Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Unitra M2405 S

Recommended Posts

doru3160

Chiar daca nu am timp să-i fac mare lucru în weekend, dacă tot am terminat cu B115, am fost curios in ce stare mai este polonezul.

IMG-20260509-173030.jpg

IMG-20260509-172953.jpg

IMG-20260509-172935.jpg

Părțile metalice au cam fost afectate de timp, dar cauciucul e într-o formă neașteptat de bună. Nu numai că nu are fisuri  dar e elastic bine, de parcă acum a fost fabricat.

MVIMG-20260509-171635.jpg

MVIMG-20260509-171658.jpg

MVIMG-20260509-171709.jpg

Cureaua e lăbărțată, dar rolele sunt impecabile. Deci cu formula bună pt cauciuc  se poate. Mecanica e înțepenită, claviatura la fel, deci nu răspunde la comenzi. Schimba turațiile de pe 9 pe 19 iar în difuzoare exista un zgomot de fond incontrolabil din potențiometre.

E varianta cu finali cu tranzistoare, nu cu MBA810.

Cred că are baza bună că sa iese ceva până la final. 

IMG-20260509-172446.jpg

MVIMG-20260509-171928.jpg

Tachometrul e grav afectat. O să trebuiască să găsesc altul din dezmembrări. 

IMG-20260509-172532.jpg

Și așa avea tija pt reset ruptă și butonul lipsă. La cum arată  nu cred că merită efort pt resuscitare.

Până luni o să scobesc prin cutiile cu maimuțe să văd ce gasesc și eventual să repun mecanica în funcțiune.

doru3160

Am găsit o schemă de M1417S. Cred că Uvertura ii mai zicea. Cred că măcar finalul e la fel. Mai caut cate ceva pt M2405.cu sau fara S

IMG-20260509-185543-edit-233719047116622

doru3160

Abundenta de date. Multumesc.

Aveam in calculator scanata cartea cu tot cu schema, in format PDF si acum cautam cartea fizic, intre hartii. Se pare ca nu mai exista. Anul de aparitie la modelul asta a fost 1977. Nici nu vreau sa imi amintesc cati ani aveam atunci....😀

Prima data am luat contact cu un exemplar din asta prin 81.

https://i.postimg.cc/bv5z93kw/1977-m2405s-forte-unitra-magnetofon-(1).png

Schema-2405S.jpg

Chiar acum, doru3160 a spus:

Prima data am luat contact cu un exemplar din asta prin 81.

Un M2405S a cântat la mine la majorat în”78...inregistram muzică de pe UUS dintr-un radio cu lămpi Darclee...se auzea demențial cu boxe externe!

Scuze de off-topic!

doru3160

Erau mai scumpe decat uzualul Maiak. Inregistrarea nu stiu daca era la nivel de cerinte, dar redarea era perfecta. Primeam matrite de pe care multiplicam si cu M2405 aveam cel mai curat semnal la redare. La fel si cu Uvertura. Neajunsul la Uvertura era ca aveau o singura turatie. La inregistrare nu excelau, mai ales cu inaltele erau probleme. Cred ca din cauza capului universal. Era bun la redare, dar cu lipsuri la inregistrare. Cel putin asa le tin eu minte.

doru3160

Judecând după pozele de pe net și izolatorul din mica, se pare că al meu a avut finalii prăjiți și au fost înlocuiți cu ceva mai ușor procurabil

IMG-20260509-203350.jpg

În RDG, amatorii înlocuiau capetele poloneze (de obicei 205) cu ANP935 Tesla. Astea se gaseau pe la ei în magazine. Din auzite, rezultatele par sa fi fost spectaculoase (16 kHz la viteza 9 si 19-20 kHz la 19), în ciuda impedantei mai mici. Mai bune ar fi fost capetele Goldpfeil din productie RDG (Goldpfeil a produs si pentru Bogen) dar nu prea se gaseau.

Am oarece capete ZRK si am vazut de ce nu-s bune la înregistrare: în loc sa fie drept, întrefierul e ca pisatul boului.

Daca-i musai sa fie înlocuite, încercati cu unele din Mayak (6D24.041), Kashtan (6D24.050) sau Elfa (6D24.611). Se uzeaza mai încet decât ANP935.

doru3160

Jucăriile astea nu or să mai meargă multe ore la viața lor. Le-am adunat în timp, că să am cu ce-mi trece vremea când nu voi mai fi în activitate și îmi vine poftă de lucru. Se vede treaba că le-a sosit sorocul. Doar că M2405 a cam fost afectat de timpul de așteptare și calitatea materialelor, pt că toate au fost ținute în aceleași condiții, dar nu toate au picat la fel. Mai am ceva rezerve de capete, nu multe  dar suficient cât  să-mi satisfac curiozitatea măcar. Cât am lucrat la B115 am dat de un cap nou, care măsurat are o bobină de 110 ohmi și una de 160. Cam mare diferența, dar nu l-am montat să văd cum merge. Poate îl incerc pe polonez. Se vede și în poze, pe suprafața capului s-a format un fel de precipitat, tare că cimentul, care nu se dizolva cu alcool, acetona, benzen, diluant. La B115aveam diferența între canale și nu-mi pica fisa de la ce. Cu ochiul liber nu se observa. Pe instrumente când măsuram, semnalul arăta bine, dar pe bandă diferit. Când am văzut la zoom despre ce e vorba, am dat capul jos și l-am dat pe pâslă. Așa cred că o să fac și cu polonezul. Se vede in poza că are ciuperci pe suprafață, și asta după ce am dat cu vată și alcool de câteva ori.

Impedanța mică ajuta la înregistrare, dar nu se comporta bine pt redare. De asta avantajul sculelor cu cap de redare separat de cel de înregistrare.  Și M2405 ar avea loc de un cap pt înregistrare între cele două, dar cine să știe la ce model l-au și montat...dacă l-au montat.

Asa au avut loc si unele modele Tesla. La B90 si 93 le-am pus cap de înregistrare si am sfârsit prin a combina mecanicile celor doua. Stereo, doua viteze (9 si 19, ca am pus si un volant de B73), trei capete. Electronica bazata pe LM387A luate de la studentii straini si oscilator de inspiratie Grundig (si cel de pe B115 e inspirat de-acolo).

doru3160

B90 la vremea lui a fost apreciat pt faptul că se putea prinde pe un perete și funcționa bine așa. Plus mersul la 45 grade datorat piciorului montat pe spate. A avut un prieten cumpărat de tatăl lui, și a fost tare ofticat că nu i-a cumpărat unul stereo. Îl proptisem pe perete și ascultam muzică pe el, dar de înregistrat  tot pe Maiak ul meu înregistram. B93 au fost mai râvnite  dar personal nu am văzut la vânzare în magazine, și dacă era, sigur îl țineam minte. Erau câteva magazine in târg de unde puteai cumpăra scule din astea și eram client fidel la căscat gura prin rafturi. Singurele cumpărate cu factura au fost un Maiak 203 și la interval scurt, un Maiak 205. Restul ce s-au perindat pe la mine au fost sh, dar niciodată nu am avut mai puțin de două.

doru3160

Azi a văzut tensiune, și banda la capete, după mai bine de 40 ani. Neașteptat de bine se comportă. Redarea e impecabilă, derulările după ce am schimbat cureaua lărgită și am gresat câteva puncte  au luat-o fără probleme. Marile probleme or să fie de ordin estetic din câte se pare. Tachometrul trebuie să-l schimb  pt că al lui e compromis,  e dauna totală. Din ce am vazut, nu e singurul, probabil acolo a fost un viciu de fabricatie, de se rupea butonul asa usor. Asta va fi cel mai dificil de rezolvat. Clapele se exfoliază, dar aici am soluție. După câte se pare  și înregistrarea va fi ok. Comutatoarele sunt atât de robuste  încât dacă le-ar vedea chinejii le-ar folosi ca hebluri in instalațiile lor de forță. Se pare că nici condensatorii originali nu au nimic de comentat. După o serie de zgomote în difuzoare  s-au liniștit și acum totul e ok. Probabil s-au reformatat. Mă așteptam la aventuri după ce am pățit cu B115, dar văd că e cuminte.

IMG-20260510-111522.jpg

Ce ar fi de remarcat...e foarte silențioasă partea mecanică, chiar mai liniștită decât la TK 244 care îl țineam de etalon. La Grundig se auzea binisor motorul, chiar si in gol. Era cu turatie mult mai mare decat la Unitra. Toată transmisia se face pe role  doar la derulare se folosește o curea  care antrenează rolele spre tamburi. Cauciucul e in stare perfecta, și nu se aude decât zgomotul ușor de motor electric acționat. Poate gasesc unul la dezmembrari din care sa completez ce am nevoie. Am vazut unul la 20 euro , doar cu predare in Berlin. Daca aveam drum pe acolo, mai ca faceam un ocol...😀

doru3160

Poate ne vedem cand mai vii in Iasi. Ultima intalnire a fost fructuasa, dupa cate s-a vazut.:)