Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Generator la manivela

ALEKS

Recommended Posts

Iata ce am gasit eu (si se incadreaza tot la energie gratis):

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Cred ca-i zice dinam sau magnetou sau generator-inductor. Nu stiu de la ce-i, cred ca de la telefoanele alea: "gajjjjjjjj, , gajjjjjj".

In orice caz da tensiune mare si intensitate mica.

Cine mai are asa ceva si ce intrebuintare i-a dat ? Eu l-am legat la un bec de 230V / 10W si se aprinde bine dar trebuie sa insist pana fac scurta la mana.

ALEKS

• Replies 13
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• ALEKS

4

• cioarga

2

• MiniTehnicus

1

• MifTy

1

Asta ar fi fost energie gratis in epoca sclavagista, da' si pe ala trebuia sa il hranesti... :nas: In ziua de azi e in cel mai bun caz o jucarie sau un dispozitiv destinat situatiilor de urgenta...

Dac? se monteaz? o punte redresoare si un condensator de capacitate mare se poate alimenta lejer o lantern? cu led+uri cu reprize de dat la manivel? cu câteva minute pauz? intre ele.Sau se poate folosi pentru protectia muncii, se exemplific? pe viu efectul curentului asupra corpului omenesc. :speriat :daInductorul era folosit in telefoane la generarea curentului pentru soneria de apel.Este un sistem inca utilizat la telefoanele de armat?.

Am exemplificat eu pe viu efectul curentului. Cand am pus mana prima data pe inductor, era gripata manivela si n-am putut s-o invart, astfel ca am prins inductorul cu totul in mana stanga (ca intr-o menghina) si am fortat tare manivela. Rezultatul: l-am scapat din mana dupa ce m-am curentat zdravan.Am sa-i montez o punte si un condensator zdravan sa vad cat timp stocheaza sarcina pentru a alimenta un LED.ALEKS

am lucrat cu asa ceva in armata , este un inductor de la telefoane militare antice si de demult care inca se mai utilizeaza , cu un oarecare succes (nu intru in detalii)eu l am incercat, de curios, si poate furniza pana in 150V ,daca il invartesti zdravan cu mana(? cat curent ,da te scutura nasol rau)poti sa l folosesti la o sonerie electromagnetica (deaia cu clopotel) :da

Astfel de generatoare s-au folosit la telefoane ca generator de apel si s-au mai folosit si la mega/giga ohmetre ca genrator de tensiune. Fa un megaohmetru pentru masurat rezistenta de izolatie cu o lampa sau doua. Curentul de incalzire il asiguri dintr-o baterie sau din elemente fotovoltaice...

M-ar interesa un aparat pentru masurarea rezistentei de izolatie. O schema sau un punct de plecare ? Evident, ca anodica voi folosi inductorul asta.Imi amintesc prin '90 erau niste defectiuni la sistemul de telefonie de la bloc (nu era cablat blocul, erau doar niste sarme de la stalpul de telefonie pana la balcoanele oamenilor) si au venit niste lucratori cu un aparat de masura ce-si tragea tensiunea dintr-o morisca din asta. Daca nu ma insel zicea AVO pe el (am dedus eu atunci ca o fi: amper-volt-ohm).ALEKS

erau tot asa , pe masini de armata ,niste ta hogeneratoare care furnizau diferite tensiuni pentru alimentarea statiilor radio pe lampi (model mai vechi),alea erau mai eficiente si se putea face o sursa de energie frumoasa , chiar puteai sa le invartesti cu mana pentru tensiuni peste 300v (parca undeva la 600v era una dintre tensiuni),foarte ingenios construite,din pacate nu am "colectionat" nici una :bataie

Generatorul ala e numai bun de curentat colegii de camera in timp ce dorm. Le legi crocodilii de degetele de la picioare si dai puternic la manivela in timp ce un alt coleg ii pune o oala pe cap si incepe sa bata tare in ea cu o lingura. :nebunrau: La asta il foloseam in armata. In contextul ala asta era cotata ca gluma de intelectuali! :101 Orice generator ai folosi, am auzit undeva ca nu poti genera in ritm sustinut mai mult de cativa W (vreo 4) cu jumatatea de sus a corpului. Asta o stiu de la nenea ala cu laptopul de 100 de para. Se chinuia sa-l faca sa consume sub 4W ca sa poata fi alimentat la manivela.

Un astfel de generator se folosea si poate chiar se mai foloseste la debransarea fortata a celor conectati ilegal la cablu tv. Din cate am inteles pica tunerul TV-ului sau cam asa ceva . :freaza:

Am sa-mi fac generator de semnale de telegrafie din el. Dau la manivela, incarc un capacitor zdravan din care alimentez anodica unei lampi dubla trioda in configuratie de bazaitoare (generator de ton). Filamentul il alimentez din baterie. :speriat Intr-adevar e de invartit nu gluma.ALEKS

• 4 months later...
Guest claudiu_urban

e dinamul de la telefonul de campanie f 1610 , nemtesc ( am facut armata la transmisiuni) cand adormea un coleg la orele de transmisiuni ii puneam firele pe gat si bobinam . dupa aia nui mai trebuia somn pana la liba :rade: