Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

scadere tensiune de la +-70v la +-14v


danyiel_22

Recommended Posts

  • Replies 24
  • Created
  • Last Reply

cred ca ai 2 variante : 1. sa dai alte infasurari la trav cu tensiunile care le vrei u ; 2. sa fc niste calcule care reies din relatiile R=U/I si P=U*I simplu, asta presupune sa sti citi mA absoarbe corectoru tau si sa afli tensiunea la care trebui sa calculezi rezistenta care itzi trebui(70-12=58V ;70-14=56v(simetric)) bafta.

Link to comment

nu se renteaza deloc sa faci 12V pentru ventilator, din cauza caderii mari de tensiune vei disipa foarte multa caldura degeaba pentru un amarat de ventilator. daca ventilatorul ar trage 200mA atunci sursa ar disipa 11w degeaba, de asta nu se renteaza.pentru ventilator ai putea sa tragi un secundar cu sarma subtire, doar pentru el, mai pui o punte de 1A si gata.pentru corector cumpara un traf cu secundar 12-0-12, gasesti niste trafuri mici chinezesti care sunt foarte ieftine; era de vanzare asa ceva si pe forum. Nu e bine sa pui corectorul pe aceasi alimentare cu alt consumator mai mare, ai sanse mari sa-ti bage brum, mai ales de la ventilatoare. corectorul trebuie alimentat separat.Bafta.

Link to comment

asa pt ventilator sa faca o mica sursa in comutatie de la 70v,adica sa mai adauge o bobina,o dioda si un condesator schemei cu 555--care oricum trebuie alimentat pe la 12v,unde consuma 20mA,asta ar veni 1,2w disipati pe stabilizator/rezistenta,ceea ce e okparerea mea e ca cel mai simplu ar fi cu un transformator micut,ori de la 220 la ~9-10Vca,sigur gaseste cu cativa lei

Link to comment

iar pentru ventilator propun in impuls cu 555.

Asta daca e alimentat separat, am vazut ce spikeuri urate lasa un astfel de circuit pe linia de alimentare(si am testat cu mai multe feluri de surse atat stabilizate cat si nestabilizate) cu toate decuplarile imaginabile si inimaginabile. Pentru un circuit audio alimentat din aceeasi sursa NU recomand.Si eu sunt de acord ca iedeea cu traful micut e cea mai buna si cu cele mai mici batai de cap(sursa in comutatie poate sa ii creeze mai multe probleme decat restul amplifului :ras: )
Link to comment

Pune in serie cu fiecare ramura de alimentare cate o rezistenta de 5w calculata de tine(sa lase sa treaca prin ea maxim 100 miliamperi de exemplu in caz de scurt).Oricum puterea lor va fi in functie de cat doresti tu curentul desi nu o sa ai disipatie mare deoarece un preamplificator ia putin curent .Acestea vor proteja Bd-urile la pornire limitand curentul .Totodata poti pune in paralel cu zenerele un cond de 10uf de exemplu asta va fi totodata ca un fel de softstart ... .

Link to comment

pai traful trebuie sa aiba 2x9-12Vca,nu 1 singura infasurare,ca daca folosesti dublor de tensiune,o sa ai brum,cel mai probabilsi da,ventilatorul baga un zgomot nasol cand e conectat pe alimentarea diverselor module audio(cateodata mai scapi insa)

Link to comment

nu e problema cat consuma ventilatorul(100-200mA) ci faptul ca montajul intern baga niste paraziti,fiind in genul unei surse in comutatie fara nici un filtruam postat mai demult metode de reducere a zgomotului ventilatorului,acestea ar fi alimentarea ventilatorului printr-o punte(de la cc),o dioda antiparalel,un condesator in paralel(1000uF) si alimentat printr-o rezistenta si/sau stabilizator cu tranzistor,care sa aiba un condesator in bazaai alimentat ventilatorul printr-o punte separata de la acelasi traf,sau cum?

Link to comment

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines