Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

sursa HY3005C

vera

Recommended Posts

Am sursa din titlu la care releele comuta non stop iar voltmetrul depaseste 30V.

Pe net am gasit numai schema la HY3005 si 3005D care difera de ce am eu.

Va rog daca o are cineva sa mi-o trimita si mie.

Multumesc

Eu am avut probleme cu o sursa de genul asta si am schimbat electroliticii de prin partea de comanda pentru inceput .Am rezolvat problema .

da-i cautare cu google HY3005C si gasesti schema pe eevblog,al treilea rezultat din cautare ....nu cred ca ai cautat

Am schema la HY3005, 3005D, care difera de HY3005C. 

HY3005C nu are stabilizatoare de 5V, dar are TL431A.

Nu pot masura nimic, deoarece tensiunea variaza de la min la max.

Ai o oscilație cred în blocul comandă tensiune.Prima dată decuplează tensiunea de referință şi verifică stabilitatea ei.

Din ce am vazut pe cablaj are 2 LM741 unul regleaza U , celalalt I. Referinta cu TL431A este stabila=2,51V.

Mai are un LM324, care comanda cele 3 relee. Aici cred ca este defectul-citeste tensiunea de pe iesire, comanda releele si da semnal pe intrarea inversoare a unui 741.

Ramane sa mai cercetez.

vera.Mai e referință şi în blocul comandă relee,de asemeni şi electrolitici,care pot fi devalorizați.

Ar trebui să verifici inclusiv lm324,preferabil cu ocazia asta să-i pui şi-un soclu.

Rochi7 (am "imprumutat" locul de la Radu M.): se deconecteaza releele, se alege o infasurare si se masoara referinta. Schema cred ca este aceeasi pentru stabilizare la toate modelele.

Schimba toti electroliticii pentru inceput ! Cu expeptia celor de filtrare dupa redresare daca sunt buni !

Posted (edited)

Electroliticii din partea de redresare sunt buni (1x4700uF/50V, 3x330uF/25V), i-am masurat.

Am urmatoarele tensiuni de alimentare electronica:

1-(+)12V livrati de 7812;

2-(-)12V culesi dupa un DZ12;

3-(-)6,3V din bara de -22v printr-o R=560 ohmi/2W;

4-(+)2,51V pe TL431A.

Toate cele 4 tensiuni sunt stabile.

LM324 trebuie sa aiba si el o referinta, In schema HY3005, HY3005C sunt 2 diode stabilizatoare, pe care eu nu le-am gasit pe cablaj (de la +12V una de 14v, inseriata cu una de15V care se duce la -OUT-intre cele 2 diode este cuplat emiterul lui V29A si prin doua R=15k intrarile inversoare ale 324, respectiv pinii 2 si 9).

De aceea caut schema HY3005C, deoarece cele pe care la am nu corespund cu realitatea. Daca nu gasesc schema trebuie sa scot schema dupa cablaj (nasol este ca trebuie sa dezlipesc vreo 12-13 fire care nu-s duse prin conectori).

Va multumesc pt atentia acordata.

Mai caut

PS-@grosu99 am cautat pe Gogu si nu am dat decat de HY3005 si HY3005D. Am cautat pe adresa data de tine si ac scheme. Nu stiu ce este ”eevblog”, explica-mi te rog.

Edited by vera
validae

Nu știu ce măsurători ați făcut la electrolitici, dar dacă nu ați măsurat și ESR cu un aparat serios, doar capacitatea nu e relevantă.