Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

o idee cu un spectrum analyzer

Tranzistor_001

Recommended Posts

am terminat si io in weekend-ul asta un spectrum analyzer (poze mai jos),problema e ca mai rar se aprind si ledurile de la capatul scalei ,de functionat functioneaza bn dar am nevoie de un semnal cam mare,ce tr sa fac ? sa modific rezistentele de la intrare?,mentionez ca potentiometru pt scala e setat la maximscema e cea din datasheet-ul de mai jos,problema e ca e in poloneza,cred ca poloneza ems

• Replies 83
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Cilibiu

19

• Tranzistor_001

13

• Nita Mihai Cristian

5

• niq_ro

4

Felicitari pentru lucrare!Mareste R3* sau P1* din schema. Incearca diferite valori intre 1-10 MOhmi.Primul etaj este un amplificator inversor cu amplificarea direct proportionala cu R3+P1. Nu umbla la R1, R2 de 47k pentru ca ele dau si impedanta de intrare, impedanta care trebuie sa fie de 47k conform standardelor.E normal ca la capetele de scala sa se aprinda LED-urile mai rar pentru ca asa e spectrul audio al muzicii, de obicei e concentrat in partea de mijloc a benzii audio.

Mersi omule pt pdf :prayer: :prayer: Cautam de mult asa ceva...si mai ales ca are si cablaj.! Mersi!Am avut si eu problema asta la un vu metru pentru ca trebuia sa alimentez montajul la 12 v si eu il alimentasem la 9.Poate nici tu nu ai alimentat corect.

Am sa incerc ce ati zis voi niq_ro si RoGeorge,oricum gogoo nu cred ca alimentarea e de vina eu am scos puntea si am alimentat direct ca curent continuu de la o sursa variabila de tensiune ,la inceput mi s-a intamplat sa nu se atinga deloc capatul de scala si am crescut treptat alimentarea pana a functionat bn am ajuns pana la 17v si aiki a ramasideea e sa ii fac un suport si sa il pun in locul floppy-ului deasemenea mai tr sa schimb si ledurile ,alea erau ce aveam pe acas asa de testms mult pt solutie :weedman:

pai eu sunt din craiova si pana acum nu am gasit asa ceva ,asta am vrut sa folosesc initial dar nu am gasite putin mai mult de munca cu leduri dar mie imi plake mai mult

inca nu am avut timp sa reglez amplificarea ,am reusit sa fac lcd-ul sa mearga,da de ce sa se arda CMOS-urile avand in vedere ca am respectat plaja din datasheet (11-21V),ideea e ca la 12 v nu se ajunge deloc la cap de scala,la 17 in schimb se ajunge ,efectul e altul ,oricum o sa modific amplificarea,sper sa am timp weekend-ul urmator

cmos-urile au, de obicei, tensiunea maxima de 18V deci esti cam la limita...completare: daca ai folosit si regulatorul de 9V nu pot sa realizez cum ti se modifica tie amplificarea functie de tensiunea de alimentare, da' daca zici ca merge asa...oricum ideea era sa folosesti 12v din sursa calculatorului, nu? si pentru asta o simpla modificare a unei rezistente e suficienta.... plus ca vad ca in afara reglajului general de la intrare, cu P1, mai ai un reglaj din P2 si ala mai brut pe P3 la referinta LM-ului

Da p2 e un fel de viteza de reactie si p3 e capatu de scala,am incercat ce ai zis u niq_ro si RoGeorge cu R3 si P1 dar diferenta e mult prea mica ,da ideea e sa il pun in carcasa calculatorului si sa il alimentez din sursa ,am schimbat si ledurile , da nush ce naiba ca cele rosii se vad ca slab am impresia ca sunt cam inchise ,cam opace tr sa caut altele

O idee ar fi sa iei semnal de la niste boxe active de pc (sau un amplif) care vin din placa de sunet printr-un splitter de la una din iesiri. In acest fel reglezi volumul pt vu-metru ca sa clipoceasca led-urile asa cum trebuie.Pe ultimul led ajunge mai rar semnalul iar daca dai volumul mai tare strici jocul de lumini. Ar fi fost mai bine sa pui 5 led-uri verzi, 2 galbene si 3 rosii.

da' nu e mai simplu sa modifice "corect" valoarea rezistentei R3 si a semireglabilului P1?

in schema originala, amplificarea e intre 10 si 21, daca pune in loc de R3 o rezistenta de 4M7 are deja o amplificare de 100 arhisuficienta .... revin cu link-ul de studiu: http://www.niqro.lx.ro/preu.htm

Am ajuns cu R3 pana la 1 Mohm ,practic am dublat valoarea data in datasheet dar atat, mai mare nu am incercat ,o diferenta era v-am zis dar nu era cine stie ce ,o sa incerc cum a zis niq_ro de la 1Mohm in sus si sa vedem care mi se potriveste,intre timp am curatit cablajul de sacaz si mai am sa il montez in locul floppy-ului