Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Unitra M2405 S

Recommended Posts

Mă bucur că a ajuns pe mâna dv...

V-aș tenta, pe viitor, cu așa ceva :

IMG-20260510-WA0000.jpg

doru3160

Acum 55 minute, cipcirip a spus:

Mă bucur că a ajuns pe mâna dv...

Nu am vrut sa divulg sursa Astra, dar si eu ma bucur ca a ajuns la mine. Discutăm la telefon. Si am uitat, deja sunt tentat :)

Pare un fel de Kashtan dupa comenzile mecanice, dar cu electronica diferita. Ce este? Orbita, Soiuz, Jupiter ?

Cel mai mult ma intereseaza un M2405 chiar nefunctional, cu elemente mecanice ok.

E un Ilet 102, tot relativ rar.

Din păcate, dispar prieteni, cunoscuți, cu activități/pasiuni similare, și nu vreau să ajungă asemenea piese la fier vechi.. 

doru3160

Cred că după consumul de electrolitici cu Astra, trebuie să-mi refac stocul pt următorul sovietic. Astea nu știu de glumă....😀

Am făcut un video cu M2405 dezbrăcat, cu o rola cu Markus K și o bere într-o duminică ploioasă...

doru3160
1 oră în urmă, franzm a spus:

Amu l-am gasit si eu. Frumusel.

Aceeasi problema, fara schema pe site...si e inainte de 90, vad ca data e din 85...87. Daca pe site la ei nu exista schema, atunci nicaieri nu mai poate fi gasita. Macar e mai ordonat la placi decat Astra, e cu module, ca la Kashtan, fara padure de fire care stau sa se rupa...

ilet102-1-12.jpg

Posted (edited)

Rectificare:

IMG-20260510-WA0007.jpg

Ceva scheme se mai găsesc, pe site-uri sovietice, pe foi îngălbenite de vreme...

Edited by cipcirip
doru3160

Calitatea lasa de dorit, pt ca turatia benzii este 9,5cm\s si solistul fiind un cantaret stradal, nu ofera calitate de studio inregistrarilor. Multe supramodulari, distorsiuni. Daca se trece peste inconveniente, muzica lui linisteste, e placuta. Motanul meu o asculta cu placere.

Fiind pe module e mai simplu de ridicat schema. Bine ca n-are comanda logica.

Îmi place. E un fel de omolog al lui B115 (monomotor cu trei capete si reglaj mecanic al tensiunii benzii). Pacat ca nu mai am loc. Ar arata fain expus lânga acesta.

doru3160

E fix mecanica de kashtan daca facem abstractie de palpatoarele pt frane. Astea sigur aduc un plus de siguranta in manevrarea benzilor, fata de alte tipuri de actionare fara acele palpatoare. Dar se vede clar ca rusii au pastrat infrastructura, si au modificat blocul electronic situat la nivelul inferior in caseta. Evident si platoul pt capete a fost modificat ca sa gazduiasca cele 3 capete de data asta. Ar fi interesant de repus in functie.

ilet102-1-16.jpg

Astra 111 S pare pui cu cele 16kg fata de 21 kg cat are asta...si asta fara difuzoare proprii, ca si alea mai trageau pana in 2 kg.

doru3160

Da, ceva palpabil. Au cate ceva din schema la o prima privire. Multumim.

Ma mir totusi de ce pe site ul muzeului nu au nimic in materie de schema din moment ce in alte parti exista dupa cum se vede.

157 UD2 vad ca sunt si aici la putere. Operationale cu zgomot redus si compensare externa in frecventa. S-au jucat in mai toate aparatele lor cu asa ceva. Daca bine tin minte, inainte de 89 pt ca nu se gaseau, le inlocuiam cu BA709 de ale noastre.

Poate ne ajuta Vali sa mutam pagina 2 din acest topic in alt topic cu denumirea Ilet 102. Am incercat eu, dar nu am optiunea de a imparti si muta subiecte. Multumim.

Amplificatorul de putere este tip Wiederhold. Îmi place din ce în ce mai mult.

doru3160

Vad ca nu vrea Vali sa ne ajute cu formarea unui topic separat pt ILET 102. Daca va fi cazul, voi initia eu unul, daca jucaria va ajunge la mine, daca nu, va deschide cel la care va ajunge.

Sa revenim la oile noastre, M2405.

Dupa cateva benzi ascultate, am zis sa fac ceva probe de inregistrare. Dar a amutit un canal si cu ocazia asta am constatat ca mai bine repar 2 Astra decat o ragalie din asta poloneza. E antiservice facuta si o aventura sa masori sau sa schimbi o componenta, nu 50 de electrolitici. Pe cât de comod e de depanat un B115 tot atât e de incomod e de umblat in M2405. Defectul l-am localizat pe placa cu preamplificatorul redare-inregistrare. Am gasit cadavrul, un amarat de BC148,

IMG-20260511-212215.jpg

dar intr-o pozitie mascata de piese mari, greu de apucat, greu de aspirat fludorul de pe placa. Macar daca era placa din margine, aveam loc de pompa si de letcon, dar spatiul dintre placi nici sa masori bine nu te lasa. Am folosit un ac sa desfund gaurile de fludor ca in vremurile cand nu aveam pompa.

Am bagat un BC108C care ar fi echivalent cu ciudatul ala si a luat-o. Regimul de cc e ok, conform schemei, nu stiu de ce a pocnit ala. Banuiesc de fericire. BC ok, BE intrerupt. Cam ciudat pt locul ala din schema.

E unul din aia doi de sus, pe schema il striga T4

MVIMG-20260511-224907.jpg

Cam asa are prinderea placa de sasiu,

MVIMG-20260511-224927.jpg

si dupa ce indrepti tablele de jur imprejurul cablajului, ca sa scoti placa, constati ca trebuie demontate si comenzile la comutatoare

Care initial arata asa

MVIMG-20260511-224944.jpg

Si dupa incercarea de decuplare, doar putin indreptata acea tabla ca sa iese din tija comutatorului, devine asa

MVIMG-20260511-224950.jpg

Adica se rupe si de aici nu am mai sapat mai departe. Am lasat placa la locul ei, pt ca era prea mult de treaba ca să o scot de acolo, firele cablate scurt, fără rezervă că să poți mișca placa de pe poziție, și lipite pe mai multe laturi, că să nu permită rotire. M-am chinuit la pozitie, am schimbat impricinatul, si a luat-o.

Sa va fereasca si pe voi si pe mine sa fie de treaba pe placa cu T11,T12, adica preamplificatorul corector de ton. Aia e ascunsa sub potentiometre, si sub o tabla cu rol de ecran, lipita de cablaj, in sensul cositorita, nu vecina cu cablajul. Plus ca duzina de sarme care leaga potentiometrele de ton iti da fiori numai cand te uiti la ea. Sunt rezolvabile toate pana la urma, dar cu prea mare efort si timp pierdut. Trebuie sa recunosc totusi ca acel corector isi face treaba bine, cel putin frecventele joase sunt prelucrate in plaja larga.

MVIMG-20260511-194309.jpg

MVIMG-20260511-221402.jpg

Aici am schimbat doar un electrolitic de cuplaj, dar promit sa nu mai fac. Daca mai face mofturi, il arunc direct. Daca la Astra, sau oricare celelalte am lucrat cu placere, modelul asta m-a scarbit. E definitia sculei antiservice. Pacat de partea mecanica, aia e ok.

Sa-l vad la treaba, poate ii mai dau o sansa daca se comporta bine.