Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Am mare nevoie de ajutor. Probleme cu un monitor defect

Guest Andreea1

Recommended Posts

Guest Andreea1

Am o mare rugaminte.

Am 2 condesatoare busite pe un monitor si as vrea sa le schimb.

Pe primul scrie MPPS 432J 2000V U 336

Pe al doilea scrie: MPPS 122J 1500V U 302

Nu ma pricep la electronica deloc.nu stiu ce inseamna 432J sau 122J.

Daca dau comanda la o firma de aceste 2 condesatoare cum dau comanda????

Daca fac cautare pe google aceste condesatoare nu exista. Ce inseamna acel "j"???

Sunt sigura ca nu stiu sa fac citirea lor corect.

Cele doua condesatoare se afla intr-un monitor Aoc plat 7 k+ si practic se afla in colectorul tranzistorului final care se incinge.

Un amic mi-a spus ca tb schimbate cele 2 condesatoare.

Rog ajutati-ma.

Mail [email protected]

• Replies 22
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Am o mare rugaminte.

Am 2 condesatoare busite pe un monitor si as vrea sa le schimb.

Nu ma pricep la electronica deloc.nu stiu ce inseamna 432J sau 122J.

Daca dau comanda la o firma de aceste 2 condesatoare cum dau comanda????

Daca fac cautare pe google aceste condesatoare nu exista. Ce inseamna acel "j"???

Sunt sigura ca nu stiu sa fac citirea lor corect.

Cele doua condesatoare se afla intr-un monitor Aoc plat 7 k+ si practic se afla in colectorul tranzistorului final care se incinge.

Un amic mi-a spus ca tb schimbate cele 2 condesatoare.

Rog ajutati-ma.

Mail [email protected]

sunt doua condensatoare fixe cu valoarea 4,3nf/2000v si 1,2nf/1500v le cumperi de la un magazin,si le inlocuiesti.

schimba titlul in ceva mai sugestiv,de ex "problema cu un monitor defect"faci asta editand primul post

-este un condesator de 4,3nF(nano-Farazi) la 2000V

-1,2nF la 1500Vasteapta si alte raspunsuri in legatura cu defectul,posibil sa fie si alte componente de vina
Guest Andreea1

Acel tranzistor final 2sc5440 mi s-a ars.Am pus un echivalent BU4525AX care dupa ce s-a incalzit excesiv s-a ars si el dupa 10 min de functionare.Analizand forumurile am constatat ca sunt 2 cauze de incalzire excesiva a finalului:1 traful de linie in scurt (sper sa nu fie ca e jale)2 condesatoarele din jurul finalului busite.Un amic mi-a recomandat sa urmaresc "colectorulul" tranzistorului adica piciorul din mijloc al tranzistorului (eu am crezut ca e baza si nu colectorul), si sa merg pe traseu si sa vad ce condesatoare intalnesc. astfel am ajuns la cele 2 condesatoare:MPPS 432J 2000V U 336 si respectiv MPPS 122J 1600V U 302.Multam mult colegului care mi-a raspus si rog si alt electronist ,ca eu sunt varza sa-mi confirme valorile celor 2 condesatoare, pentru a fi sigura 100%.

Problema nu este asa de simpla incalzirea tranzistorului final linii se mai produce si din cauza filtrajului tensiunii care alimenteaza tranzistorul driver al finalului de linii asa ca ar fi mai indicat sa duci monitorul la reparat la un electronist care stie si are experienta Atunci cind se strica finalul de linii se mai poate strica si alt tranzistor care alimenteaza acel final asa ca tu nu o sa reusesti sa il repari asa din discutii de pe forumuri

Guest Andreea1

Mi s-a ars doar finalul de linii nu si alt tranzistor.Nu-l duc la un electronist pentru ca am ambitia sa-l rezolv eu.Cu alte cuvinte acest monitor are pentru mine o "valoare sentimentala".Desi ar fi usor sa iau altul vreu sa vad daca reusesc sa-l rezolv cu ajutorul forumului.Pana acum am aflat ce valori au cei 2 condesatori.Daca mai sunt si alte cauze posibile ale defectarii tranzistorului (incalzire excesiva si apoi ardere) rog sa le mentionati.Daca mai este cineva care sa confirme ca acei condesatori (din jurul tranzistorului filnal) pot fi cauza rog sa-mi confirme.Rog mult din suflet nu ma indrumati catre alti elecronisti pentru ca chiar voi sunteti electronistii.

Tranzistorul care zici tu ca este echivalent cu cel original nu este echivalent ,cel original merge la 15amperi iar cel care l-ai pus tu merge numai la 10 amperi.Deci cauta un tranzistor original sau unu mai performant decit cel original .Incalzirea celui de al doilea tranzistor pe care l-ai pus a fost din cauza ca tranzistorul nu se potrivea ca si curent si este posibil sa nu se fi potrivit nici timpii de comutare, se potrivea numai tensiunea colector emitor 1500 de volti.Dupa ce gasesti un tranzistor potrivit ,schimba si condensatoarele acelea care zici tu ca sint defecte si sa mai schimbi condensatorul care se gaseste in primarul trafului care ataca baza finalului de linii pentru ca daca acel condensator are valoarea micsorata atunci chiar daca tranzistorul este original tranzistorul se incalzeste si se strica.Finalul se mai poate incalzi si daca tensiunea care alimenteaza finalul este mai mare decit trebuie.Daca traful are spire in scurtcircuit de asemenea poate incazi tranzistorul,dar atunci ar trabui sa se vada pe imagine o diferenta de dimensiune .Cind schimbi tranzistorul sa il ungi pe spate cu vaselina siliconica pentru ca sa faca contact termic bine ca radiatorul.O sa urmaresc postul tau ca sa vad daca o sa reusesti .Iti urez spor la treaba si succes ,mai povestim.

Guest Andreea1

Salut stimabile Fen.

Aici am gasit echivalentul lui 2sc5440

http://www.datasheetarchive.com/crossre ... C5440.html

Manufacturer Part Similar Part / Replacement

2SC5440 ------2SC4891 15a 75w 0.2us

2SC544015A 60W 0.2us ---- 2SC5252 TZ 2SC5252 SIN 1500V 15A 75W 02uS 2,28 ?

2SC5440 15A 60W 0.2us----- BU4525AX 12A 45W 0.55US

Mama ei de treaba. BU4525AX se incalzeste si e posibil sa nu fi ales tranzistorul echivalent potrivit.

Se mai pot folosi 2SC4891 si 2SC5252 dar pe net nu am gasit decat BU4525AX si tarziu l-am vazut si pe 2SC4891 .

Am dat comanda de 2 tranzistori BU4525AX . Unul s-a ars iar celalalt il voi folosi dupa ce schimb acele condesatoare.

Azi sper sa caut in oras acele condesatoare.

Ce parere ai 2SC4891 ar fi fost mai potrivit decat BU4525AX ???

2SC4891 l-am gasit aici:

http://www.mivarom.ro/catalog/advanced_ ... 1+&x=0&y=0

Nu stiu sincer care e mai performant. Sa imi spui care e mai bun.

Imaginea afisata pe monitor dupa ce am pus acel BU4525AX era perfecta nu era distorsionata. (asta insemna ca s-ar putea sa nu fie traful dupa cum am dedus)

Oricum o sa-ti urmaresc sfatul, pentru ca sunt dispusa sa incerc. (stii tu imi sta pe creier)

Multam de toate.

Guest Andreea1

Am schimbat acele condesatoare.Tranzistorul se incalzeste la fel.O sa incerc sa dau comanda de alt tranzistor 2SC4891 15a 75w 0.2us care se pare e mai apropiat de cel original 2SC544015A 60W 0.2us.Acum inteleg de ce multi electronisti renunta la electronica.

In primul rand trebuie sa faci rost de final linii original(5440,5441,5909,5929,etc) neaparat original..poate fi si folosit.Uita-te la pinii bobinei L402..se afla pe langa radiator..relipeste-i pinii chiar daca par ok(freaca cu letcon-ul), relipeste si pinii releului de rezolutii(toti).Finalul linii in mod normal se incinge de nu poti tine mana pe el.Daca pui o facatura se va arde in cateva ore.Este posibil sa ai si releul rez. defect(sa nu faca bine contact la lamele si din aceasta cauza sa se arda)...mai refa lipituri...dar in primul rand pune un final ok...chiar si din dezmembrari pentru ca e plina piata de facaturi.sa cureti radiatorul de pasta veche si sa pui alta...

Guest Andreea1

Stimate srv_pub.Originalele (5440,5441,5909,5929,etc) nu le gasesc nici la comanda pe net nici in Onesti pe la firme "de electronica".E adevarat ca am probat un 5929 luat de pe un monitor bun (functionabil). si a mers dar nu am asteptat mai mult de 5 minute sa nu se arda.O sa dau comanda de 2SC4891 15a 75w 0.2us si incerc si un 2SC5587 1500v 17a 75w 0.15us.O sa-ti urmez sfatul cu lipiturile ( pinii releului de rezolutii(toti),pinii bobinei L402) si alte lipituri)Iar asta este o informatie foarte pretioasa pentru mine "Finalul linii in mod normal se incinge de nu poti tine mana pe el".Cand imi vin piesele comandate o sa le las pana crapa. (poate nu o sa crape).Am o intrebare care ma macina: exista situatii in care un tranzistor final s-a ars si dupa inlocuire cu un alt echivalent acesta din urma nu s-a mai ars???Adica vreau sa stiu daca arderea primului tranzistor s-a datorat doar lui sau intotdeauna un tranzistor se arde datorita altor cauze?

sint situatii(destul de putine) in care tranzistorul se arde de la"sine",dupa inlocuirea lui functioneaza perfect,dar in general exista o cauza care duce la distrugerea lui.stiu ca era un topic deschis la aceasta sectiune in care s-a discutat despre cauzele distrugerii tranzistorului final in tv-uri sau monitoare

Guest Andreea1

Multam stimate mircea626.Aveam nevoie de aceasta informatie pentru ca nu am intrat de mult pe forumul electronistilor, am descoperit de curand acest forum si nu am sapat prea adanc cautand "prin toate topicele".Orice informatie "cat de mica" ma ajuta sa-mi domolesc neuronii.Cred ca am o sete de a cunoaste "noul", de parca as avea 7 ani.Multam mult.

Guest Andreea1

Stimate Spitfire.

Nu stiu care e traful driver de la baleiajul orizontal sa pot identifica condesatorul electrolitic care s-ar fi stricat.

Daca as avea o schema poate l-as gasi, sau o poza m-ar ajuta si mai mult sau sa-mi spuneti cum pot merge pe circuit pana la acel condesator adica de unde sa plec mai exact de la colectorul tranzistorului final ....

Nu am nici un condesator electrolitic umflat.

Si acum vine alta intrebare: un condesator electrolitic se poate arde fara se se umfle???

Orice informatie ma va ajuta.

Daca cineva are schema sa identifice acel condesator de care spune colegul Spitfire si sa-mi comunice ce condesator este

pentru ca pe spatele placii monitorului sunt scrise numele condesatorilor.

Spre exemplu am gasit pinii bobinei L402 de care spune stimabilul Srv_pub si i-am cositorit din nou, la fel am procedat si cu pinii releului de rezolutii pe care l-am identificat si cu adevarat pareau cam nelipiti.

Am invatat cateva lucruri de la voi si nu ma las pana nu-l repar ( cu ajutorul vostru).

Astept sugestii in continuare.

Multam pt toate pana acum.