Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stop pe leduri ptr moto! (bling bling type)


ranga

Recommended Posts

Proiect nou in dezvoltare:

Salutare! Un mic proiectutz! Am dezvoltat intr-un simulator o schema de tail blazer.

 

Este electronica de control pentru un tail blazer. Momentan in teste pe placa de test. Ce face ea ? Pai... cand franezi clipeste de cateva ori inainte sa aprinda de tot stopul. De asemenea are suport pentru semnale integrate! Adica ... ultimile 2 LED-uri (cele din dreapta) sunt unul galben si unul rosu. Acestea reprezinta un led RGB sau RG :d. Cand se semnalizeaza, electronica asta stinge ledul rosu in timp ce i-l aprinde pe cel galben, apoi, cand galbenul se stinge, cel rosu revine la ce facea el inainte.

Nu stiu cat de clar am fost dar in principiu... este un stop cu semnale incorporate si care clipeste la franare :P.

 

Va rog sa ma scuzati ca nu postez schema de pe acum dar... inca nu este gata, si am si dubii pentru ca asi vrea sa introduc si acest montaj in productie.

 

Cand o sa am timp o sa fac si placa cu LED-uri si o sa-l montez pe mobra!

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 15
  • Created
  • Last Reply

salnui rea ideea dar daca utilizezi leduri RGB nu prea o sa se observe(sunt slabe).de ce nu utilizezi doua leduri puse una langa alta de culori diferite asa o sa ai puterea necesara.Am vazut la un TIR stopuri asemanatoare nu stiam ce clipeste intruna inainte sa se aprinda frana(am crezut ca ii defect dar drumul era foarte bun)ps. toate le integrezi in stopul de frana?nu vor fi prea apropiate semnalizarile si greu de 'identificat' directia in care vrei sa o iei?sau vrei ca si stopul de semnalizare sa sa aiba rol de 'stop de frana'?

Link to comment
Share on other sites

Sincer... nu stiu exact cum o sa fie.... o sa vad la fata locului si o sa postez rezultatele. In principiu nu renunt la fostele semnale, ci mai vreau ca o mica parte din stop (lateralele) sa semnalizeze si ele.Va tin la curent. Saptamana viitoare sper sa fie gata.

Link to comment
Share on other sites

Eu zic ca o chestie de genul asta nu se mai implementeaza cu 555 ci circuite logice, ci mai degraba cu un microcontroler micut. Tinand cont ca ai nevoie de vreo 4 intrari si vreo 5 iesiri (asa la o socoteala rapida), iti ajunge unul de vreo 4 lei bucata. Poate pare mult (mai ales ca ii mai trebuie si o stabilizare la 5V), dar pe urma poti sa-l faci sa falfaie cum vrei.

Link to comment
Share on other sites

dar la ce trebuie 4 intrari si 5 iesiri?daca am inteles bine @ranga doreste: - sa palpaie stopul de frana inainte sa se aprinda.- cand semnalizeaza sa se stinga randul exterior de leduri rosi si sa se aprinda cele galbene.deci are nevoie de:- 1 intrare frana- 2 intrari semnalizare (stanga dreapta).- 1 iesire frana- 2 iesiri semnalizare- 2 iesiri sirul de leduri pt frana ce se stinge in momentul semnalizari.total 3 intrari si 5 iesiri.aici @Abram Burel are dreptate poti uliliza microcontrolere in loc de batranul 555 si iesi mai ieftin + palpaitull il rezolvi cum vrei, si mai putine periferice(oricum nici la 555 nu poti lega direct pe integrat o gramada de leduri iti trebuie transistor).Se poate utiliza ATTinny 2313 sau ceva mai mic ATTinny 13.Corectatima daca am gresit.

Link to comment
Share on other sites

Da, ati gresit! acest microcontroler trebuie programat. Nu ma prea pricep iar ca sa platesc pe cineva sa mi-l programeze... trebuie sa vand motocicleta! Am un programator dar, nu am reusit pana acum sa fac teste cu el. Cel mai scurt drum intre A si B este cel pe care-l stii. 0.4 lei 555; 0.5 lei 4011; 0.6 lei 4069; 0.4 lei lm7809. toate astea costa mai putin decat un microcontroler. Imi ia cam 45 minute - 2 ore, sa concep o schema si cam 2-3 ore s-o pun pe placa de test daca foloseste circuite normale. Cu microcontroler poate mai tarziu....

Link to comment
Share on other sites

Din cate stiam, ce vrei tu sa faci nu e permis. Daca se prinde vreun Garcea se scoate si el de niste bere! :smt003

Link to comment
Share on other sites

Din cate stiam, ce vrei tu sa faci nu e permis. Daca se prinde vreun Garcea se scoate si el de niste bere! :smt003

Nu e permis dac? nu e omologat. Cum el vrea s? le produc? în serie, sînt convins c? va avea grij? ?i de aspectul ?sta.
Link to comment
Share on other sites

Hai sa impart cu voi un mic secret.Traim in romania, tara unde totul este posibil si in acelasi timp orice poate fi imposibil, unde orice SRL produce placute de frana din cutii de carton si sticle de plastic reciclate si la RAR esti respins daca ai un cauciuc cu alte dimensiuni fata cel din cartea tehnica!Daca un ghiseist i-ti refuza un dosar pe oarece motiv, sansele ca sa fie acceptat de colegul sau de la ghiseul 2 la 1 metru distanta, peste 10 minute cresc cu 50%, chiar daca este in fix aceeasi stare. Daca doctorii acedemicieni ingineri de la RAR imi vor refuza omologarea, voi omologa in USA sau in Moldova si, conform tratatelor internationale semnate de Romania vor fi OBLIGATI ca sa le accepte sau pot fi dati in judecata.Si in plus, chestia asta este o copie a ceva deja existent, nu este o conceptie proprie. Numai schema imi apartine. Ideea este veche. Si in plus... cine naiba ma prinde???

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Numar mic de led-uri deci... rezistente ptr limitarea curentului. Contactele suflate cu aur banuiesc ca nu se justifica ... nu! :smt005 (Erau singurele pe care le aveam).Cam asa arata "display-ul". LED-uri rosii china made, de 5 mm (foarte bune!!!) ptr pozitie/stop. LED-uri albe 3 mm (tot china made, destul de bune) ptr lampa numar. LED-uri galbene 3 mm Maica Domnului (execrabile) pentru semnale.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines