Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rog o parere despre un amplificator


Guest iully86

Recommended Posts

Am gasit de curand un magnetofon Rostov, intr-un apartament unde m-am mutat cu chirie ,pe care l-am desfacut si i-am scos partea de amplificare si alimentarea (singurele piese de altfel care se mai aflau in el). La prima vedere piesele par originale dar tranzistorii finali par a fi inlocuiti.acestea sunt 2n 3055 si sunt cate doi pe fiecare canal. Amplificatorul avea o alimentare la o sursa dubla de tensiune de +-24 Vcc.

Am asezat piesele intr-o carcasa de PAL si am cumparat un preamplificator cu corector de ton (acesta: http://www.mivarom.ro/catalog/product_i ... ts_id=3996 ) si am incropit o statie :freaza:

Vreau sa spun ca am ramas uimit de claritatea sunetului care o reda acest amplificator, pacat ca nu am niste boxe mai de "doamne ajuta" ca sa pot bucura din plin (adica am niste chinezarii de 10" , 8ohmi cu tweeter piezo si filtru de la SAL{12db/octava} in incinte BR de 35 de litri - 50w RMS)

Acum intrebarea mea este cam ce putere ar putea debita un astfel de amplificator tinand cont ca am pus pe el de proba boxe de 200 w si misca destul de bine membrana la un volum de 80 %.

Apropo... pe traf nu este scris nimic, pot spune doar ca este pe tole, si are dimensiunile exterioare de cca 145x90x85 mm.

Daca va puteti da seama din ce v-am zis pana acum va rog sa ma ajutati. Eventual o sa mai vin cu detalii

Multumesc anticipat!!!

Link to comment
  • Replies 15
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Guest tataielectronicus

Pt a afla ce putere scoate un amplificator/teoretic daca rezista componentele,este U alimentare la patrat impartit la 8xRboxa,adica48x48:8x 8=36 wati, pentru aceasta putere ai nevoie de o alimentare care debiteaza dublu ca putere.

Link to comment

Merci pentru informatie... numai ca acum am o dilema: Cand am masurat tensiunea am pus voltmetru in felul urmator: minus la voltmetru -- GND tensiune filtrata si redresata plus la voltmetru -- + la tensiunea filtrata si redresata si mi-a dat valoare 24VSi acum dilema: cand am pus voltmetru la + si la - (la tensiunea filtrata si redresata nemailuand in calcul GND-ul) mi-a dat valoarea 57.9V. Acum la ce tensiune este alimentat amplificatorul meu? la +-24V sau la +-57.9V?PS: Scuze daca pare o intrebare stupida dar sper ca voi invata cu ajutorul vostru.

Link to comment

Pt a afla ce putere scoate un amplificator/teoretic daca rezista componentele,este U alimentare la patrat impartit la 8xRboxa,adica48x48:8x 8=36 wati, pentru aceasta putere ai nevoie de o alimentare care debiteaza dublu ca putere.

Formula nu e buna. Puterea rms intro sarcina rezistiva a unei surse de tensiune sinusoidale este U la patrat / 2*R, unde R este rezistenta de sarcina si U tensiunea de farf. Ca sa calculezi puterea rms a unui amplificator, mai scazi cativa volti din tensiunea de alimentare(pentru ca ea scade in sarcina, si mai ai cadere de tensiune eventual pe rezistentele din emitori si tensiunea baza-emitor a transiztorilor finali).Pentru a afla tensiunile de alimentare, masoara asa: intre + si gnd, si intre gnd si -(si tensiunile astea ar trebui sa fie egale, asta e tensiunea +/- la care e alimentat). Daca pui voltmetrul intre + si - vei obine suma celor doua tensiuni.
Link to comment

Nu inteleg de ce imi da valori diferite!!! cand masor intre + si gnd, si intre - si gnd am +/-24V. Cand masor intre + si - tensiunea oscileaza intre 57.6V si 58v... e posibil sa fie vina voltmetrului??Cat priveste puterea amplificatorului, urechiometric il estimam pe la 25 W pe canal si se pare ca am fost pe aproape.Merci pentru informatii!

Link to comment

Sorry!! se pare ca am gresit masuratoarea. Acum am desfacut si am masurat din nou si am urmatoarele valori: intre + si gnd si - si gnd:28 V, in schimb intre plus si minus am aceiasi tensiune oscilanta. Mentionez ca, condensatorii de filtraj sunt destul de vechi din cate am observat si au valori de 2200 microfarazi la 50V (cate trei pe canal). E po0sibil sa fie din cauza unui condensator avand in vedere faptul ca nu au fost folositi timp indelungat?LE: in ceea ce priveste sunetul nu observ nici o diferenta de calitate intre un canal si altul si nu am brum deloc in boxe ci doar un fasait mic la vol maxim

Link to comment

Se poate sa fie din cauza conzilor, daca zici ca nu i-ai folosit de mult se poate sa se fi uscat vreunul. Poti sa ii testezi destul de simplu, daca ai capacimetru sau aparat de masura care poate masura valori mari de capacitate, scoate-i de pe placa si masoara-i individual. Daca nu ai, poti sa faci un mic montaj cu un rezistor in serie cu ei ii incarci si apoi ii descarci pe o sarcina ce trage un curent cat de cat constant si asa poti sa vezi daca inmagazineaza suficineta sarcina sau nu.

Link to comment

Daca era un cond defect din grupul de pe o ramura, ii curgeau mucii si bubuia de mult, daca oscileaza ar trebui sa fie puntea de diode, una sau 2 diode de pe - sint varza. Am reparat citeva si nu au avut niciodata probleme la cond de filtraj, mai ales ca au tensiunea de lucru aproape dubla fata de cea din mag.Tensiunea trebuie sa fie de circa +/-28Vcc dupa redresare. Trafo e din tole C+C la Rostov.Daca totusi ampliful merge bine, inseamna ca testerele de la multimetru iti fac figuri, mai desfa-le si lipeste mai bine sirmele de virfuri. Mai sint unele multimetre care masoara corect intre 0 si U+, iar cind duci testerul rosu pe U- iti arata diferit, de regula mai putin.In prospect Rostovul avea 2x18W pe canal, pe 8 Ohmi. Pot sa spun ca se auzea aproape identic, ca putere, cu ampliful de 2x35W de la I.E.I.

Link to comment

Am rezolvat problema... se pare ca era din cauza voltmetrului. Am adus un alt voltmetru de la un prieten si am masurat din nou: intre plus si gnd si minus si gnd am exact asa cum am precizat +/-28 V iar cand masor intre plus si minus am 56,1 V. Cred ca mi-a dat valori normale de data asta. In plus mi-a verificat acel prieten si conzii si diodele si par a fi in regula.Multumesc tuturor pentru ajutor!

Link to comment
Guest tataielectronicus

Verificati cu formula asta care nu e buna cateva amplificatoare si vedeti ce iese,ar trebui sa iasa puterea maxima ce se obtine la tensiunea respectiva pe R boxa,este o formula empirica se poate verifica f simplu la un amplificator auto 14 v,amplificator simplu nu punte nu mosfet,o seara buna. :dans:

Link to comment

Puterea nu depinde daca e cu mosfet, punte sau mai stiu eu ce. Atata timp cat amplificatorul se comporta ca o sursa de tensiune(adica are o impedanta mica, teoretic 0, de iesire), topologie pe care o au 99% din amplifuri, si atata timp cat se cunoaste tensiunea de varf la iesire(care e mai mica decat tensiunea de alimentare si asta depinde de cum e construit ampliful), atunci se poate calcula puterea RMS intro sarcina rezistiva cu formula data mai sus, si care nu e o formula empirica ci una teoretica.

Link to comment

eu ca formula folosesc U*U/R *0,4,pt amplifuri care nu sunt in punte,iar U este tensiunea de pe o ramura(sau 1/2 din tensiunea totala,in cazul amplificatoarelor asimetrice) si U*U/R *0,3,pt amplificatoare in punte,unde U este tensiunea totala de alimentare(ambele ramuri,in modul si adunate)

 

pt integrate auto in punte,cu bipolari,iese f aproape de ce-i in datasheet(cu <1% dist) --se poate verifica cu TDA1554Q

si pt amplifuri in clasa D,in punte(cu tensiune asimetrica) iese ok --se poate verifica cu tas5111.html

 

intr-adevar exista formule deomonstrate teoretic,dar dupa rezultate si ale mele se apropie de ele si sunt si mai usor de retinut/folsit

 

puterea RMS nu este cea 'din varful sinuosoidalei' ?

Link to comment

puterea RMS nu este cea 'din varful sinuosoidalei' ?

Nu, aia e puterea de varf. Puterea rms este(ca de aici vine formula) Vrms^2/R, adica binecunoscuta formula a puterii in sarcini rezistive, dar Vrms=Vmax/radical din 2 (cand il ridici la patrat, iese formula). Treaba cu radical doi vine de la definitia tensiunii RMS, care este tensiunea echivalenta cu o tensiune continua ce are aceelasi efect(din punct de vedere energetic, adica incalzeste la fel de mult) aceeasi rezistenta. Cand se efectueaza integrala de medie a lui [Vsin(wt)^2]dt(pe o semiperioada) rezulta formula.Acum, astea sunt chestii teoretice si desigur in practica trebuie sa se aiba in vedere si aspectele practice. Cum ai zis, la un amplif in punte, teroetic se poate obtine de patru ori puterea unuia(pentru ca se dubleaza tensiunea), dar problema e ca finalii nu pot disipa atat si sursa de alimentare cel mai probabil nu este capabila si astfel se reduce tensinea de alimentare si astfel se obtine o putere mai rezonabila, cam dubla(si in sarcini mai mari).
Link to comment

puterea RMS nu este cea 'din varful sinuosoidalei' ?

Nu, aia e puterea de varf. Puterea rms este(ca de aici vine formula) Vrms^2/R, adica binecunoscuta formula a puterii in sarcini rezistive, dar Vrms=Vmax/radical din 2 (cand il ridici la patrat, iese formula). Treaba cu radical doi vine de la definitia tensiunii RMS, care este tensiunea echivalenta cu o tensiune continua ce are aceelasi efect(din punct de vedere energetic, adica incalzeste la fel de mult) aceeasi rezistenta. Cand se efectueaza integrala de medie a lui [Vsin(wt)^2]dt(pe o semiperioada) rezulta formula.

da,scuze pt confuzie si ms pt explicatie,n-am fost atent la calcule :nebunrau:

 

Acum, astea sunt chestii teoretice si desigur in practica trebuie sa se aiba in vedere si aspectele practice.

Cum ai zis, la un amplif in punte, teroetic se poate obtine de patru ori puterea unuia(pentru ca se dubleaza tensiunea), dar problema e ca finalii nu pot disipa atat si sursa de alimentare cel mai probabil nu este capabila si astfel se reduce tensinea de alimentare si astfel se obtine o putere mai rezonabila, cam dubla(si in sarcini mai mari).

in punte depinde,ca daca tot amplificatorul e facut sa mearga in punte,adica finali corect dimensionati si o sursa capabila la care se conecteaza impedanta pt care au fost proiectate,puterea e de cam 3(oricum ceva sub 4) ori mai mare decat ce s-ar fi obtinut din aceeasi tensiune de alimentare pe un amplif care nu e in punte-aici se pot incadra mai ales cele de sus,iar pe cel auto se pot face destul de usor si experimente(le) practice-cu o sursa stabilizata,un osciloscop,un generator de frecventa joasa,niste rezistente de putere si un multimetru/voltmetru :da

 

o sa studiez prin w-end niste materiale si vad ce mai aflu--daca ai cumva la indemana linkuri sau documentatii,posteaza-le te rog

ms

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines