Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rezistente neinductive pentru amplif


Recommended Posts

Vreau sa fac si io un amplif calumea si nustiu ce rezistente sa-i pun ... ca toate sint vai de ele :91

Auzisem ca cele metal-film ar fi neinductive, adica facute dintr-o pelicula continua, si cind desfac una.... ce sa vad : e la fel ca oricare alta rezistenta ordiara ... :cry:

Chiar nu exista o rezistenta care sa nu aiba kkt-u ala de spirala ? :nerv

Care sint cele mai bune rezistente ?

 

Posted ImagePosted Image

Posted ImagePosted Image

Link to comment

Cele mai bune rezistente sint alea care te ajuta sa termini mai repede ampliful. Chiar nu are importanta tehnologia, atita vreme cit isi fac treaba bine, nu se incing si nu sufera de defecte mecanice (picioare care se rup, sau capacele). Numai in etajele de semnal mic ai nevoie de rezistente metalice si de calitate mai buna, ptr a nu incarca cu zgomot suplimentar semnalul. Cica cele cu carbon sint mai zgomotoase, insa japonezii au demonstrat ca se pot obtine rezultate bune cu piese ieftine, daca stii sa le folosesti si ai schema buna. La fel si in cazul condensatorilor nepolarizati, japonezii puneau de multe ori electrolitici si la 0,1uF, cind ar fi putut sa puna unii cu poliester sau polietilena, etc.

Link to comment

La treaba cu rezistentele e pe incercate. Fa-l mai intai cu rezistente normale, vezi cum se comporta, cum suna, si apoi te apunci de investit in chestii mai hi-end. Rezistente cu inductanta mica, nu iti trebuie peste tot in amplificator(a, si orice rezistenta are inductatnta atata timp cat trece curent prin ea, ca sa vezi chiar si un fir drept, chiar si un condensator IDEAL! are). Iar cand o sa dai cativa euro pe rezistenta, sa fii sigur ca o sa ti se para ce se aude mai bine! Plus de asta, nu se merita sa investesti in rezistori de calitate daca restul componentelor nu se ridica la nivel, e ca si cu cablurile.

Link to comment

Ok, am inteles.Nu, n-am nici o tendinta spre audiofilism :speriat , nu vreau rezistente de 10 euro/buc.Vreau doar sa stiu care sint cele mai bune dintre rezistentele astea ... comune.M-a surprins faptul ca si cele metalice arata la fel ca cele din carbon. Oare cea din poza (cea verde) o fi metal-film ? ca in catalog scria ca e cind am cumpart-o....

Link to comment

Citez dintr-un clasic

Nu folositi asa zisele RPM-uri romanesti - acestea nu sunt cu pelicula metalica. Au la baza un compozit pe substrat de alumina, au toleranta buna dar sunt foarte zgomotoase. Mult mai bune sunt MLT-urile sovietice.

Era si pe diyaudio un thread despre rezistentele mlt rusesti pe care nu-l gasesc acum. MLT sunt destul de accesibile ca pret insa destul de greu de gasit. Eventual, prin magazine vechi sau prin aparatura industriala de pe vreamea lu nea nicu.
Link to comment

In montaje cu semnal mare, cum sint amplifurile care toate au intrarea ptr sute de milivolti sau citiva volti chiar, nu conteaza si nu se simt diferente, in preamplifuri de semnal mic si f. mic (milivolti - microfoane dinamice, doze magnetice, etc sau in etajele de radiofrecventa cu semnale de ordinul uV) se simte diferenta imediat, cele cu pelicula metalica avind fisul mai mic. Problema e ca nu numai ele sint raspunzatoare de zgomot, si condensatorii, lipiturile, sau mai ales trz si c.i.-urile folosite. Cu inductanta nu cred ca trebuie sa va faceti griji, e ridicol de mica si numai in radiofrecventa are o mica importanta, daca e sa luam exemplu ce piese se foloseau acum 50 ani in astfel de montaje, o sa vedeti ca nu aveau cu pelicula metalica sau neinductive si mergeau fara greturi. In orice domeniu apar exagerari fara rost, asta e una dintre ele. Daca era un montaj de metrologie merita sa bagi piese extraordinare, altfel e frectie la picior de lemn.Mult mai importanta e toleranta si puterea disipata, multe din rezistentele de pe piata au lipsuri exact la astea.

Link to comment

Parerea mea ca smd-urile sint greu de folosit de catre un amator, altfel se renunta la rez cu terminale demult. Plus ca nu au putere mare, sint bune in montaje f. aglomerate, dar intr-un amplif unde ai loc cit vrei...

Greu de folosit e doar pentru cei care nu vor sa le foloseasca... :wretre Ce strica daca iese amplifu mai mic ? :bataie
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines