Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Hardware minim

Tudor Juganaru

Recommended Posts

Salut

Încerc de ceva zile să mă lămuresc cum să îmi restrâng numărul de periferice de pe masa de lucru (mouse, tastatură…). Mai exact vreau să conectez la 2 PCuri prin intermediul unui aparat o singură tastatură și un singur mouse. Vizualizabil pe un singur monitor. Aș mai vrea ca prin intermediul aparatului să pot asigura și conectarea oricăruia din PC-uri la imprimantă și scaner. PC-urile vor lucra în același timp. 
Am citit ceva despre un aparat Ugreen USB 2.0 Share Switch 4/2, insa nu m-a convins ca pot duce la îndeplinire a mea cerința. 
Nu aș vrea sa cumpăr aparatul și dacă nu va face ce îmi propun să îl arunc apoi. 
Folosești cineva de pe acest forum acest gen de conectare a perifericelor? 
Mulțumesc anticipat!

• Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• stryx

2

• Stefan

1

• cimitavita

1

• Tudor Juganaru

1

Top Posters In This Topic

Acum 6 ore, Tudor Juganaru a spus:

vreau să conectez la 2 PCuri prin intermediul unui aparat

Aparatul respectiv se numeste kvm (keyboard, video, mouse). Sunt si cateva modele cu usb 3, dar mult mai scumpe.

Acum 6 ore, Tudor Juganaru a spus:

să îmi restrâng numărul de periferice de pe masa de lucru

Nu ati spus daca vreti sau sunteti dispus sa cumparati alte periferice sau doriti sa le folositi pe cele existente.

1) Daca deja aveti toate periferifericele pe care doriti sa le pastrati cred ca doua kvm-uri ar fi solutia cea mai ieftina si versatila:

* un kvm cu usb2 si iesi video pentru tastaura, mouse si monitor

* plus unul sau mai multe kvm-uri cu usb 3 dar fara iesire video (sharing switch) pentru restul perifericelor care nu au si conectivitate prin retea.

2) Daca vreti sau sunteti dispus sa cumparati periferice noi: 

*Sunt foarte multe imprimante si multi-functionale care au si conectivitate prin retea. O data conectata imprimanta la retea poate fi folosita de orce dispoitiv din casa.

*Daca performanta mouse-ului nu e critica as recomanda periferice suportate de Logitech Flow.

Un clip cu configurarea soft-ului si a modului de utilizare:

PS: Exista si monitoare cu kvm integrat si cu posibilitatea de a imparti dispay-ul in diferite configuratii ca sa afiseze imaginea concomitent de la doua PC-uri.

Edited by stryx

în postare nu cerea kvm ci un simplu comutator USB care să comute mouse sau tastatura și cu care să poată intra și în BIOS. Poate face ușor un astfel de comutator cu circuite CMOS (gen MC4066 și gașca de comutatoare CMOS...) sau chiar cu relee, dar problema e de carcasă, fixare mufe USB... Asta de aici văd că poate fi comutat și manual deși e kvm iar ăsta nu l-am găsit la noi.

Cu scanerul și imprimanta e mult mai simplu: se pun ambele pe calculatorul care merge non-stop apoi se dau la sharing.

Pentru internet e mai simplu de folosit un switch ieftin. Există switch-uri sau rutere care au și unul sau două USB-uri speciale pentru imprimantă și scaner.

Edited by cimitavita
Acum 11 ore, cimitavita a spus:

în postare nu cerea kvm ci un simplu comutator USB

OP a scris asta:

La 10.01.2026 la 3:06, Tudor Juganaru a spus:

Vizualizabil pe un singur monitor.

Deoarece nu a dat mai multe detalii nu putem stii ce doreste de fapt, asa ca am incercat sa dau cat mai multe solutii intr-o singura postare.

Nu stim daca are sau nu perifericele, daca e sau nu e gamer, daca vrea sa aibe imagine concomitent pe monitor de la ambele pc-uri (PIP/PBP) sau vrea comutabil. Sau cine stie ce alte posibile cerinte pe care le poate avea.

Cand am zis de kvm m-am referit la niste "simple switch-uri" pentru usb si hdmi/DP, nici de cum la IP kvm-uri care sunt facute pentru control de la distanta prin retea.