Iata de unde se poate descarca toata schema cu tot cu cablaje: http://www.hifiengine.com/manuals/denon/pma-2000ivr.shtmlSi ca sa vezi de unde provine schema cauta Sansui AU-717, de la sfirsitul anilor 70.

Nu stiu cum e cu toroidalele la denonuri, dar daca va uitati pe linkul pus de mine mai sus, la SA1 de 8000E are tot traf normal numai ca e bagat intro cutie rotunda cu rasina, sau ce e chestia aia. Am desfacut si un denon cap de serie de prin anii 80, si avea la fel carcasa la traf rotunda(era complet sigilata si nu am desfacuto), initial am avut impresia ca e toroidal, dar dupa ce am vazut aceasta poza incep sa am dubii mai ales ca prarea foarte inalta(adica specifica pt un traf EI). Oricum, nu asta e marea problema a acestor amplifuri.Macar ampliful acela avea 2 conzi de 33000uf cat 2 borcane. Sunteul e ok, putere slava domnului, dar nu e ceva sa cazi pe spate.

Sint toroidale inalte, cam cum fac si rusii, nu plate ca cele românesti, gen Petra sau Romtoroid. Au ales forma asta ca sa nu ocupe mult loc pe sasiu. Au si trafo normale, E+I lasate la vedere, sau C+C bagate in cutii si umplute cu rasina (PMA-1060).Poza din primul post si schema sint totusi de la PMA-2000xx.

Nu vreau sa ma bag in discutie dar mi de pare normal sa va informez ca la petra cind comanzi un transformator , ai obtiunea "inalt", "normal" sau "plat". Diferentele sunt enorme - mecanic vorbind. Tocmai am primit un transformator de 250VA cu obtiunea "Plat" si are 30mm inaltime si evident diametru mai mare decit unul "normal" sau "inalt". Trebuie doar sa sti ce sa ceri.

Da, insa majoritatea iau din cele plate, sau putin inalte, din cite vad si din cele citeva care mi-au trecut prin mina, nu prea mari.Mîine toate astea vor fi fum... icon_hang

Nu! Majoritatea nu specifica aceasta obtiune si cei de la fabrica trimit ce au mai laindemina. Ar fi bine ca cei ce comenteaza calitatea unor produse sa verifice intii ce au comandat. Eu Doamne fereste nu vreau sa-i apar pe cei de la petra dar vreau sa spun ca nu m-au dezamagit niciodata. Ce au pe site aia livreaza.Referitor la schema despre care e vorba: Faptul ca nu are nici un condensator in calea semnalului nu inseamna nimic. Condensatoare in calea semnalului se gasesc in aparatele dinnainte. Daca nu pui condensator la intrare inseamna ca te bazezi ca scula care genereaza semnalul are condensator. (sau e construita special pentru amplificatorul tau).A demontat cineva un CD player care nu are condensatoare pe iesire? Daca DA vreau sa vad. (simpla curiozitate)In afara de asta ar mai fi o mica problema: la urma urmei circuitul audio se inchide prin condensatorii de filtraj ai alimentarii. Acestia sunt OK? DE CE? Oare nu ar trebui discutati si asta? De ce sa pui in calea semnalului super condensatori daca nu pui si pe filtrarea alimentarii la fel? Semnalul audio nu e ca o unda ce se propaga in eter ci se inchide prin circuitul alimentare-tranzistor-masa la nivelul fiecarui etaj.Eu zic ca daca te cramponezi de calitatea condensatoarelor trebuie sa pui si in filtrajul alimentarii condensatoare la fel de bune ca si pe semnal. Daca pe semnal nu ai condensatoare - ca in cazul de fata, ai probleme doar cu cele puse in filtrarea alimentarii.Tocmai fac un experiment in acest sens cu LM3886 si exagerare de condensatoare, respectiv tocmai am primit cablajele de la CEE Timisoara. Urmeaza sa le echipez si testez comparativ cu niste scheme fara exagerare de condensatoare.Astea sunt:Ma enerveaza groaznic ca daca cineva pune o poza mai mare trebe sa umblu drapta-stinga sa citesc. Am sa imi cumpar un monitor cu rezolutie mai mare. HEI

Aici sunt si eu de acord, conteaza foarte mult condensatorii de filtraj si mai ales decuplarie. De aceea eu sunt de parere ca trebuie avut grija la calitatea lor la fel de mult ca si la ceilalti condensatori "critici". Chestia cu fara condensator pe semnal da bine la marketing. Nu zic,acesti condensatori chiar au distorsiuni si afecteaza semanlul, dar sunt multe amplificatoare foarte bune carea au condenastori pe calea de semnal(a se vedea mai ales cele cu lampi, care sunt aproape exclusiv cuplate in curent alternativ).@Misa, de curiozitate, poti sa pui niste poze cu cablajul(astept si eu o comanda de la CEE si sunt curios cum ies)?

Deocamdata doar poza asta am facut-o. Cind ajung in atelier la mine pozez si o placa ne echipata. E dublu strat cu gauri metalizate.CEE lucreaza foarte bine. Fac sute de cablje lunar la ei. Au facut si greseli - dar putine.Si le-au asumat si au refacut cablajele defecte. Nu e reclama, e adevarul.