Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

"ATAC " Afisaj cu diode (8 linii & 100 coloane )

Bird

Recommended Posts

Va salut ! Va rog , daca se poate sa-mi dati niste sfaturi : cum pot comanda un astfel de afisaj format din 8 linii si 100 coloane cu diode (800 bucati ) si plecand de la un PIC ? Daca stiti niste Linkuri care trateaza subiectul , va rog , spuneti-mi-le ! Va multumesc ,

• Replies 24
  • Created
  • Last Reply

Am facut un display cu LED-uri cu 8 linii si 75 coloane pentru afisare text , dar este design propriu , foloseste multiplexoare , drivere si bineinteles PIC-uri .

Felicitari ! Si ? nu poti sa spui cate multiplexoare ai folosit , ce tip , de cate picuri ai avut nevoie , de ce ......sau sa spui alte date ce mi-ar folosi ?

Trec peste faptul ca nu stiu cum poti afisa cu diode :d ...Eu zic ca, trecand peste o problema concreta de genul NxM, ideea afisarii matriciale de dimesiuni oarecare sta in 2 idei fundamentale:- definirea "elementului" de afisare... standard (sa zicem ca ar fi 8x8 in cazul dat)- aplicarea principiului master-slave pentru comanda flexibila a unui numar oarecare de elemente standardDesigur abordarea difera in functie de caracterul afisarii, adica alfanumeric vs. grafic.Banuiesc ca aici e vorba de un scroller alfanumeric (eventual cu caractere "custom").Din pacate am pierdut "favoritele" unde aveam niste link-uri pe tema, dar incearca sa cauti ceva de genul "pic led matrix display schematic" sau variatii pe tema :)

.......................................

Din pacate am pierdut "favoritele" unde aveam niste link-uri pe tema, dar incearca sa cauti ceva de genul "pic led matrix display schematic" sau variatii pe tema :)

Asa am facut , am cautat textul de mai sus si ....acum stau sa ma documentez .

Cu multumiri !

Felicitari ! Si ? nu poti sa spui cate multiplexoare ai folosit , ce tip , de cate picuri ai avut nevoie , de ce ......sau sa spui alte date ce mi-ar folosi ?

Display-ul construit de mine este format din 5 module de cate trei caractere fiecare ( se pot pune cate module vrei ) ; fiecare modul are in componenta un DEMUX 4/16 , un PIC , un ULN2003 , ceva tranzistoare si 105 LED-uri . Exista un modul master PIC16F877A care controleaza si sincronizeaza toate modulele slave si poate comunica pe RS232 cu un PC ( soft de asemenea creat de mine sun LabView) pentru introducerea textului si tipul de afisare . Frecventa de refresh este 10KHz , se poate controla de asemenea luminozitatea ( LED-urile fiind alimentate in PWM ) .

Display-ul construit de mine este format din 5 module de cate trei caractere fiecare ( se pot pune cate module vrei ) ; fiecare modul are in componenta un DEMUX 4/16 , un PIC , un ULN2003 , ceva tranzistoare si 105 LED-uri . Exista un modul master PIC16F877A care controleaza si sincronizeaza toate modulele slave si poate comunica pe RS232 cu un PC ( soft de asemenea creat de mine sun LabView) pentru introducerea textului si tipul de afisare . Frecventa de refresh este 10KHz , se poate controla de asemenea luminozitatea ( LED-urile fiind alimentate in PWM ) .

Eiii , deja asta e o .....alta idee . Asta doream , idei . Nu vreu programul . Pentru program , lasa "sa-mi storc si eu creierul" !

Cu multumiri !

................. fiecare modul are in componenta un DEMUX 4/16 ,...............Frecventa de refresh este 10KHz , ...........

Te mai deranjez un pic cu niste intrebari :

- cat consuma maxim intreg panoul ,

- ce tip de demux ai folosit ,

- refresh-ul il socotesti pentru un panou (facandu-l o data la toate modulele ) sau inmultindu-l cu cate panouri folosesti .

- afisezi static sau poti face si scroll

Iti multumesc ,

Va salut !

M-am uitat pe diverse scheme trimise de voi , sau gasite de mine pe net si din ele se desprind doua moduri de abordare : unul cu circuite de deplasare si altul cu cate un PIC pe fiecare celula sau grup de celule . Ma intreb si va intreb, din experienta pe care o aveti , care din ele este mai buna si din ce puncte de vedere : comoditatea implementarii programului , lungimea lui , costul efectiv al componentelor , facilitatea in gasirea componentelor , consumul de curent , usurinta in realizarea practica .....

Va multumesc ,

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines