Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Receptor all mode


Recommended Posts

Salutare ! :partyman: Am si eu nevoie de idei si eventual scheme pt realizarea unui receptor care sa acopere o banda cat mai mare (0,1 - 30 Mhz )si care sa nu necesite prea multe blocuri cu circuite acordate pt fiecare banda. Ideea mi a venit vazand receptoarele astea portabile care pot scana de la 0.1 - 999 Mhz . Modulele de la F.I. (10,7Mhz si 455Khz )pana la difuzor sunt realizate cu demodulare AM/FM/SSB. Imi mai trebuie doar tunerul pe care l as putea face dupa diverse scheme pt fiecare banda insa...vreau ceva mai simplu si universal.Multumesc anticipat si astept idei :oky:

Link to comment
  • Replies 9
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ai sa ajungi sa iubesti bobinele filtrele trece banda nu sunt facute de florile marului , daca doressti ceva de tip scanner poti face ceva cu un selector dintr-un TV o schema ar fi aceasta http://hem.passagen.se/communication/supertuner.html

Ai sa vezi ca pana si firme de prestigiu gen yaesu , icom , kenwood foloseste filtre trece banda comutare cu diode cand ajunge la o anumita frecventa procesorul stie sa dea tensiune pe filtrul pe care frecventa se doreste a fi receptionata .

Link to comment
  • 2 weeks later...

Cauta documentatia si schemele receptoarelor realizate de yaesu,icom pentru a vedea solutiile aplicate.

Daca doresti ceva simplu foloseste pentru oscilator un LTC1799, un mixer si un circuit de banda larga la intrare.

Sau poti achizitiona un R250 (receptor rusesc pe tuburi ) ieftin pentru receptii in gama de SW.

Din pacate scanner-ele pentru 30-999mhz au alte performante si alte cerinte fata de gama de scurte.

Iar cu frecventa de 10,7mhz pe frecventa intermediara este doar pentru un receptor mediu.

Solutiile performante folosesc 9mhz, 8,8mhz si altele cu tripla schimbare, prima pe la 70mhz.

 

PS.

Aici gasesti documentatie despre unul dintre cele mai cautate receptoare.

http://www.r390a.com/

http://www.ia.net/~wbsorsby/N5BU/R390/r390.htm

Link to comment

Iar cu frecventa de 10,7mhz pe frecventa intermediara este doar pentru un receptor mediu.Solutiile performante folosesc 9mhz, 8,8mhz si altele cu tripla schimbare, prima pe la 70mhz.

Ai putea sa mi spui de ce receptoarele care au media frecventa pe 9 sau 8 mhz sunt mai performante decat un receptor care are mf pe 10,7 ?
Link to comment

Mare teoria initial a fost facut pentru 9Mhz intermediara la transceivere ca sa acopere niste benzi cu un singur VFO intre 5-5,5MHz.ACest VFO acoperea doua benzi cea de 80metrii si cea de 20metrii.Fa un calcul aduna intermediara cu frecventa VFO-ului sa vezi ca iti da 14Mhz-14,5Mhz si scade frecventa VFO-ului sa vezi ca iti da 3,5Mhz-4Mhz.Na oamenii au vazut ca da asemenea frecvente nu le-a ramas decat sa faca un mixer filtre trece banda pentru 80metrii si 20metrii sa mixeze cu VFO-ul ce intra de la aceste filtre si le dadea intermediara de 9Mhz.Roger?

Link to comment

Valoarea FI in situatia unui receptor 1-30 Mhz nu are nici o relevanta daca este de 8,9 sau de 10,7 Mhz, poate folosi ce are, mai ales ca daca va dori sa asculte si AM/FM trebuiesc 3 filtre cu largimea de banda diferita. Cred ca mai usor va gasi de 10,7 unde poate gasi filtru de SSB si de FM care poate fi folosit si la MA. Oricum o asemenea lucrare este destul de complexa si cere multa experienta si cunostinte adecvate, dovada fiind si faptul ca cel care a intrebat nu mai da nici un semn de viata.

Link to comment

Eu folosesc FI de 10.7 si 455 pt ca am aceste module deja construite de fabrica (module recuperate din diverse receptoare, emitatoare) si nu se compara cu ce ar iesi in conditii de amator(ma refer ca si aspect al produslui) si imi este mult mai usor sa le adaptez pt ceea ce vreau eu sa fac. Pt FM folosesc un modul cu mc3361 iar pt AM un TDA1072 :d si daca chiar e o problema..o sa fac un mixer cu ne612 si urc prina FI pa 45 Mhz ca tot am filtre cu cuartz asa o sa am o tripla schimbare de frecventa si o sa iasa o varza la demodulare dupa atatea mixere :weedman:

Link to comment

Daca tot doresti sa spionezi undele scurte recomand sa pui mana un receptor INTER BUCUR si sa-i pui un BFO vei putea auzii emisiuni SSB.EU nici nu stiam ca sunt atatea servicii in unde scurte am ramas uimit plin de telegrafie si digitale.

Link to comment

Mare teoria initial a fost facut pentru 9Mhz intermediara la transceivere ca sa acopere niste benzi cu un singur VFO intre 5-5,5MHz.ACest VFO acoperea doua benzi cea de 80metrii si cea de 20metrii.Fa un calcul aduna intermediara cu frecventa VFO-ului sa vezi ca iti da 14Mhz-14,5Mhz si scade frecventa VFO-ului sa vezi ca iti da 3,5Mhz-4Mhz.Na oamenii au vazut ca da asemenea frecvente nu le-a ramas decat sa faca un mixer filtre trece banda pentru 80metrii si 20metrii sa mixeze cu VFO-ul ce intra de la aceste filtre si le dadea intermediara de 9Mhz.Roger?

Nu e asa, chestia cu 2 benzi si 5 - 5.5 MHz a fost sa se nimereasca. Initial nu era un mare avantaj, iti trebuiau doua scale separate. Una era crescatoare iar una descrescatoare. In general sculelemai de doamne ajuta folosesc schema down-convertor, adica 12.5 - 3.5 = 9 MHz sau 23 - 14 = 9 MHz, pentru usurinta cu care sunt eliminate produsele de mixare neutilizate.Valoare FI de ~9 MHz este un compromis fericit si este aleasa in asa fel incat frecventele imaginesi principalele produse parazite de mixare cad in afara benzilor de radioamatori sau BC aglomerate.
Link to comment
  • 2 weeks later...

Am si eu nevoie de idei si eventual scheme pt realizarea unui receptor care sa acopere o banda cat mai mare (0,1 - 30 Mhz )si care sa nu necesite prea multe blocuri cu circuite acordate pt fiecare banda.

Ai 2 variante de ales:-filtre de banda larga ( selectivitate si sensibilitate scazuta)- filtre de banda ingusta ( selectivitate si sensibilitate mari)Pentru varianta clasica de receptor ai nevoie de un front-end, un mixer cu NE602 sau NE612 si oscilatorul realizat cu banda continua de frecventa in intervalul dorit+/- 10,7Mhz.Iar oscilatorul cum trebuie comandat? Condensator variabil de acord, diode varicap sau DDS cu afisaj digital?Pentru un receptor performant poti gasi documentatie aici:http://www.warc.org.uk/cdg2000/The%20CD ... ceiver.htmhttp://www.eco-lavoro.com/i0skk/cdg2000.htmPe langa detalii de constructie o sa gasesti si considerentele luate in calcul la realizarea lui.Insa exista si alta varianta aceea a receptoarelor digitale care folosesc PC-ul.Pentru o acoperire de frecventa asa cum doresti cel mai bine se preteaza un receptor SDR.http://yu1lm.qrpradio.com/http://f4dan.free.fr/sdr_eng.htmlhttp://www.sdrforum.org/Pentru AM scapi ieftin prin folosirea unui afisaj si procesor folosit in radiocasetofoanele de masina,dar daca doresti pasi mici de 0,1 sau 1khz se complica treaba.
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines