Dj_Dog Posted Thursday at 09:28 PM Share Posted Thursday at 09:28 PM Buna seara stimati colegi! Am un transformator de ups, ceva micut in jurul a 100-150VA , căruia am vrut sa ii modific iesirea. Vanzand ca are la iesire pe unul din fire 4 conductori (de aluminiu din pacate) am zis ca imi fac un traf cu tensiune simetrica de 2 x 16Vca Mare mi-a fost mirarea cand am vazut cum erau conectate firele acestui transfromator dupa cum se poate vedea in pozele atasate Conductorii din secundar sunt de aluminiu si sunt la fel ca grosime la toate infasurarile De ce se leaga asa, care este logica ? Multumesc! Link to comment
cimitavita Posted Thursday at 10:22 PM Share Posted Thursday at 10:22 PM Dacă ar fi pus un singur conductor cu secțiunea egală cu suma secțiunilor celor trei conductoare, ar fi avut un diametru mai mare și ar fi ocupat mai mult spațiu în carcasă din cauză că rămâne mai mult spațiu liber între spire. Al doilea motiv e tot de economie. Din mai multe conductoare poți obține mai ușor o secțiune cât mai apropiată de cea care ai nevoie. Alt motiv pentru care se folosește bobinajul în felul ăsta, e frecvența mare de funcționare când electronii circulă mai mult pe suprafața conductorului. Mai multe conductoare subțiri au suprafața mai mare decât un singur conductor cu aceeași secțiune. Se folosește la transformatoarele surselor în comutație care merg la sute de khz și care trebuie să dea curenți foarte mari. Link to comment
validae Posted Friday at 12:20 AM Share Posted Friday at 12:20 AM Efectul pelicular prin care electronii circulă doar la suprafața conductorului se manifestă numai la frecvențe ridicate, iar aici avem un traf de UPS, care lucrează pe frecvența rețelei.Deci nu are treabă cu asta. Așa cum e desenată schema de legături, traful respectiv e conectat ca autotransformator.Bobinajul cu mai multe spire în paralel e probabil folosit ca ,,secundar,, neizolat galvanic și folosit la reglarea în trepte a tensiunii de ieșire prin relee.Adică UPS are și funcția de ,,stabilizator,, în trepte a tensiunii de rețea când aceasta e prezentă. Link to comment
Ion_Bumbu Posted Friday at 07:23 AM Share Posted Friday at 07:23 AM (edited) Nici la sursele in comutație nu neapărat din cauza efectului pelicular de bobinează multifilar, problema e flexibiltatea conductoarelor groase pentru curenți mari care trebuie bobinate pe carcase mici sau pe toruri. Edited Friday at 07:29 AM by Ion_Bumbu Link to comment
Dj_Dog Posted Friday at 07:31 AM Author Share Posted Friday at 07:31 AM Problema mea este cu infasurarea de 12V, de ce e legata asa , nu de ce sunt legate in paralel celelalte infasurari. Link to comment
IulianPH Posted Friday at 07:37 AM Share Posted Friday at 07:37 AM Pentru înfasurarea aia de 12v voiam să intreb și eu. Este prima dată când văd o astfel de schemă la un traf. Link to comment
validae Posted Friday at 09:25 AM Share Posted Friday at 09:25 AM Probabil chinezul, din motive economice, a vrut să folosească înfășurarea de 12V atât la încărcarea acumulatorului, cât și la reglarea în trepte a tensiunii în modul ,,autotransformator,, ca să nu mai utilizeze o înfășurare de 12V separată și izolată galvanic. Având în vedere că nu există posibilitatea ca cineva să aibă acces la bornele acumulatorului, probabil că a considerat inutilă izolarea galvanică a părții de încărcare pe timpul încărcării acumulatorului, în perioada când tensiunea de rețea e prezentă. Autotransformatorul este o variantă economică de transformator atunci când nu există cerința sau obligativitatea izolării față de rețea a circuitului comandat. De obicei eu găseam o înfășurare de 12V pentru încărcarea acumulatorului separată și izolată galvanic la trafurile de UPS cu care am avut de-a face.Iar înfășurările de reglaj a tensiunii de rețea erau practic ,,prize,, ale primarului...dar varianta asta nu am întîlnit-o încă. Link to comment
Dj_Dog Posted Friday at 10:27 AM Author Share Posted Friday at 10:27 AM Multumesc @validae pentru lamuriri ! Este prima data cand vad asa ceva la un transformator de retea. Am desfacut sute de ups-uri pana acum si transformatoarele lor dar asa ceva nu am vazut pana acum. Legat de efectul pelicular, de care s-a vb mai sus, eu stiam ca apare doar la frecvente inalte nu si la transformatoare de retea - 50/60hz Cum este ? Link to comment
spirica Posted Friday at 10:34 AM Share Posted Friday at 10:34 AM Daca desenul ar fi facut cu cele trei bobinaje pe o singura parte a liniilor ce reprezinta miezul, cred ca s-ar percepe mai bine explicatia lui "validae". Nu stiu cum sa aplic "sigla" cu cel pe care-l citez. Link to comment
roadrunner Posted Friday at 10:43 AM Share Posted Friday at 10:43 AM (edited) Acum 10 minute, spirica a spus: Nu stiu cum sa aplic "sigla" cu cel pe care-l citez. @spirica scrii caraterul "@" dupa care scrii numele user-ului imediat fara spatiu, apare un filtru si poti da click pe filtru sau scrii userul complet. RR Edited Friday at 10:44 AM by roadrunner Link to comment
Ion_Bumbu Posted Friday at 10:59 AM Share Posted Friday at 10:59 AM Acum 27 minute, Dj_Dog a spus: Legat de efectul pelicular, de care s-a vb mai sus, eu stiam ca apare doar la frecvente inalte nu si la transformatoare de retea - 50/60hz Cum este ? Cam așa este, doar că frecvențele de la care incepe să se ia in calcul sînt de pe la 500Hz, la puteri mari chiar mai de jos. 400Hz standard in aviație. Totul depinde de densitatea de curent aceptată in proiectarea utilajului. Aveți aici cîteceva: https://ro.wikipedia.org/wiki/Efect_pelicular 2 Link to comment
Recommended Posts