Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

probleme cu o sursa de alimentare stabilizata

Adrian_BBS

Recommended Posts

salutare......am facut o sursa de alimentare pentru un corector de ton si am o problema cu ea....dupa finalizare am vrut sa o testez si am tensiuni diferite la iesire 11,93V si 16,30V......am masurat si inainte te stabilizatoare si am 16V si ceva, am impresia ca stabilizatorul de pe - nu functioneaza, dar dupa ce l-am inlocuit este la fel, aceiasi problema, care este buba?.

• Replies 20
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Adrian_BBS

6

• Laci

3

• miron1947

3

• Depanatoru

2

am tensiuni diferite la iesire 11,93V si 16,30V.

Nu este normal,ca un IC regulator pentru 12V,sa debiteze 16V,faceti poze cu montajul(fata placata si cea plantata) si postati-le.

P.S.

Masuratorile,au fost facute cu o sarcina?

am alimentat cu un traf de 12-0-12V 2A (pe asta l-am avut) si am facut masuratorile.....din pacate nu am cu ce face poze la cablaj dar postez o imagine din eagle

din pacate nu am cu ce face poze la cablaj

Nu este edificator,mai ales ca nu este clar cum ati montat capsulele.Daca aveti scaner,faceti cu el,atat fata plantata,cat si fata placata.P.S.Inlocuiti grupurile R+Led,pe ambele ramuri,cu cate o rezistenta de cca.600 ohmi si faceti iarasi masurarea tensiunilor.Cele doua Led-uri,sunt de acelasi tip(consum si culoare)?

Nu cred ca problema apare din cauza lipsei sarcinii, daca era in loc de 12 sa zicem 12.5-13 dar nu 16, se pare ca-i saturat transitorul serie, sigur nu-i un scurt undeva pe placa?

Eu ma refer la silkscreen si la faptul ca in general in programele de proiectat cablaje, cuprul se vede ca si cum placa ar fi transparenta(deci nu in oglinda). Dar poate ma insel.

In Eagle se vad traseele prin "transparenta " cablajului , dar nu e invers integratul . Vazut de sus , pinul 1 e la stanga , in partea de jos a desenului , si e intrarea pentru un 7812 , apoi urmeaza masa si iesirea .

Nu cred ca problema apare din cauza lipsei sarcinii, daca era in loc de 12 sa zicem 12.5-13 dar nu 16, se pare ca-i saturat transitorul serie, sigur nu-i un scurt undeva pe placa?

Nu vorbesc in vant , problema la stabilizatoarele negative am constatat-o practic si e documentata pe net : http://hw-server.com/docs/stabil79.htmlBineinteles ca poate fi si un scurt , dar presupun ca a verificat .

am verificat sa vad daca e scurt cu testarul de diode si nu e nici un scurt....o sa ma duc maine sa cumpar alte componente sa vad daca merge....o fi vreo componenta facuta praf :sparge:

Fara suparare, ia mai verifica odata daca integratul de pe minus nu are pinul de masa in aer sau daca e cablajul e realizat prost...la 16.9V in si 16.3V out, mie mi se pare cam "sarma" stabilizatorul tau...