ioannis Posted June 26, 2008 Share Posted June 26, 2008 off toric va salut pe toti. dupa un accident grav care am avut cu masina, si am stat la spital citeva luni, m-am intors viu acasa acu 2 saptamini, si m-am apucat de lucru iaras cu tuburi!!! acu o saptamina am terminat un amplif cu 6L6 (miine o sa pun poze si schema), si acuma o sa incerc sa realizez un amplif cu 811A, care lumineaza tubul si foarte frumos!!! am cautat la internet si am gasit niste scheme, dar imi trebuie parerea voastra!!! schema 1 schema 2 schema 3 schema 4 schema 5 mie din toate 5 schemele imi a placut primul!!! Link to comment
Kosmin Posted June 27, 2008 Share Posted June 27, 2008 in prima schema in loc de EL34 (pentoda in configuratie trioda) nu merge sa pui o alta trioda?, macar sa fie ampliful full triode...nush un 6F6S(ruseasca 6fi6C) sau ceva asemanator un 6N13S(dubla trioda mare tot ruseasca 6H13C) sau chiar jumate de 6S33S(6C33C) Link to comment
ioannis Posted June 27, 2008 Author Share Posted June 27, 2008 kosmin227 din toate triode care mi-ai spus nu se gaseste nici una aici in grecia!! :(credeti ca o sa mearga, prima schema cu el34? am auzit ca 811a are un zgomot mare, si este greu de eliminat!!! Link to comment
ioannis Posted July 6, 2008 Author Share Posted July 6, 2008 va salut. azi am terminat cu primele teste, cu tubul 811A. imi a placut foarte mult sunetul!!! va aratat si schema si astept comentari si imbunatatiri!!! (sa va spun ca eu nu am aparate ca sa pot sa masor... :( numa cu urechea, incerc sa obtin un sunet, cit mai bun se poate!! ) Link to comment
pusttiu Posted July 7, 2008 Share Posted July 7, 2008 salut, i-mi pare rau sa aud ce ai patit,,,dar bn ca acu esti bn, legat de schema, prima mi se pare si mie cea mai interesanta,,,clasa A, single end....iar parerea mea din ce vad acolo este ca el34 e folosit ca trioda....grila 3legata cu catodul iar grila 2 cu anodul ( sunt curios citi watti socate 811 ca el34 in conexiuna aia scoate cam 10w cel putin.), as pune inca un filtru pe anodica la el34 si 811 ca sa reduci zg mai mult. ceva simplut inca un filtru pi (c-l-c la 500v ) sunt curios cum suna chestia Link to comment
ioannis Posted July 7, 2008 Author Share Posted July 7, 2008 suna foarte fain (dulce)!!! mi se pare ca 811 scoate cam 10 watti!!! aste este saitul cu schema originala si detalii http://www.geocities.jp/ja4cam/english811aamp.html Link to comment
blue Posted July 7, 2008 Share Posted July 7, 2008 Ioannis , schema aleasa de tine nu este completa,lipseste rezistenta din catodul lui EL34 care din calculele mele ar trebui sa fie de 1200 ohm/6w Am verificat si din caracteristica tubului ca pt -Ug=23v curentul anodic este de aprox 20 mA asa ca pune aceasta rezistenta l-a locul ei si dupa acea spune-ne cum suna amplificatorul !! Link to comment
ioannis Posted July 7, 2008 Author Share Posted July 7, 2008 blue, am pus rezistenta de 1.2K la catodul EL34, si -Ug a devenit 16.5V, si ampliful a inceput sa distorsioneze cind datean la maxim!!! :( dupa am inlocuit rez de 1.2k cu una de 18k si a mers mai bine. ce sa fac???? Link to comment
mișa Posted July 7, 2008 Share Posted July 7, 2008 Mie mi se pare ca blue are dreptate. Notiunea de "dat la maxim" e ceva foarte relativ. Eu zic sa dai la intrare un nivel convenabil si asa sa vezi cum suna. Oricum succes si felicitari.Strict tehnic vorbind: de ce a pus proiectantul schemei o lampa asa puternica in prefinal? Nu era suficient sa puna o pentoda gen EF80, 184 sau chiar EF86? Eu cred (asa la "ochi") ca EF80 ar putea ataca finalul in schema respectiva fara nici o problema. Link to comment
Depanatoru Posted July 7, 2008 Share Posted July 7, 2008 Nu uitati ca 811 nu sunt lampi obisnuite , de asta e mai ciudata schema . Lampa asta are nevoie ca grila sa fie pozitiva fata de catod ( invers ca la lampile uzuale ) si consuma curent de grila ( nu are in grila impedanta foarte mare ca la lampile uzuale ). Pe acolo trece curentul de catod al lampii EL34 si nu e nevoie de nici o rezistenta in plus . Nu se poate folosi o lampa slaba ca EF80 ca driver pentru un asemenea "monstru" de tub , dupa cum ziceam consuma curent de grila si driverul trebuie sa poata sa-l dea . Daca va uitati in cataloage la astfel de tuburi , sa zicem pentru 150W la iesire , e specificata puterea de intrare in watt , sa zicem 5W . Atata mananca grila , deci driverul trebuie sa fie si el un mic amplificator final capabil de cel putin 5W. Link to comment
Guest Posted July 8, 2008 Share Posted July 8, 2008 Nu uitati ca 811 nu sunt lampi obisnuite , de asta e mai ciudata schema . Lampa asta are nevoie ca grila sa fie pozitiva fata de catod ( invers ca la lampile uzuale ) si consuma curent de grila ( nu are in grila impedanta foarte mare ca la lampile uzuale ). Pe acolo trece curentul de catod al lampii EL34 si nu e nevoie de nici o rezistenta in plus . Nu se poate folosi o lampa slaba ca EF80 ca driver pentru un asemenea "monstru" de tub , dupa cum ziceam consuma curent de grila si driverul trebuie sa poata sa-l dea . Daca va uitati in cataloage la astfel de tuburi , sa zicem pentru 150W la iesire , e specificata puterea de intrare in watt , sa zicem 5W . Atata mananca grila , deci driverul trebuie sa fie si el un mic amplificator final capabil de cel putin 5W.811 este o trioda "obisnuita" de putere, dar cu amplificare mare, din asa numita clasa de triode "Zero Bias".Fiind o trioda cu u (factor de amplificare) foarte mare (u=160), in mod necesar negativarea grilei necesara pentru a obtine un bias decent in regim liniar este redusa. Chiar si pentru clasa B polarizarea grilei este foarte redusa, chiar si zero, iar pentru clasa A tensiunea necesara pe grila poate fi pozitiva. Aceasta situatie este valabila pentru majoritatea triodelor cu amplificare mare (872, 3-400Z, 3-500Z, anumite modele de SV160, etc): cu cat amplificarea u a triodei este mai mare, cu atat negativarea grilei necesara pentru a obtine o anume valoare a curentului de repaus este mai redusa, mergand pana acolo incat pentru curenti anodici de repaus importanti (asa cum este necesar in clasa A) polarizarea grilei sa trebuiasca sa fie in zona pozitiva, ceea ce inseamna ca chiar si in repaus tubul lucreaza cu curenti de grila! De fapt tubul functioneaza in acest caz in clasa... A2 (!!!)Aceste tipuri de tuburi sunt destinate si utilizate cu precadere in amplificatoare de putere de RF in clasa AB2 cu grila la masa, unde tensiunea de polarizare zero este avantajoasa, simplificand mult realizarea practica (atat catodul cat si grila sunt conectate in DC la masa).Atunci cand s-a montat o rezistenta de valoare redusa intre catodul prefinalului EL34 si masa (grila 811 si masa), de fapt finalul 811 a fost scos din clasa A si trecut in AB2 (se poate verifica masurand curentul de repaus in acel caz, ar trebui sa fie mai redus, sub cel necesar obtinerii puterii respective in clasa A) si au aparut distorsiuni majore care nu scad decat la niveluri mici ale semnalului.Cum in mod necesar in clasa A aceste tuburi functioneaza cu curenti mari de grila, pentru a obtine o liniaritate cat de cat decenta, acestea necesita a fi atacate din etaje prefinale ce au impedanta de iesire foarte redusa, respectiv repetor pe catod cu tub capabil a livra curenti de sarcina (puteri) mari, sau cu cuplaj la intrare prin transformator cu raport mare de transformare.Pana aici totul ok, numai ca in regiunea de polarizare pozitiva a grilei, variatia curentului de grila cu tensiunea pozitiva aplicata grilei nu este chiar liniara, pana la urma grila pozitiva fata de catodul tubului final 811 formeaza impreuna o frumoasa... "dioda" la care grila constituie anodul acestei "diode" iar curentul de grila reprezinta curentul anodic al acesteia, o dioda a carei caracteristica nu este foarte liniara si asta mai ales la tensiuni anodice reduse (zona Ua<300V unde curentii de grila cresc puternic neliniar si sunt puternic influentati si de Ua, nu numai de Ug), curentul de catod al prefinalului este neliniar, fapt care conduce si el la distorsiuni ce trebuiesc reduse prin alegerea PSF-ului finalului si prin reactie negativa. Din acelasi motiv in aceste cazuri trebuie evitat cuplajul prin condensator in grila finalului, deoarece "dioda" mentionata are si efect de redresare ce conduce la modificarea polarizarii finalului odata cu variatiile de nivel ale semnalului aplicat in grila (condensatorul de cuplaj + "dioda" = redresor cu filtraj capacitiv, practic formeaza un detector AF cu dioda => polarizare "dinamica" a grilei); de aceea se utilizeaza cuplajul direct... Este insa un amplificator foarte potrivit pentru cei care cred ca o Stradivarius in sine nu suna bine si ca ar avea nevoie neaparata de niste distorsiuni mai "dulci" de ordin 2... Adica, cu oarece grija, poate "suna" decent. Link to comment
blue Posted July 8, 2008 Share Posted July 8, 2008 Traian B a-i facut o expunere foarte impresionanta , te felicit pt cunostintele tale ! Intre timp m-am documentat asupra tubului 811 si bineinteles sint complet de acord cu observatile tale , intradevar tubul lucreaza in acest amplif. cu curenti de grila avind excursie mica de tensiune si cu o axare intr-o portiune destul de neliniara. Cred ca ar fi bine o marire a tensiunii anodice dar acest lucru complica mult ansamblul cu multe teste si masuratori...Regret ca nu am fost atent l-a modul de axare a grilei asa ca Ioannis scuzele mele si multumiri lui Traian B ! Link to comment
ioannis Posted July 8, 2008 Author Share Posted July 8, 2008 va multumesc mult pe toti pentru ajutor!! rezultatul din toate care am inteles (imi scapa si citeva cuvinte care nu stiu ce inseamna), este sa las ampliful asa cum este!!! Link to comment
ioannis Posted July 13, 2008 Author Share Posted July 13, 2008 off topic, da este un magazin la irakleion, si se numeste . numa acolo gasesti tot feluri de electronice. daca doresti mai multe detalii pentru unde se afla magazinul, trimite-mi pm Link to comment
ioannis Posted July 15, 2008 Author Share Posted July 15, 2008 asa ma gindesc sa fac ampliful. care este parerea voastra??? si inca o poza cu dispunerea tuburilor, putin altfel. dimensiunile cutiei este 60x40 si inaltimea 9cm t/r din mijloc o sa intra si el la o 'oala' mai mare, dar nu am avut timpul sa ma duc sa o cumpar azi!!!! astept pareriile voastre si eventual modificari!!! Link to comment
Recommended Posts