Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator DHR-DX TURBO


Recommended Posts

  • Replies 37
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

As avea citeva observatii: 1. La tensiunea aia de alimentare sa mai folosesti bootstrap dupa ce te-ai chinuit sa rezolvi cit mai bine diferentialul de la intrare, mi se pare anacronic.2. Chiar si asa fiind, valoarea condensatorului e mare, dureaza peste 10 secunde pina se echilibreaza ampliful la pornire, timp care s-ar putea sa fie mai lung ca al protectiei (cuplarea boxelor la pornire, de regula 3-5 sec.).3. Nu cum e acolo se face reglajul de 0 la iesire, cel mai bine e din emitoarele trz din diferential, daca nu, atunci din rez celuilalt BC546, iar in caz extrem din rez de 3k6.4. Superdioda e primitiva, merge la amplifuri marunte, cum prinzi diodele de radiator? Sau nu sint prinse si atunci ampliful merge cu aceeasi polarizare in finali indiferent de temperatura. 1N4002 are numai 100V, mai bine 1N4003-4007.5. Rez. de 3k3 din bootstrap trebuie puse la 3-5W, nu la 0,5W.6. Cond. de 100nF de acolo e inutil.7. Rez. de 4k7 a zenerului la 3-5W.8. Cond de 220uF din bucla se amplificare nu e nevoie sa fie la 100V, 25-50V e suficient.9. Nu vad nici o limitare de curent a etajului final.10. Mai bine pui sigurante pe intrarea in puntea redresoare....Deocamdata atit ca mi-e somn, in rest vad ca a fost atent la detalii, cum ar fi decuplarile, rez din bazele trz finali...E un amplif bun ptr o tensiune mai mica de alimentare, +/-40... 50V.

Link to comment

... Multumesc zal de observatii , sunt la obiect si reale . :yawinkle:

1.tensiunea de alimentare folosita va fi mai mica pt.ca SOA ar fi depasita la +/-70v cat da autorul.

2. Condensatorul se va reduce la aprox 47uF/63v ,cred ca e suficient .

3. Da ,reglajul de offset se va remedia ca si la amplifurile lui QUASI :yawinkle:

4. Initial a fost cu diode 1N 400X ,inlocuite cu jonctiuni de tranzistori , montati direct pe radiator .Sunt amplifuri ca LEACH care folosesc diode in serie pt. sesizarea temperaturii ,dar se va monta mai bine (cum zici ) o superdioda .

5.Cel ce a desenat schema a pus un punct inaintea lui 5 , cred ca a vrut sa scrie 5w .

6. Condensatorul de 100 nF s-a scos ......

7. Da rezistenta de 4K7 de alimentare zenner trebuie de 3W.

8. Condensatorul de 220uF poate fi de 25-63V , de calitate buna ....

9. Se zice ca limitarea de curent ar influenta calitatea sunetului ( e optiunea lui Carlos).

10.Nu agreez nici eu sigurante pe iesirea amplifului ......( se va monta o protectie +soft start ),pe sursa se pun oricum sigurante :smt003

O realizare practica , netestata inca e http://i34.tinypic.com/2q9me4h.jpg :tonqe: PCB-ul se va reface dupa optimizarea schemei ! Numai bine alex mm :smt039

Link to comment

Atentie la cond din filtrul de pe iesire, ca mi se pare la 50V, pune-l in asa fel incit in Uca sa depaseasca Ucc alimentare totala.Rez de 3,3k se pot mari pina la dublu la tensiunea din schema, asa va scadea curentul prin trz pilot si nu se va mai incinge inutil, insa nu trebuie exagerat ca nu mai ai plaja ptr superdioda. Stiu diodele lui Leach, dar sint greu de montat pe radiator. Poate sa faci ca mine cind improvizam la depanari, un cirnat de diode bagate intr-un tub de matase sau silicon si apropiate pe radiator, nu strinse. Mai ai o varianta, cea japoneza, asta daca ai dioda speciala cu prindere cu surub ptr radiator cum se folosea prin anii 70, numai ca toate sint de calibrul lui 1N4148.Cond din bootstrap trebuie selectat ptr curent de pierderi 0, majoritatea din comert sint jale la capitolul asta.Trebuie o limitare de curent, e riscant la tensiunea aia si cu un nr mare de trz finali, mai ales ca schema e simplista.Acum am vazut mai bine, nu are cond contra oscilatiilor la prefinali.

Link to comment

...2. Condensatorul se va reduce la aprox 47uF/63v ,cred ca e suficient ...

Acum mi-am adus aminte si de asta: cond ala trebuie sa tina tensiunea de pe o ramura, plus cam jumate din tensiunea de pe ramura opusa. E un ghiveci de tensiune continua si alternativa acolo, deci daca alimentezi la maxim +/-50...55V (asta dupa cond de decuplare din alimentare m-am luat), ar trebui un cond la 70-80V, adica 100V ca tensiunile acelea nu sint uzuale. Daca totusi folosesti +/-40...45V e suficient, numai sa fie de buna calitate, unul folosit e mai sigur ca unul nou. :smt003
Link to comment

+ + = Studiu de "marcheting" pentru (re)vanzarea meniului de alataieri?Pe langa observatiile lui Zal, dealtfel pertinente, ar mai trebui adaugat ca oricat te-ai chinui cu "actualizarea" la componente moderne si scumpe, deficientele intrinseci raman.

Link to comment

+ + = Studiu de "marcheting" pentru (re)vanzarea meniului de alataieri?Pe langa observatiile lui Zal, dealtfel pertinente, ar mai trebui adaugat ca oricat te-ai chinui cu "actualizarea" la componente moderne si scumpe, deficientele intrinseci raman.

Nu prea inteleg afirmatia ta. In primul rand, nu vrea nimeni sa vanda nimic, deci nu vad unde e "marchetingul". In al doilea rand, daca nu observi, schema e deja actualizata la componentele moderne si impreuna cu indicatiile date de zal chiar poate iesi un amplificator care suna bine. Nu e neaparat necesar ca schema sa fie super-complexa si sa arate ca un amplificator operational modern ca sa se si auda bine!
Link to comment

Da, exista si azi amplifuri facute in anii 60 care merg binisor, daca nu, chiar bine si pe care punindu-le fata in fata cu unul modern si cu alta constructie nu veti sesiza mari diferente. Conditia principala va fi sa sariti cu semnalul, la amindoua, peste corectoarele de tonuri, care au caracteristici diferite fata de atunci.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines