Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificador de 90W

notchman

Recommended Posts

• Replies 13
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• csl1131

5

• notchman

4

• Catalin C.

2

• MishuL

2

Top Posters In This Topic

teoretic daca o pui la 40V(in loc de 80 cat scrie acolo) atunci ar scoate(teoretic) aproape 50W, practic va scoate cam 30W max...

oricum daca o pui la tensiunea aia nu pui 4 2n-uri, ci numai 2...ca ajunge 2

problema cu aia e ca va necesita un nivel mare de intrare..cat de mare va trebui sa vezi, dar oricum MARE

si nu o sa se auda prea cine stie ce...

erau alte scheme cu 2n-uri care erau MULT mai bune ca asta...

parerea mea e sa incerci una din schemele(aranjate in ordinea preferintelor mele):

http://www.ampslab.com/c70.htm

http://sound.westhost.com/project03.htm

http://images.google.se/imgres?imgurl=h ... 8%26sa%3DG

(asta nu cred ca te intereseaza, dar cred ca o sa il fac eu..si asa am un pumn de 2n-uri pe acasa, sa vad ce o iesii...)

http://www.pablin.com.ar/electron/circu ... /index.htm

(asta e pe ultimul loc, din motiv ca e numai jumate din amp, restul lipseste...daca te uiti la scheme, vezi ca ele sunt cam asemanatoare, ultimul fiind numai o bucata.....)

acum am dat si eu peste un amp mai vechi cu 2n, scoate 20-25W, si e alimentat tot de la 40V...si se aude naspa....acum poate dece e si vechi..dar nu cred........parca mai bine decat asta suna si tda-urile....

oricum daca nu ai experiente, poti sa incerci pe integrate....desii ziceai ca te-ai saturat de ele...

concluzie: oricum decat schema aia cred ca aproape toate tda-urile sunt mai bune...si mai simplu de facut.....

Pai am intrebat pentru ca am o gramada de 2n3055 bune, si vroiam sa fac ceva util cu iele , dar cred ca o sa fac schema "BEBE T" de 20w cu 2n3055.....nu stiu de ce dar am avut ceva amp'uri cu 3055 si imi place cum suna , astea pe integrate sunt prea "reci" si daca tinzi sa scoti mai mult de 75% din puterea lor , o sa asculti numa distorsiuni......asa ca la integrate dai banii pentru o putere de 50va si o sa capeti un max 25va la dist de cel putin 1%.Acu vreau sa fac ce cu tda 8560q, pentru masina ......Mersi pentru linkuri ....

vezi ca aia bebe t , cum ai scris, aia de 20W, e in clasa A :shock: :shock: si... trebuie un traf de minim 175W ca sa scoata 2*20W...... :shock: si trebuie si condensatori de valori mari....probabil 2*10.000uF(bine ca sunt numai la 50V, ca daca trebuiau a valori mai mari era mai naspa...)si radiatoare mari....in rest ce cred ca o sa se auda super.... si mai ales, la 2*20 e de ajuns pt o camera normala...(si eu tot pt asa ceva vreau..vreau ceva de putini W, dar claritate.. ca statii mairi mai am..da in clasa A nu...)

Ai vazut ca la "BEBE T" era in pagina acolosa si o sursa de alimentare mai hoata tot cu 3055, care simula un condensator de capacitate foarte mare , Am facut sursa aia pentru alt amp si este super, numa ca obisnuitul inconvenient este o racirecat mai buna pentru 3055, ca se incing nu gluma .....

Off-topic: Notch, tzi-ai schimbat mail-ul, sau chiar ai bagat kapu' in nisip k strutzu' shi nu vrei sa mai ai de-a face cu vechii prieteni de pe vwforum??? :( Scuze ceilaltzi.... :roll:

Sa dea draciiiii :shock: chiar ielllll mihaiachiii, salutare omu , ...

Am schimbat si iar am revenit [email protected]

Sau baga mesaje pe privat aicisa...ca sunt pe alta "sarma" iar pentru a citi mailu trebe sa trec pe "terestru" acuma is pe antena ...

csl1131, c70-ul ala e destul de interesant. Ai cumva cablajul lui? Vreau sa il fac si parca nu m-as apuca sa-i desenez si cablajul (nu sunt prea talentat la desen).

Dar in afara de faptul ca sunt invechite si au o frecventa de taiere cam mica, mai e si altceva nasol la 2n3055-uri? Adica ceva care sa se simta la ureche? Eu nu am urechea exersata si nu prea vad (aud) diferentele (exceptand partea de distorsiuni, zgomot de fond samd).

Am ajutat un coleg sa-si faca o statie 2X60W cu 2n3055 din aia dinainte de '89, si nu are nici o problema. Se aud bine si inaltele. Nu am ascultat insa si alte statii "mai evoluate" ca sa am cu ce compara. Eu am un amplif de 30W cu 2 TDA2030A si parca se aud un pic mai puternic inaltele pe integrate. In rest nu are alte "deficiente" acea statie cu 2n2055, intra in clipping cam pe la 60-65W.

mie imi mai place sunetul cu 2n decat cel de la tad-ul ala care zici tu, si cu cei 2 tranzistori ca finali......asta e paretea mea...,parca suna mai"dulce" la urechi 2n-ul, tda-ul fiind prea "tare" la inalte...(cum ai zis si tu..)