Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

despre surse in comutatie


cirip

Recommended Posts

Salut,

 

Am primit cateva mesaje personale referitoare la constructia surselor in comutatie si am avut sentimentul ca rolul si necesitatea bobinei de iesire in in cazul unei surse de tip forward nu sunt suficient intelese. Voi incerca sa clarific putin acest subiect. Probabil ca s-au scris mii de pagini pe tema asta, descrierea mea este mult simplificata, insa ceea ce doresc este sa vin in intampinarea celor care vor sa citeasca o scurta povestioara, care sa risipeasca macar o parte din ceatza. De la bun inceput trebuie sa va spun ca fac uz de un pic de aritmetica, dar nivelul acesteia nu depaseste cunostintele de liceu.

Critica constructiva, intrebari sunt bine venite. Ceea ce vor citi cei interesati este viziunea mea si modul meu de abordare al convertoarelor astora. Nu este cel mai frumos, destept, etc. mod, dar io asa le abordez si treaba merge.

 

http://www.izatech.as.ro/cirip/SMPS_iza.pdf

 

Toate bune,

Cirip

Link to comment
  • Replies 2
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Guest geopalade

Da, si eu sunt de aceeasi parere ca torul de la iesirea surselor forward(de calculator de ex) nu este pus ca sa "filtreze parazitii" ci ca sa devina posibil reglajul de tensiune la iesirea sursei in timp ce raportul de transformare este fix.Ca o mica completare, in cazul sursei forward in contratimp iesirea tr. ataca torul cu doua diode si nu doar una cum este in exemplul dat de tine, iar modul de lucru este un pic diferit, adica prima oara conduce un tranzistor din primar si o dioda din secundar dupa care tranzistorul si dioda se blocheaza si incepe sa conduca imediat a doua dioda(actionind ca dioda de nul in acest caz) care recupereaza energia acumulata in tor timp in care ambii tranzistori sunt blocati dupa care se deschide al doilea tranzistor din primar a doua dioda raminind in conductie. Un alt aspect interesant este ca pt o tensiune de iesire de 5Vcc de ex transformatorul trebuie sa debiteze dublul acesteia adica 10V.Nu am reusit sa modific o sursa de calc sa debiteze curent constant ( adica sa debiteze tens const pt curent intre 0 si 8A de ex dupa care daca rez de sarcina scade sa pastreze 8A constant si sa scada tens de iesire inclusiv daca fac scurtcircuit pe iesire). Ai idee cum se poate face asta?

Link to comment

Eu sunt de parere ca singura diferenta dintre sursa forward simpla si cea in contratimp este dublarea frecventei la iesire. In rest functionarea este identica. Calculul se face la fel, tinand cont de frecventa dubla. Am si spus in text ca semnalul dreptunghiular care ataca bobina poate proveni din diverse surse, varianta traf inclusa. La contratimp, diodele din secundar schimba la fiecare ciclul rolul de dioda comutator (de alimentare) si dioda de prindere (de recuperare, cum ii spui, desi eu n-am intalnit nomenclatura asta nicaieri la surse) :) , dar cam atat. Functionarea este aceeasi. In plus, textul are scop didactic si am dorit ca prezentarea sa fie cat mai simpla.Modificarea de a trece in curent constant cred ca se face umbland la protectia la supracurent si facand-o sa preia bucla de reglaj a factorului de umplere, dar cred ca trebuie analizata un pic stabilitatea pe bucla. E posibil sa nu merga doar modificand rezistente.Cirip

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines