Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

HDD


Recommended Posts

Am gasit si eu un harddisk seagate de vreo 2 gigi care avea placa cu integrate busita (nu mai pornea ) asa ca m-am apucat sa mesteresc una.

Deoarece hardiscul are doar 3 borne am identificat sensul curentilor pe fiecare. 0 este borna libera

 

-+0

-0+

0-+

+-0

+0-

0 +-

 

deoarece motorul are 24 pasi pentru o rotatie completa se repeta de 4 ori cu un delay = 60/(24*rpmdorit) la fiecare pas

schema este de pe http://www.falstad.com/circuit/ (push pull folower) pt fiecare borna

Link to comment
  • Replies 13
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest tipicar

Am gasit si eu un harddisk seagate de vreo 2 gigi care avea placa cu integrate busita (nu mai pornea ) asa ca m-am apucat sa mesteresc una.deoarece motorul are 24 pasi pentru o rotatie completa se repeta de 4 ori cu un delay = 60/(24*rpmdorit) la fiecare passchema este de pe http://www.falstad.com/circuit/ (push pull folower) pt fiecare borna

Ce hard-disk ai g?sit cu motor pas cu pas? Un IDE de 2GB are cam 10 ani, sigur nu se mai foloseau motoare pas cu pas în 1998
Link to comment
  • 1 month later...

Cum se defineste motorul pas cu pas? Intreb pentru ca nu stiu. Orice brushless poate fi considerat MPP?

 

Dupa mintea mea daca nu are perii, are cel putin 2 bobine si il simti la mana cum face cateva grade intre 2 poli magnetici atunci e MPP (Motor Pas cu PAs). Daca definitia asta e corecta atunci motorul care roteste platanele HDD-urilor este pas cu pas, de obicei are 3 infasurari.

 

Nu am vazut vreodata HDD-uri cu actuatoare cu motor pas cu pas desi am intalnit si HDD-uri mai vechi cu codare MFM, RLL, etc.

Nici nu stiu daca s-ar putea face pentru ca ar fi prea lent.

Doar la floppy si la CD/DVD-uri se cauta track-ul cu MPP.

Sunt curios cum aratau actuatoarele cu MPP... Are cineva o poza sau link?

 

Later edit:

Se pare ca au existat si HDD-uri care pozitionau capetele cu MPP-uri, dar poze inca nu am vazut.

Motorul care actioneaza platanele pare a fi un BLDC (motor de cc fara perii). Dupa mine asta e motor trifazat toata ziua, nu am inteles de ce ii zice ca e de curent continuu...

 

Cateva linkuri unde scrie despre tipul tau de motor (de la platanele HDD cu 3 fire):

http://www.st.com/stonline/books/pdf/docs/7209.pdf

http://ww1.microchip.com/downloads/en/A ... 00901a.pdf

http://www.atmel.com/dyn/resources/prod ... oc8012.pdf

Link to comment

Am si eu un hdd maxtor de 40G. Partea electrica nu mai este buna, dar motorul este ok si as vrea si eu un montaj sa pot pune motorul in functiune. Din cate am citit pe net motorul este unul de tip spindle, dar nu am gasit nici un montaj pt el sa il fac sa mearga. Vreau sa mentionez ca motorul are 4 fire.

Link to comment

Am facut montajul, dar nu se intampla nimica....nu porneste motorul. CI care lam pus este un 74LS14 si am alimentat montajul la 5V si nu face nimic....in datasheet-ul integratului scrie ca poate fi alimentat maxim la 7V, dar optim este la 5.25V.

http://grant.solarbotics.net/Circuits.htm se pare ca si cel care a facut proba la acest montaj tot la 5V la alimentat si dupa cate scrie pe acolo a obtinut 2400rot/min si alea pornind la mana motorul :( ....eu totusi vreau ca motorul sa il folosesc daca se poate la turatia maxima de 7200rot/min . Oricum problema este asa.....integratul este alimentat, tensiune este pana la tranzistoare in sursa sunt 5V, in drena sunt 4.80V, dar in gate sunt fix 0V....ceva este ciudat la mijloc.

Link to comment

+ a fost pe VCC+ si - a fost pe drena. Motorul meu este unu cu 4 fire, am pus o poza cu pozitionarea firelor si denumirea lor de pe placa de la HDD. Am facut niste masuratori si intre CT si A am 1.7 ohmi, intre CT si B si respectiv CT si C am tot 1.7 ohmi. Intre A si B am 2.9 ohmi, intre B si C tot 2.9 ohmi si intre C si A tot 2.9 ohmi. Acesta este un motor cu 3 faze banuiesc. Alta schema am mai gasit aici http://users.tkk.fi/~jwagner/electr/rotary-enc/ . Dupa mai multe cercetari am gasit niste date mai concrete despre acest motor.....este un DC Brushless, niste scheme pt a il pune in functiune nu am gasit. Mai este si alta problema...motorul se invarte in sensul acelor de ceasornic, dar eu vreau sa il invart in sens invers. Am gasit niste scheme despre asa ceva dar din pacate integratele care controleaza motorul la noi in romania nu se gasesc :( ....altceva sa il pot pune in functiune exista?

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines