osstk Posted Friday at 09:34 AM Share Posted Friday at 09:34 AM (edited) Am creat o aplicație pentru realizarea circuitelor imprimate (PCB). Este denumită Deltrapp -R 1.0 și rulează pe Windows 7 (64 bit) și versiunile superioare ale acestuia. Poate fi folosită în cazul PCB-urilor realizate prin corodare chimică, utilizând fie procedeul Press and Peel, fie cel bazat pe fotorezist. Această aplicație a fost făcută și folosită inițial în scop personal, acum am decis s-o fac publică. Cred că poate fi foarte utilă începătorilor. Aplicația și manualul de utilizare pot fi descărcate aici:https://deltrapp.telemecanica.ro/ Pentru a obține aplicația, se descarcă și se dezarhivează fișierul zip. Aplicația în sine este un fișier executabil, care poate fi lansat direct după dezarhivare. Varianta curentă (1.0) a aplicației este de tip freeware și nu necesită înregistrare, număr serial, conexiune internet, etc., sau altceva de acest gen. Nu se efectuează nicio o modificare în registrii Windows. Pentru a salva setările aplicației, după prima rulare, se creează un fișier deltrappr.pref pe hard disk, în același director ca și aplicația în sine. Manualul de utilizare, un fișier în format *.chm, se descarcă separat. Manualul de utilizare este, de asemenea, disponibil online. Fișierul zip include: deltrappr10_x64.exe – aplicația propriu-zisă. schematics.cblx - fișierul desen folosit ca exemplu Mai multe detalii, sunt oferite pe pagina web, menționată. Sugestiile, criticile și comentariile sunt bine venite. Edited Friday at 09:39 AM by osstk 6 Link to comment
roadrunner Posted Friday at 10:25 AM Share Posted Friday at 10:25 AM (edited) Citat To get the User manual , download the chm file deltrappr10.chm. esti simpatic, sincer, cum citim user manualul asta? oriunde dau click pe capitole nu se vede nimic in fereastra de text (Win11/64bit) - te rog s-o iei constructiv, e doar feedback. RR Edited Friday at 10:31 AM by roadrunner Link to comment
osstk Posted Friday at 10:56 AM Author Share Posted Friday at 10:56 AM (edited) Cred că este problema descrisă aici: https://stackoverflow.com/questions/4400744/chm-viewer-unable-to-show-contents Soluția dată acolo: “Try to right-click on your chm file and select properties. You will see an ‘Unblock’ button. Click on it, it should solve your problem.” Alternativ, se poate accesa varianta online, link: colțul dreapta-sus al paginii web: UserManual (online): https://deltrapp.telemecanica.ro/contents.html Edited Friday at 11:08 AM by osstk Link to comment
manolo Posted Saturday at 05:54 AM Share Posted Saturday at 05:54 AM Ar fi interesant de vazut un pcb realizat cu aceasta aplicatie, poza, nu fizic. Link to comment
Marele Savant Posted Saturday at 06:13 PM Share Posted Saturday at 06:13 PM Nu are nici o biblioteca de componente? Link to comment
osstk Posted Saturday at 06:38 PM Author Share Posted Saturday at 06:38 PM 12 hours ago, manolo said: Ar fi interesant de vazut un pcb realizat cu aceasta aplicatie, poza, nu fizic. Folosesc schema inclusă ca exemplu în fișierul zip: schematics.cblx. Exemplul presupune trasee pe ambele fețe (placă dublu strat, ambele fețe placate cu cupru) În Fig1 este desenul final, la terminarea proiectării Acesta reprezintă traseele și componentele care trebuie montate. Vedere (întotdeauna) de sus, adică dinspre partea pe care sunt montate componentele. Pentru plăcile simplu strat, partea de sus este partea neplacată cu cupru. -roșu: trasee sus (trasee pe fața de sus) -top layer în aplicație Pentru plăcile simplu strat aceste trasee nu există. -albastru: trasee jos (trasee pe fața de jos) – bottom layer în aplicație -verde: componente care urmează a fi montate pe fața de sus (sau alte inscripții necesare identificării acestora) – top overlayer în aplicație. În exemplu, toate componentele sunt montate pe fața de sus. Aplicația permite și componente montate pe fața de jos, dar montajul folosit ca exemplu nu conține astfel de componente. extra layer este folosit pentru a delimita marginile PCB -maro: zona din jurul terminalelor necesară pentru lipirea cu cositor Fig. 2 Setările necesare imprimării pentru fața de jos (care conține traseele jos) bottom layer - bifat extra layer – bifat top layer, bottom overlayer și top overlayer – debifate (în caz contrar sunt imprimate și acestea) ORIENTATION -normal COLOR – black and white (alb/negru, în caz contrar se printează color) Dacă se bifează Centered, desenul este poziționat în centrul paginii, în caz contrar, în colțul stânga-sus. Fig. 3 Desenul feței jos așa cum este trimis către imprimantă Fig. 4 Setările necesare imprimării pentru fața de sus (care conține traseele sus) top layer - bifat extra layer – bifat bottom layer, bottom overlayer și top overlayer – debifate (în caz contrar sunt imprimate și acestea) ORIENTATION -Flip horizontally (desen în oglindă) COLOR – black and white (alb/negru, în caz contrar se printează color) Fig. 5 Desenul feței sus așa cum este trimis către imprimantă Pentru a vedea exact ce se trimite către imprimantă se poate folosi comanda PREVIEW din fereastra de dialog arătată în Fig 2 sau Fig 4. 4 Link to comment
Marele Savant Posted Saturday at 07:34 PM Share Posted Saturday at 07:34 PM 1 oră în urmă, Marele Savant a spus: Nu are nici o biblioteca de componente? Link to comment
roadrunner Posted Sunday at 10:14 AM Share Posted Sunday at 10:14 AM (edited) Alegerea compilatorului, care e un avantaj nebanuit la programul asta, ca poate fi portat (on a drop of a hat) pentru alte OS-uri (chiar si pe RPi) fara depedente cu erfort minim - pana la urma voi moderatorii decideti ce si cum, am trecut prin ce trece autorul programului cand am facut si eu un program asemanator (cu tehnologia vremurilor respective) pana la urma nu e nici o tragedie, omul a primit feeback (pe PM) si viata merge mai departe, RR Edited Sunday at 10:43 AM by roadrunner Link to comment
mișa Posted Sunday at 11:07 AM Share Posted Sunday at 11:07 AM (edited) Acum 17 ore, Marele Savant a spus: Nu are nici o biblioteca de componente? Nu conteaza. Cred ca orice proiectant isi face oricum propriile biblioteci. Important e sa aiba ceva editoare care sa functioneze ok. Eu lucrez mult cu programe de proiectare si aproape toate componentele le am definite in popriile librarii. Atat simboluri cat si footprinturi. Poate ajuta cateva motive: 1. simbolurile originale erau prea mari. Daca puneai 4 operationale si 2 tranzistori aproape ca umpleai un A4. 2. footprinturile nu respectau EXACT dimensiunile componentei, lucru care te incurca daca aveai un spatiu limitat in care urma sa fie montat un cablaj. Aici nu ma refer la distantele dintre pini, ci la forma componentei. 3. Padurile sunt foarte importante si adesea le-am gasit gresit facute. O componenta mare si grea, trebuie sa aiba paduri pe masura. De asemenea padurile SMD trebuie sa fie compatibile cu posibilitatile de lipire pe care le au firmele care echipeaza automat. Edited Sunday at 11:40 AM by mișa Adaugare Link to comment
Marele Savant Posted Sunday at 11:17 AM Share Posted Sunday at 11:17 AM Ba conteaza. Nu este un forum de profesionisti si cred ca nu toti ne facem propriile noastre biblioteci de componente. De altfel, cred ca cel care a deschis acest topic, a facut-o si pentru a cere pareri, nu pentru a ne arata noi cit de destepti in cap sintem! Link to comment
sonic11 Posted Sunday at 11:32 AM Share Posted Sunday at 11:32 AM Am testat...este ok, iar daca va avea si ceva upgrade va fi chiar misto! De la mine un up! Link to comment
osstk Posted Sunday at 11:38 AM Author Share Posted Sunday at 11:38 AM (edited) 16 hours ago, Marele Savant said: Nu este atașat un fișier bibliotecă. Chiar nu am timp pentru aceasta. Utilizatorul poate să creeze orice fel de componentă, s-o încarce într-un fișier bibliotecă (cu extensia *.cbbx) și s-o reutilizeze mai târziu ori de câte ori este nevoie. Operațiile necesare pentru crearea unui obiect nou sunt descrise aici: https://deltrapp.telemecanica.ro/compoundobjects.html Un fișier bibliotecă poate conține mai multe componente și poate fi updatat (adăuga sau șterge componente din acesta) când este necesar. Operațiile legate de fișierul bibliotecă sunt descrise aici: https://deltrapp.telemecanica.ro/library.html Fișierul în care este salvat desenul (cu extensia *cblx) conține toate informațiile necesare vizualizării/modificării acestuia, atunci când este încărcat din nou. Dacă s-au folosit componente aduse dintr-un fișier bibliotecă, acesta poate să lipsească, nu este necesară accesarea sa. Prezint aici pe scurt operațiile de bază legate de fișierul bibliotecă, folosind schema inclusă ca exemplu în fișierul zip: schematics.cblx. 1. În primul rând, fișierul bibliotecă trebuie să existe. Dacă fișierul bibliotecă nu există acesta trebuie creat, astfel: Menu File->Library Organizer ->în fereastra de dialog deschisă ->link CREATE LIBRARY ->se deschide o fereastră de dialog de tip Save Aș, se selectează calea dorită pentru fișier, se completează nume acestuia, să spunem: parts.cbbx, în final Save. S-a creat astfel fișierul bibliotecă parts.cbbx, care deocamdată este gol. Nu este nimic de salvat în acesta. Fig.1 2. Salvarea unui obiect din desen în bibliotecă, pentru a fi reutilizat ulterior Se selectează obiectul dorit a fi salvat. Să spunem, U1 (package DIP8). Apoi Menu File -> Export to Library -> în fereastra de dialog respectivă se modifică Package sau Prefix ID dacă este necesar și se apasă EXPORT. Obiectul a fost astfel încărcat în fișierul bibliotecă. Pe rând se pot încărca și celelalte obiecte din desen. De notat că R1-R5 reprezintă de fapt același tip de obiect, din punct de vedere al realizării PCB, CFR25, conform foii de catalog, doar valoarea diferă. Prin urmare trebuie salvat o singură dată. Aceiași observație în cazul CON1-CON3, C1-C3. Fig.2 3. Pentru a vizualiza conținutul fișierului biblioteca se poate utiliza fereastra de dialog Library Organizer (vezi mai sus) sau Place Object from Library (vezi mai jos, făra a plasa nimic) Fig.3 4. Plasarea într-un desen nou a unui obiect aflat deja în bibliotecă. Pregătirea tablei de desen: Menu File -> New Plasare obiect din bibliotecă: Menu Place -> Object from Library (sau una din comenzile alternative din toolbar sau pop-up menu, vezi pagina web sau User manual) Se dechide o fereastra de dialog care conține lista obiectelor stocate în bibliotecă. Se selectează obiectul dorit în listă, sa spunem CFR25 (care este un rezistor THT) se apasă PLACE (sau dublu-click în listă), obiectul apare în desen. Se continuă plasarea altor obiecte sau se închide fereastra de dialog, dacă nu mai este necesar acest lucru. Același obiect poate fi plasat în mod repetat dacă este necesar, sau ulterior, după închiderea ferestrei de dialog, prin utilizarea funcției Copy/Paste. Obiectele plasate astfel pot fi mutate ulterior oriunde este nevoie pe tabla de desen. Fig.4 Observație: Aplicația încearcă să încarce ultimul fișier bibliotecă folosit. Din varii motive este posibil ca la deschiderea aplicației fișierul bibliotecă, deși acesta există, să nu fie încărcat. Acesta trebuie încărcat folosind link LOAD LIBRARY, existent în fereastra de dialog Library Organizer sau Place an Object from Library. Folosesc termenul link, pentru că așa este denumită comanda respectivă în limbajul de programare. Funcționează de fapt ca un buton, nu are nici o legătură cu internetul și nu cere conexiune la acesta. 16 hours ago, Marele Savant said: Edited Sunday at 11:42 AM by osstk Link to comment
Marele Savant Posted Sunday at 11:58 AM Share Posted Sunday at 11:58 AM De curiozitate, intreb acum si nu mai intervin: dumneavoastra nu ati facut acest program pentru a-l folosi? Link to comment
Dxxx Posted Sunday at 12:34 PM Share Posted Sunday at 12:34 PM Nu cred ca este necesar ca cineva sa faca comentarii rautacioase... macar pentru eleganta propriei persoane, chiar daca poate fi in limita acceptata de regulament. On-topic: nu stiu daca exista o prezentare a capabilitatilor, am oarecare "lene" de a testa un alt program de acest tip, si dupa efort considerabil de adaptare sa constat ca nu face ce imi trebuie mie - adica daca testez ar fi bine de la inceput sa stiu daca pot sa-l si folosesc. Cred ca o prezentare ar fi utila si altora nu numai mie. din ce inteleg raspunsul este NU, dar cred ca merita intrebarea: poate sa exporte fisiere pentru productie profesionala (fisiere Gerber, Drill)? colateral: suporta fisiere/layere gen "silk" tot pentru productie profesionala? daca suporta macar doua layere - exista functionalitate completa de a genera culori diferite pentru fiecare layer, de a pozitiona vias-uri, de a pozitiona componente pe ce fata doresti, de a trece fluid/fara efort intre cele doua fete ale cablajului? exista compatibilitate de import/export cu alte programe? Comentarii: - lipsa de biblioteca (library) cu componente/footprinturi mie mi se pare avantaj. Intotdeauna ce primesc initial cu programul nu ma multumeste si oricum le modific sau le generez de la zero pe cele pe care le utilizez. - program de tip "portabil" care nici nu ocupa mult loc, nu modifica registri - este exact ce mi se pare cel mai bun. - daca este si cross-platform, perfect. Link to comment
Recommended Posts