Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

transport curent la distanta


Guest dj_fly02

Recommended Posts

  • Replies 9
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Pai facand un calcul simplu, curentul maxim este ceva mai mare de 9A(daca il alimentezi la 220) si cum densitatea maxima de curent printr-un cablu de cupru este in jur de 3A/mm^2 rezulta un cablu de sectiune 3 mm^2. Pe acesta distanta vei avea o pierdere(in cazul in care ai cabu dus-intors adica 100m) in jur de 54W.

Link to comment

Nu stiu cat de mult se simte la o frecventa asa joasa 50Hz dar sa lasi si o rezerva pt efectul pelicular ;) In plus cu cat e mai gros cu atat o sa ai rezistenta mai mica, pierderi mai mici si cu atat o sa ti e incalzeasca mai putin.Edit: M-am documentat mai bine din ce vad efectul se ia in considerare la peste 350Hz armonica a 7a care a tine o sa fie mica avand ca sarcina un bec :) Scuze pt interventie :)

Link to comment

La 50 Hz adancimea la care poate sa ajunga curentul este de 9 mm(asta in cazul unui conductor plan infinit unde unda electromagnetica sufera o atenuare exponentiala, in cazul unui conductor cilindric este oarecum diferita situatia) deci in acest caz nu este o problema. Oricum, impotriva efectului pelicular(in cazul in care conteaza) marirea diametrului conductorului nu ajuta cu nimic, intrucat densitatea de curent este mare spre exterior si neglijabila in interior.

Link to comment

Pai facand un calcul simplu, curentul maxim este ceva mai mare de 9A(daca il alimentezi la 220) si cum densitatea maxima de curent printr-un cablu de cupru este in jur de 3A/mm^2 rezulta un cablu de sectiune 3 mm^2. Pe acesta distanta vei avea o pierdere(in cazul in care ai cabu dus-intors adica 100m) in jur de 54W.

3A pe mm patrat e pt trafuri nu pt reteaua electricapt retea,se foloseste 10A pe mm(la cabluri de ~100m)3mm^2 e un pic supradimensionat si pt un aparat de sudura :rolleyes: @dj_fly02poti folosi linistit cablu de 1mm^2 pt aplicatia ta(ai grije ca pana la panoul electric cablul sa aiba aceeasi grosime!)
Link to comment

@ DrL Da ai dreptate, am scris repede si din refelx. Oricum 3 mm^2 inseamna un conductor de diamentru 2 mm deci nu e asa de monstruos pe cat pare. 1mm^2 mi se pare un pic subdimensionat, rezistenta cablului va fi in jur de 1.8 ohmi(la 27 de grade) deci va avea o pierdere de aproape 150W(la curentul nominal) si o cadere de tensiune pe cablu de 16 V. Cred ca un cablu cu sectiune de 1.5 mm^2 ar fi mai adecvat.

Link to comment

diverse chestii electrice folosesc cablu cu incarcare de 10A pe mm^2,de ex un incalzitor instant de apa de 5kW cere cablu de 2,5mm^2e asa de mare caderea pt 10A? :rolleyes: asta cand cablul e intins,nu facut bobina

Link to comment

Incalzitorul ala are cablul atat de subtire pentru ca este facut sa functioneze in regim intermitent, nu in regim permanent.Circuitele de priza pentru apartamente se realizeaza cu conductor de 2,5mmp, suportand maxim 2000W. Insa la acestea se tine cont de faptul ca nu vei folosi in acelasi timp toate prizele iar incarcarea nu va fi permanenta la sarcina maxima.Later edit: Cineva a spus de cablu ca ar trebui sa fie de tip ignifug. Il rog sa isi justifice afirmatia. Ignifug inseamna rezistent la foc...Aceste cabluri au culoare portocalie de obicei si costa o gramada de bani.Pentru exterior, in functie de destinatie si de modul de pozare in aer/pe pamant/in pamant, cu/fara tub de protectie, pe pat de cablu in canivou etc, poti avea nevoie de armatura sau nu. Daca il ingropi sau daca-l faci zburator (aerian) ai nevoie de armatura de obicei.Sectiunea de cablu de care ai nevoie pentru cazul tau o gasesti in normativul I7, cauta cu atentie si vezi ce alegi.In cazul de fata, eu as pune cablu de 3x2,5mmp (in caz ca iti va trebui impamantare sau se va intrerupe vre-un fir vre-odata), cu dubla izolatie din pvc, adica cel obisnuit pentru prelungitoare (daca gasesti mai mare, pune si mai mare) (indicativ cyy 3x2,5); cu siguranta de 10A atat pe faza cat si pe nul. In functie de gradul de protectie cerut se mai pot adauga protectii...Daca ai nevoie sa tragi cablul prin exterior, suspendat, fixeaza-l din loc in loc cu banda izolatoare de o sarma de otel iar in locurile unde sarma de otel (armatura) se leaga de stalp lasa o bucla pentru cablul de transport, astfel incat in urma bataii vantului sa nu ai si tu batai de cap. Deasemenea, lasa putina burta cablului cand il prinzi de armatura, deoarece iarna sunt sanse sa se contracte multicel.PS: I7-le il gasesti pe dc.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines